"Dereyi Öldürdükten Sonra Toplantı Yapıyorsunuz!"

Rize İkizdere İşkencedere Vadisi'nde Cengiz İnşaat tarafından yapılan taş ocağına ilişkin Ulaştırma Bakanlığı'ndan bir heyet köylüleri ikna için toplantı düzenledi. Köylüler "Dereyi öldürdünüz şimdi toplantı yapıyorsunuz" diyerek toplantıyı protesto etti.

Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı İşkencedere (Eşkinci) Vadisi'nde jandarma koruması altında Cengiz İnşaat tarafından yapılan taş ocağına ilişkin Ulaştırma Bakanlığı'ndan gelerek köylüleri taş ocağına ikna etmek için toplantı düzenledi.

Haftalardır vadiyi korumak için iş makinelerinin girmesini önlemek isteyen köylülere jandarma saldırarak alandan uzaklaştırmış bazı köylüler gözaltına alınmıştı.

Jandarma tarafından yollar barikat kurularak kapatıldı. Bunun üzerine günlerdir köylüler orman içinden yürüyerek makinelerin bulunduğu alana gitmeye çalışıyor. Jandarma koruması altında taş ocağı için vadideki ağaçlar sökülüyor. Bugün Ulaştırma Bakanlığı'ndan gelen bir heyet, Rize Valisi Kemal Çeber'in katılımıyla İkizdere Kültür Merkezi'nde bir toplantı düzenledi. AKP'ye yakınlığıyla bilinen Cengiz İnşaat'ın taş ocağı projesini överek köylüler ikna edilmeye çalışıldı.

Liman yapımının gerekliliği ön plana çıkarılarak ikna edilmeye çalışılan köylüler "Liman yapılması gerekiyorsa yapılır bunun için vadideki ağaçları söküp bütün vadiyi yok etmeye gerek yok. Başka yerde taş çıkmıyor mu? Liman yapmak için başka yöntemler var bunu biliyoruz. İlla ki buradan taş çıkarmak gerekmiyor" diyerek taş ocağı yapımına karşı çıktı.

Liman yapımı gerekçe gösterilerek Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağının yapımına ilişkin yalanlara inanmayan köylüler "Dere bitti, ağaçlar söküldü şimdi gelmiş toplantı yapıyorsunuz", "Şelale gitti şelale. İki makine ağaçları söküp çöp haline getirdi. Dereyi öldürdünüz!" diyerek tepki gösterdi.

Jandarma eşliğinde ağaçların sökülerek dereye atıldığını, ormanın kazılarak yok edildiğini belirten köylüler "Buranın altında da üstünde de köyler var. Dinamitler patlatacaksınız, heyelanlar olacak. Bakanlığı Cengiz İnşaat'a mı bağladınız? Bu devlet Cengiz İnşaat'tan mı ibaret" diyerek Ulaştırma Bakanlığı'nın Cengiz İnşaat'a taş ocağı yapımını öven konuşmalarına tepki gösterdi. Köylülerin büyük bir kısmı "Kandırmaca bütün bunlar" diyerek toplantıyı terk etti.