Bugünlerde Küba, Matanzas'ı, tüm adayı ve özellikle kurtarma görevlilerini, itfaiyecileri ve yetkilileri 5 Ağustos gecesinden bu yana tam teyakkuzda tutan benzeri görülmemiş bir yangından kurtuluyor.

Ülkedeki ana petrol depolama tesisleri, beş gün boyunca Havana gökyüzünü kaplayan kalın siyah bir duman izi bıraktı. Ayrıca şimdiye kadar iki kişi öldü, 14 kişi kayıp ve yüzden fazla kişi yaralandı. Alevler söndürüldüğüne göre, bir sonraki temizlik aşaması başlayacak ve kendilerini hemen vatanları için savaşa atan cesur itfaiyecilerin kalıntıları bulunmaya başlanacak...

Bununla birlikte, acı ve ıstırap içinde Küba'nın büyük bir tesellisi var: 1959'dan beri halk mücadelelerde, kazalarda veya herhangi bir tür felakette asla yalnız olmadı. Fidel buna asla izin vermedi. Bugün Ada, doğumunun 96. yılını, fiziki varlığı olmadan geçen 6. yılını anmasına 2 gün kalmışken, halk onun fikirlerinden ve örneğinden vazgeçmediğini bir kez daha kanıtladı.

Yangını söndürmek için verilen mücadelenin en belirsiz anlarında Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel Bermudez, Kübalıların çok iyi bildiği bir sözü tekrar tekrar dile getirdi: “Vatandaşlarımızın korunması çabalarımızda her zaman ilk sırada yer alacaktır. Bunun üzerinde hiçbir şeyin önceliği olmayacak.”

Fidel, aynı sözleri, Lili ve Isidore adlı iki güçlü kasırganın Eylül 2002'de adayı geçmesinden birkaç ay sonra, Mart 2003'te tekrarlamıştı.

İklim değişiklikleri, insanoğlunun çevreye verdiği zararlar, ekonomik krizler, salgın hastalıklar ve kasırgalar karşısında maddi, bilimsel ve teknik kaynaklarımız her geçen gün daha da bollaşıyor.

Küba, o zamanlar zaten başka aşırı deneyimler yaşamıştı. Örneğin, Flora Kasırgası Ekim 1963'te adanın üzerinden geçti ve nehirleri taşıran, ekinleri mahveden ve evleri tahrip eden şiddetli yağmurlarıyla hatırlanıyor. Bu şiddetli beş günlük fırtınada bin 150'den fazla insan ve binlerce hayvan öldü.

Bohemya'ya göre, Fidel yardım operasyonlarını yönetti ve bir eyaletten diğerine taşındı. Önce Santa Clara, sonra Camagüey ve hatta Cauto Nehri'nin en tehlikeli bölgesine...

“Devrimin Başkomutanı her zaman olduğu gibi ön saflardaydı. Kendisinin kişisel olarak kurtarma ekipleri düzenlediğini, kurbanlarla ilgilendiğini, insanların acısını paylaştığını görmek alışılmadık bir durum değildi” diye yazdı dergi.

Fidel Castro, tarihi kasırga, dağların tuzağına düşerken birkaç döngü yaptığı doğu eyaletini henüz terk etmemiş olmasına rağmen, rüzgarların ve suların dövüldüğü sırada bile felaketin ön saflarındaydı.

Devrimin lideri, Asi Ordusunun amfibi tanklarıyla oraya taşındı ve çatılarda, ağaçların tepesinde kalan veya sel sularında mahsur kalan birçok kurbanı kişisel olarak kurtardı. Helikopterler, tüm aileleri kurtarmak için her türlü sakin alandan yararlanarak şiddetli rüzgarlara karşı savaştı.

Tüm kurbanlar maddi yardım aldı. Muazzam hasar hafifletildi ve her şey yeniden inşa edildi. Hiçbir aile geride kalmadı.

Fidel'in öldüğü 2016 yılından bu yana, Küba başka büyük acı durumlarla karşı karşıya kaldı: Irma Kasırgası (2016), José Martí Uluslararası Havalimanı'ndaki uçak kazası (2018) ve Havana'da yüzlerce evi yerle bir eden kasırga (2019). benzeri görülmemiş bir salgın, şiddetli bir yangın…

Ancak Küba liderleri Fidel'in mirasını sürdürüyor. Díaz-Canel, yangının birkaç kilometre uzağında bulunan kontrol noktasından, alevlerin kontrol altına alındığı öğrenildikten sonra, her gün yaptığı gibi, kalan ve kalacak olan adamın bazı sözlerini hatırladı: “Halkımız her engeli, her zorluğu aşacaktır; halkımız durdurulamaz bir şekilde ilerleyebilecek ve kendi zayıflıklarının üstesinden gelebileceklerdir.”

Çeviri Kolektifi

Alejandra Garcia’nın 11 Ağustos günü Resumen Latinoamericano-US’ta yayınlanan makalesinden çevrilmiştir