Ümraniye Topağacı Mahallesi halkı 'kentsel dönüşüm' adı altında halkın evlerine el konulmasına karşı seslerini duyurmak için spor tesisi açılışına giden Spor Bakanı'na sesini duyurmak istedi. Fakat açılışa gelen AKP İlçe Başkanı halkı dinlemek yerine "kentsel dönüşüm başlasın" demesi üzerine halk yuhalayarak protesto etti.

İstanbul'un Ümraniye ilçesinde işçi ve emekçilerin yaşadığı Topağacı Mahallesi'nde 'kentsel dönüşüm' adı altında iki yıldır mahalle halkı kira yardımı verileceği söylenerek belirsizliklerle dolu sözleşmeler imzalatılarak evlerinden çıkarılmaya çalışılıyor.

Topağacı Mahallesi halkı bugün Ümraniye'de spor tesisi açılışına gelen Osman Aşkın Bak ile görüşerek sesini duyurmak istedi.

AKP ilçe başkanı "Bir taşkınlık yapmayın açılış bitince bakanla görüşmenizi sağlarım" dedi. Spor tesisi açılışından çıkışta Spor Bakanı ile görüşmek isteyen halka AKP İlçe Başkanı, "Taşkınlık yapmayın dinleyin. Belediye Başkanımız da bilgilendirme yapacak"dedi.

Yıllardır Ümraniye'de bir kentsel dönüşüm projesinib hayata geçirilmeye çalışılıyor. Bu bölgede yıkılmak üzere olan binalar var. Vatandaşlarımız belediyemize bu konuda müracaatta bulundu. Molla Hüsrev Camii çevresindeki evler yıkılmak üzere kentsel dönüşüm yapılacaksa buradan başlasın" demesi üzerine halk yuhalayarak tepki gösterdi.

Mahalle halkı, kentsel dönüşüm projesi altında belirsiz sözleşmelerle evlerinden çıkarılmak istediklerini belirterek tepki gösterince AKP İlçe Başkanı "Dinlemiyorsunuz, benim size söyleyecek bir şeyim yok" diyerek alandan ayrıldı.

Topağacı Mahallesi, halkı, "Muhtar, Belediye Başkanı müteahhitlerle bir olmuş insanların mülküne çöküyor. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz" diyor.

Topağacı Mahallesi'nde yaşanan kentsel dönüşüm projesini yaşayan ve kentsel dönüşüm adı altında yürütülen rant projesine karşı mücadele veren Oğuz Yolcu gazetemize anlattı.

 

-Topağacı Mahallesi'nde Kentsel Dönüşüm Projesi Nasıl Başladı -

Yaklaşık iki yıl önce muhtarın çabasıyla belediyeden gelinerek araziye bakıldı ardından 'Bu bölgeyi rezerv alanı ilan ediyoruz" denilerek Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında evlerin yıkılarak yerlerine yeni binalar yapılacağı söylendi. Kentsel Dönüşüm projesine dahil edilen yer yaklaşık 180 dönümlük bir arazi, burada 225 aile var.

Mahalle halkının bir kısmını anlaşmaya ikna ederek ama çoğunlukla "Siz çkmak istemeseniz de rezerv alan olduğu için zaten yıkılacak. Şimdi sözleşme imzalamazsanız daire alma hakkını da kaybedersiniz. Mülkünüz hazineye kalır, parasını almak için mahkemelerle uğraşmak zorunda kalırsınız" diyerek sözleşme imzalatıldı. İnşaat sürerken 5 bin 500 lira kira yardımı verileceği de söylendi.

İnsanların bu konuda hukuki bilgisi olmadığı için kimi ikna olup kimi de tamamen evini kaybetme korkusuyla noter huzurunda yaptırılan sözleşmeleri imzaldı. Sözleşmelerin içeriği kimseye okutulmadı. Ailelerin bir kısmı evini boşaltıp kiraya gitti.

 

-Evlerinden Çıkmak İstemeyenler Nasıl Bir Yol İzliyor?

Baktık ki, işler söylendiği gibi değil, sözleşme imzalayan kardan bir örnek aldık, mahalleden aileler bir avukat tutup incelettik.

Sözleşmeye göre yüz metre kare evi olan bir aile ancak 60-70 metrekare bir daire sahibi olacak. 7 katlı bina yapılacaksa örneğin 10 katlı bina yapılacak. Bu durumda bir daire sahibi ancak 18 metrekare toprak mülkiyetine sahip olabiliyor. Bir depremde sahip olduğu toprak mülkiyeti çok az olduğundan tekrar bir daire sahibi olamayacak. Evlerin ne zaman teslim edileceği belli değil. Birçok şey belirsiz.

Bunun üzerine notere giderek bu sözleşmelerdeki belirsizlikler nedeniyle iptali yönünde ihtarname çıkarttık. Şu an 180 aile evlerimizden çıkmamak için uğraşıyoruz.

Evlerinden çıkanlara kira yardımı yapıldı mı? Bildiğimiz kadarıyla henüz kira yardımı alan yok. 5 bin 500 lira kimin ne işine yarar. Buralarda en düşük 20 bin lira. Mahalle halkından bir çoğu için çok yüksek. Bir de apartman aidatı vs olacak. Bir çoğumuz altından kalkamayız. Bu kentsel dönüşüm falan değil. Bildiğiniz insanların mülküne çöküyorlar.

Bu Projenin İptali İçin Belediye Ya da Bakanlık İle Görüşmeniz Oldu mu? Ne yapacaksınız?

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Ankara'da randevu almaya çalıştık ama sonuç alamıyoruz. Burada bakanlığa bağlı il müdürlükleri veya ilçe idareleri var. Onlara gitmek bir şeyi değiştirmeyecek. Çünkü zaten mahalle muhtarı, Belediye başkanı buraya göz dikmiş müteahhitlerle anlaşmış durumda. Belediye Başkanı zaten s çevre ilçe idare müdürünün yanında. Müteahhitlerle bir olmuş halkı evinden barkından bir şekilde çıkarmaya çalışıyorlar.

Ümraniye'nin Hekimbaşı Mahallesi'nde yaşandı aynı durum. İnsanları evlerinden çıkardılar. Beş sene geçti, hâlâ kaba inşaat devam ediyor. Çıkanlar, kirada sürünüyor. İnşaatın ne zaman biteceği belli değil. Kiralar her sene katlanarak artıyor.

 

- Mahallenizde aynı durum mu yaşanacak

-Topağacı Mahallesi'nde de aynı şeyi yapıyorlar. Bizim kiraya gitmek gibi bir şansımız yok. Zaten evlerimizden çıkmak da yeni apartmanda yaşamak gibi bir istemiyoruz. Biz böyle bir mahalle halkı olarak evlerimizde yaşamak istiyoruz. Geriye kalan 180 aile bu kentsel dönüşüm denen talana karşı direneceğiz.

Bugün spor tesisi açılışına gelen Gençlik Ve Spor Bakanı'na derdimizi anlatmak istedik Açılışa gittik, fakat gördük ki, ne AKP İlçe Başkanı da Belediye Başkanının halkın derdini dinlemeye tahammülleri dahi yok, bir an önce rant projesine başlamanın peşindeler.

Topağacı Mahallesi halkı olarak evlerimizden sürgün edilmemek, mahallemizi kaybetmemek için mücadele edeceğiz, bunun için de bir şekilde sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.