81 yıl sonra Yahudi cemaati ve faşizme direnen herkes hatırlasın...

29-30 Eylül 1941'de Ukrayna'nın Bab-ı Yar kentinde Holokost sırasında işlenen en büyük katliamlardan biri yaşandı ve 30.000'den fazla Yahudi öldürüldü.

ABD ve Avrupa siyasi ana akımı Holokost'u kullanmayı seviyor. Siyonist apartheidi haklı çıkarmak için kullanıyorlar. Drama filmleri olarak geçen trajedi pornolarından milyonlarca dolar kazanmak için kullanıyorlar. Vladimir Putin ve Adolf Hitler arasında yanlış karşılaştırmalar yapmak için kullanıyorlar.

Nadiren yaptıkları şey, liberal ya da muhafazakar, Holokost hakkında doğruyu söylemek. Bu aldatmaca Bab-ı Yar'daki katliamı da içerir.

Faşist hareket ve ne yazık ki Ukrayna ve Baltık müttefiklerindeki hükümet yetkilileri arasında standart bir anlatı, Bab-ı Yar'ın masum Yahudi çocukları toplu katliamlarını örtbas etmek ve dikkatleri Nazi Almanyası'na çevirmek için tasarlanmış aşağılık bir Sovyet komplosu olduğudur.

NATO ve medya müttefikleri, korkunç insanlık suçlarının sorumluluğunu Rusya ve Çin'e yüklemeyi seviyor. Yeterince komik, tarih bize farklı bir hikaye anlatıyor. Tarih bize faşizmin insanlığa karşı en büyük suçları işlediğini söylüyor. Bab-ı Yar da farklı değil.

Gerçek şu ki, gerçek oldukça basitken Bab-ı Yar hakkında inanılmaz miktarda dezenformasyon ve propaganda var. Bandera işbirlikçileri tarafından desteklenen SS Galiçya tümeni, iki gün içinde 33.000'den fazla Yahudi'yi öldürdü. Büyük çoğunluğu ilk gün öldü. Bu dehşete maruz kalan sadece 29 Yahudi, hikayeyi anlatmak için hayatta kaldı. CNN, BBC veya diğer büyük iş medyasında görülmeyen gerçek bu.

Anlaşılması gereken şey, Bab-ı Yar'ın münferit bir olay değil, korkunç bir anti-Semitik ve anti-Roma pogromlarıyla dolu bir yaz sonrasında doruğa ulaşan bir olay olduğudur. 1941 yazındaki terörün arkasında Stepan Bandera liderliğindeki Ukrayna Milliyetçileri Örgütü (OUN), SS ve diğer Nazi işbirlikçileri vardı.

Bu makale, Bab-ı Yar trajedisinin yıldönümünü, çağdaş koşulların doğru bir analizi ve tarihin incelenmesi yoluyla tanımayı amaçlamaktadır.


Bab-ı Yar, Ukrayna İşbirliğinden Doğdu

Nazi terörünün derinliği ve Ukrayna'daki Holokost, önemli ve organize bir işbirlikçi nüfusu olmadan mümkün olmazdı. Ukrayna tam olarak buna sahipti.

Çağdaş Ukrayna milliyetçisi propagandası, genellikle Ukrayna'da Nazi ve Sovyet işgalcilerine karşı büyük direnişin çığırtkanlığını yapıyor. İki eşdeğeri yapmak yeterince kötü değilmiş gibi, analiz tarihsel bir fantezidir.

Yaklaşık 100.000 Ukraynalı, 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi polis güçlerine katıldı. Bu sayıya OUN ve SS Galiçya Tümeni'nin safları dahil değil. Açıkçası, Ukrayna'nın Nazi Almanyası ile işbirliği seviyesi, belki Polonya dışında, Avrupa kıtasında muhtemelen en şiddetliydi.

1 Ocak 1941'de Ukrayna'da yaklaşık 2 milyon Yahudi yaşıyordu. Bandera ve Hitler'in işi bittiğinde, bu insanların yaklaşık 1,6 milyonu öldü. Bu, Nazi işgalcileriyle işbirliği yapmaya istekli önemli bir Ukrayna faşist hareketi olmadan gerçekleşmedi.

Bu işbirliği derinliği, SS kuvvetlerinin Bab-ı Yar gibi katliamlar gerçekleştirmesine izin verdi. Bab-ı Yar'ın, insan altı olarak gördükleri herkese karşı Nazi terör kampanyasının bir doruk noktası olduğunu anlamak çok önemli. Buna Yahudiler, Romanlar, Komünistler, Ruslar, Polonyalılar, LGBTQ2S insanları ve hatta Ukraynalılar dahildir.

Nazi işbirlikçiliği ve faşizmin işgal altındaki bir ülkeyi, Nazi şiddetinden kurtaracağı uzun süredir var olan bir yanılgıdır. Bu yanılgı, Ukrayna gibi ülkeleri defalarca yıkıma sürükledi. Bu 2. Dünya Savaşı sırasında da böyleydi ve şimdi de kesinlikle böyle.

Bu yanılgının gerçekleşmesi, 1941'de Nazi işgali başladığında, Ukrayna toplumunun kendisini ne kadar hızlı bir şekilde Yahudi aleyhtarı örgütlenmeye attığından daha iyi gösterilemez. Hitler SSCB'yi işgal etmeye başlar başlamaz, OUN ve benzeri örgütler harekete geçti. faşizme karşı çıkan herkese karşı. OUN, 1941 Lviv pogromlarıyla başlayan ve Bab-ı Yar tarafından rezerve edilen kanlı yazdan önce yıllarca Nazilerle birlikte çalışıyordu.

30 Haziran 1941'de, Nazi işgalinden kısa bir süre sonra Bandera ve OUN, “Ukrayna devletini restore etme” bildirisini yayınladılar. Bu bildiride, OUN, Nazi Almanyası ile yakınlığını ve gelecekteki işbirliğini ilan etti. OUN'un görüşüne göre, Nazi Almanyası Ukrayna halkına kendilerini “Moskova işgalinden” kurtarmaları için yardım ediyordu.

Bu bildiriye ek olarak, OUN ertesi gün Lviv merkezli eşi görülmemiş oranlarda bir pogrom başlattı. Katliam ani ve acımasızdı. 12 saatten kısa bir süre içinde OUN militanları, yaklaşık 10.000 Ukraynalı Yahudiyi öldürdü. Bu, “Petliura Günleri” olarak bilinen Temmuz sonu katliamı da dahil olmak üzere, Ukraynalı Yahudilere karşı bir OUN terörü yazını başlattı.

Symon Petliura, ünlü bir Ukraynalı milliyetçi liderdi ve kuduz bir Yahudi aleyhtarıydı. Petliura, 20. yüzyılın başlarında Ukraynalı Yahudilere karşı özellikle acımasız pogromlarıyla ünlüydü. Temmuz 1941'in sonlarında 24 saatten daha kısa bir süre içinde onun adına yaklaşık 2.000 Yahudi daha öldürülecekti.

Bütün bunlar, Bab-ı Yar'ın yazın Nazi terörü tavan yaptığı sırada geldiğini söylemek içindir. Ukraynalı işbirlikçi örgütler tamamen seferber edildi ve kuruldu. Bu, Nazi ordusunun ve SS'nin Ukrayna'da önemli bir yer edinmesine izin verdi.

Sonuç? Bab-ı Yar, tartışmasız en ünlü Yahudi karşıtı Holokost katliamı... Alman SS paramiliter güçleri ve yeni kurulan Ukrayna Yardımcı Polisi bu katliamı gerçekleştirdi.

Bab-ı Yar, faşizmin yeteneklerinin sağlam bir hatırlatıcısı olarak Ukrayna Nazizmine ve NATO emperyalizmine karşı çıkacak herkesin ortak hafızasında yer alıyor.


Bandera'nın İdeolojik Torunları

Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana, Stepan Bandera sadece Ukrayna Nazi hareketi için değil, aynı zamanda Ukrayna hükümeti için de popüler bir sembol haline geldi. UAF veya faşist tabur birliklerinin Bandera armaları taktığını veya Bandera'nın resimleri olan bayraklar salladığını görmek nadir değildir.

Rusya'nın 2022 Nazilerden arındırma kampanyasına giden yıllarda, Kiev ve Lviv de dahil olmak üzere, batı Ukrayna şehirlerinde kitlesel Nazi gösterileri düzenlendi. 40.000 ila 70.000 Nazi arasındaki kalabalıklar gamalı haçlar, Sağ Sektör trident'i ve Stepan Bandera'nın maskesini takan bayraklar salladı. Bunlar gerçekten Ukrayna'yı yöneten insanlar. İster sivil örgütçüler, ister seçilmiş politikacılar, isterse NATO donanımlı ordu olsun, “Ukrayna demokrasisi” perdesi faşist gerçekliği ancak çok az örtüyor.

Bu güçler yeni bir Holokost, yeni bir Bab-ı Yar yaratmak istiyor, NATO'nun istenmeyen gördüğü tüm bu kişilere: Ruslara, Yahudilere, Romanlara, tüm Slavlara, anti-emperyalistlere, komünistlere, sosyalistlere vb. beyaz üstünlüğü ve soykırım hedefini ilerletmek için kalkanlar.

Bab-ı Yar'ın yakalanan az sayıdaki görüntülerinden biri, çırılçıplak soyulmuş, bebeğini gözlerinin önünde infaz etmeye hazırlanan bir SS askerinden kendini ve çocuğunu korumaya çalışan bir Yahudi anneyi gösteriyor. O benim adamlarımdan biriydi. Çocuğu benim halkımdan biriydi. Ukrop Nazileri ve onların SS görevlileri, onu ve tıpkı kendisi ve çocuğu gibi on binlerce kişiyi öldürdü. Stepan Bandera bu resme bayıldı. Ukrayna'dan tüm “melez ırkların” temizlenmesi için ne için savaştığının bir hatırlatıcısı olarak ölümüne kadar yanında taşıdı.

NATO'nun istediği Ukrayna budur. UAF ve Azovites'in istediği Ukrayna budur. ABD'nin istediği Ukrayna budur. Ukrayna'nın yeniden ortaya çıkmasına izin verilemez. Gerçekte, Ukrayna milliyetçiliği, miti doğal olarak faşizmle bağlantılıdır.

Nerede olursak olalım, tüm anti-emperyalistlerin direnmesi gereken şey budur. ABD Siyah toplumundaki ırkçı polis teröründen Donbass'taki Ukrop Nazi terörüne kadar her türlü emperyalizme karşı savaşmalıyız. Küresel işçi sınıfı bir kez Bandera'yı yendi. Torunlarını şimdi yenmeliyiz, yoksa bir milyon Bab-ı Yar'a tabi olacağız.

Çeviri Kolektifi


Struggle La Lucha'dan çevrilmiştir