"Kazdağları'nda Kesilen Sadece Ağaçlar Değil Ülkenin Nefesidir"

 

Kazdağları'ndaki ağaç katliamına karşı doğa savunucuları İstanbul'da eylem yaptı. İstanbul'da 74 kurumun Kazdağları'nda açılacak maden ocağına için doğa katliamına karşı olduğu belirtilen açıklamada sadece ağaçların yok edilmediği tüm ekolojik sisteme zarar verildiği vurgulandı.

İstanbul Kazdağları Dostlarının çağrısıyla çok sayıda kişi, Kazdağları'ndaki orman katliamına karşı Kadıköy iskelesinde bir araya geldi.

"Ormanlar, Nehirler, Sermaye Değiller", "Gün gelecek, Devran Dönecek, AKP Halka Hesap Verecek", "Ormana, Hayvana, Suyuma Dokunma", "Kazdağları Halkındır, halkın Kalacak", "Cengiz Kazdağları'ndan Defol" sloganları atılan eylemde, bir milyon ağacın kesileceği belirtilen eylemde, sadece ekoloji örgütlerinin değil, bir çok demokratik kitle örgütünün doğa katliamına karşı olduğu ve sadece İstanbul'da 74 kurumun Kazdağları'ndaki doğa katliamına karşı olduğu belirtildi.

Basın açıklamasını okuyan Oya Uçar, Cengiz Holding'in Çanakkale'nin Bayramiç ilçesine bağlı Hacıbekirler köyünde kurmak istediği 60 bin dönüm ruhsat alanına sahip Halilağa Altın-Bakır Madeni projesi için halkın tüm itirazlarına rağmen orman katliamına başladığını belirtti.

5 bin 200 dönümlük ormanlık alanda yübinlerce ağaç ve içindeki tüm canlılarla birlikte çok büyük bir orman ekosisteminin tehdit altında olduğunu vurgulayan Uçar, "Kazdağları'nda geri dönülmez bir yıkıma sebep olacak bu projenin derhal iptal edilmesi çağrısında bulunuyoruz" dedi.

 

"Kesilen Sadece Ağaçlar Değil Tüm Ülkenin Nefesidir"

Cengiz Holding'in işleteceği maden ocağı için 1 milyona yakın ağacın kesileceğine dikkat çelen Uçar,"Kesilen sadece ağaçlar değildir, şirket ve bu yıkıma izin veren tüm yetkili kurumlar bilsinler ki, kesilen tüm ülkenin nefesidir. Eğer bu yıkım projesi gerçekleşirse Kazdağları ekosistemi geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görecek. Proje kapsamında 3 köy, onlarca verimli tarım alanı haritadan silinecek. 55 köyün su kaynağı, Kocabaş Çayı'nın suları maden projesine tahsis edilecek. Madenin yaratacağı kirlilik Bayramiç ve Ezine tarım alanlarını, yaşam alanlarını yüzyıllarca tehdit edecek" dedi.

 

"600 Dönümlük Tarım Alanı Şirkete Peşkeş Çekildi"

Köylülerin tarlalarıyla ilgili kamulaştırma davaları açıldığını belirten Uçar, "600 dönümlük tarım alanı gasp edilerek şirkete peşkeş çekildi ve proje kapsamında yok edilecek. 'ÇED olumlu' kararının iptali için 94 davacı ile açılan dava, davacılardan yana olan bilirkişi raporuna rağmen, 3 kişilik mahkeme heyeti tarafından 1 karşı oy ile kaybettirildi. Karar Danıştay'da temyiz edildi" dedi.

 

"Maden Projesinin Geri Dönüşüz Zararları Olacak"

Hukuki sürecin devam ettiğini söyleyen Uçar, Danıştay'ın yürütmenin durdurulması ve 'ÇED olumlu' kararının iptal edilmesi yönünde karar vermesi gerektiğini ifade ederek "Halilağa Bakır Madeni Projesinin ÇED raporu hatalar ve usulsüzlüklerle doludur, bilirkişilerin 'kamu yararı yoktur ve projenin gerçekleşmesi halinde yöreye geri dönüşsüz zararları olacaktır' dediği proje derhal iptal edilmelidir" dedi.