Yapılması planlanan “Türk Akımı” doğalgaz boru hattı projesi nedeniyle, Istrancalar’da başlayan orman katliamına karşı, dün Kuzey Ormanları Savunması (KOS) Galatasaray Lisesi önünde protesto edildi.

“Türk Akımı” Doğal Gaz Boru Hattı Projesi yüzünden, Istrancalar’da başlayan orman katliamına karşı yapılan basın açıklamasına DAYKO (Doğal Yaşamı Koruma Vakfı) ve Donkişot Bisiklet Kolektifi de katılarak konuşmalar yaptı.

“Ormana Proje Yapılmaz”, “Ormanıma, Suyuma, Toprağıma Dokunma”, “Yağma Yok Doğa Kazanacak” sloganlarının da atıldığı eylemde Kuzey Ormanları’nın eşsiz parçalarından biri olan kadim Istranca Ormanları’nın 'Türk Akımı' isimli Rus doğalgaz hattı için yok edilmesi protesto edildi.

Geçtiğimiz ay içinde, 700 dönümlük orman alanının acımasızca katledildiğini, bunu kamuoyuna duyurmak için yapılan haberlerinse sansürlendiği söylenen açıklamada “eğer bu mega katil projeyi durduramazsak Istrancalar boydan boya 30 km boyunca ortadan yarılarak sayısız canlıyı barındıran milyonlarca ağaç daha katledilecek. Kuzey Ormanları ekosistemi ve bölgedeki yaban hayatı ikiye ayrılarak parçalanacak.

Istrancalar'ı yok edecek, sayısız endemik hayvan ve bitki türünün sonunu getirecek, Kuzey Ormanları köylülerini yaşamdan koparacak bu doğa ve yaşam düşmanı projeye, politik çıkarlar uğruna girişilen bu doğa düşmanlığına hayır diyoruz!” denildi.

Ekonomik açmazdaki Türkiye'nin benzersiz ve yerine konulamaz değerlerinin, binlerce yılda oluşan ormanların ve dünyaca eşsiz ekosistemlerin hesapsızca ve günü kurtarmak adına şirketlere peşkeş çekilmesine derhal son verilmesinin talep edildiği açıklamada geleceğin yok edilmesine, nefesimizin kesilmesine, halkın cebinden şirketlerin zengin edilmesine “Hayır” denildi.

“'Türk Akımı' ismi koydukları Rus doğalgaz hattı, Trakya’nın gözden çıkarılmasının ileri bir aşamasıdır” denilerek, Trakya’da yapılmaya çalışılan taş ocakları, RES’ler, kömür termil santral gibi doğa dostu projeler sıralandı.

Kuzey Ormanları Savunması açıklamasını, “Bizler Rus doğalgaz boru hattı için yapılan ‘Türk Akımı’ isimli doğa katliamının derhal durdurulmasını, Kuzey Ormanları’na saldırmakta olan doğa ve yaşam düşmanı şirketlerin Trakya’yı ve Kuzey Ormanları'nı derhal terk etmesini istiyoruz. Trakya’da Kırklareli, Saray, Lüleburgaz, Kıyıköy ve Çorlu’daki doğal güzelliklerin, yerleşim alanlarının ve tarım alanlarının feda edilmemesini istiyoruz!” diyerek sonlandırdı.