< < Devrimci Marksistler Savaşın Gerçek Yüzünü Anlamak İçin Gerçeklerin Gözüne Bakıyor

Sosyalist Birlik Partisi adına Struggle-La Lucha gazetesi yardımcı editörü Greg Butterfield'ın 26 Mart'ta “Marksistler Rusya ve Emperyalizm Arasındaki Çatışma Üzerine Konuşuyor” adlı Arjantin, Avustralya, İngiltere, Yunanistan, Güney Kore, Türkiye, ABD ve daha fazla ülkeden temsilcilerin katıldığı uluslararası çevrimiçi forumdaki sunumundan alınmıştır.

“Etkinliği düzenleyenlere, bizi bu önemli etkinliğe katılmaya davet ettikleri için teşekkür etmek istiyorum.

Tarihte örgütlerin ve bireylerin ilkelerinin sınandığı ve netleştiği dönüm noktaları vardır. Bu dönem de o anlardan biridir. Geçen ay, emperyalist propagandanın yoğun baskısına, anti-emperyalizm ve işçilerin ve ezilenlerin çıkarları pahasına pek çok savaş karşıtı ve sol oluşumun bu baskılara boyun eğdiğini gördük.

Diğer taraftan ise savaş krizi buğdayın sapından ayrıldığı gibi gerçeği görenlerle görmeyenleri birbirinden çok iyi bir şekilde ayırdı. Son yıllarda geçmişteki başarıları ile yol kat eden sosyalist liderler ve sosyalist siyasetler, şimdi gerçekten nerede durduklarını göstermek zorundalar. Aynı zamanda, tarihsel farklılıklar ve ikincil öneme sahip meselelerle ayrılan gruplar artık birlikte çalışmak ve birbirlerinden öğrenmek için yeni bir temele sahip olabilirler.

Sosyalist Birlik Partisi ve Struggle-La Lucha gazetesi, Ukrayna'yı Nazilerden ve militarizasyondan arındırmak için yapacakları savunma amaçlı ortak askeri operasyonda Donbass cumhuriyetleri ve Rusya'nın zaferi için çağrıda bulunuyor. Bunun gerçekten anlamı şudur: Donbass halkına karşı sekiz yıllık soykırım savaşını sona erdirmek; Ukrayna halkının boynundaki neo-Nazi zincirini kırmak; Ukrayna'nın Rusya için tehdit oluşturan bir NATO savaş üssüne dönüşmesini tersine çevirmek ve 2014'te gerçekleşen ABD destekli darbesinden önceki resmi tarafsız statüsüne geri döndürmek.

Bu savaşı başlatan ve Yemen'de veya Washington'un vekalet savaşlarının yürütüldüğü herhangi bir yerde olduğu kadar kesin bir taraf ve savaşı kışkırtan güç olan ABD emperyalizminin yenilgiye uğraması için çağrıda bulunuyoruz. Bu haftaki NATO zirvesinden sonra emperyalistler, benzeri görülmemiş bir küresel savaşı hızlandırabilecek doğrudan müdahaleye yaklaşıyorlar.

Donbass bölgesi, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri halkının mücadelesini yükseltmenin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Çoğu zaman bu halk cumhuriyetlerinin mücadeleleri sol kesimler tarafından görmezden geliniyor ya da kapitalist medyanın öncülüğünde sadece “Rus ayrılıkçıları” ya da “Putin'in vekilleri” olarak adlandırılıyorlar. Böyle bir görüş, ancak Donbass'tan ve oradaki insanların son sekiz yıldır anti-faşist mücadelesinden tamamen habersiz olanlar veya bunu daha iyi bilen ama görüşlerini emperyalizmin ihtiyaçlarına göre uyarlayanlar tarafından ileri sürülebilir.

Donbass halkı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ve neo-Nazi taburları tarafından sekiz yıldır süregelen teröre ve halkı gıda, ilaç ve temel sanayinin idamesi için gerekli olan temel malzemelerden yoksun bırakan bir ablukaya rağmen direndi. Bu direniş, Sovyet halkının derin enternasyonalizm ve anti-faşizm geleneklerinden güç alıyordu ve Rusya'daki insanlar arasında geniş yankı buldu.


Rusya'nın Çelişkilerine Marksist Bakış

Devrimci Marksistler, iş başındaki sınıf güçlerini ve çelişkileri anlamak için görünenin ardına bakarlar. Başkan Vladimir Putin'in ve Rus kapitalistlerinin gerici ideolojisine odaklananlar, Rusya'nın ABD ve NATO'ya karşı egemenliğini koruma mücadelesi ile Donbass ve Ukrayna'daki anti-faşist mücadele arasındaki diyalektik ilişkiyi görmezden geliyor.

Aynı dinamik küresel ölçekte de mevcut. Putin'in yaptığı açıklamalara sadece dışarıdan bakıldığında, yönetici sınıfları temelde ABD'ye tabii olan Brezilya'daki Bolsanaro'dan veya Hindistan'daki Modi'den çok az fark olduğu sonucuna varabilirsiniz. Rusya, Batı emperyalizmi tarafından parçalanmaması ve yutulmaması için, onu Venezuela, Küba, Çin, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Zimbabve, Suriye, Yemen ve İran dahil olmak üzere ABD emperyalizmine direnen ülkeler ve hareketler kampının yanında yer almak zorunda kaldı.

Elimizdeki bütün güç ve imkanlarımızla sorunları netleştirmek ve işçi sınıfını gerçek bir savaş karşıtı konum getirmek için elimizden geleni yapıyoruz. ABD-NATO'nun Ukrayna'daki rolünü ve emperyalizmin Ukraynalı faşistlerle olan samimi ilişkisini ortaya çıkarmayı, Donbass savaşının gerçek sebebini öğretmeyi, Wall Street, büyük enerji devleri ve askeri sanayinin buradaki insanların ölümü pahasına savaştan nasıl kâr elde ettiğini ve nasıl savaştığını açıklamayı amaçlayan “Savaş Yalanlarını Durdurun” adlı bir kampanya başlattık.

Biz ve müttefik siyasal gruplar, bilgilendirme çalışmaları, boykotlar ve konuşmalar yaparak kitlelerin karşısına çıkıyoruz. Dün gece, Baltimore'daki yoldaşlarımız yoğun saatlerde bir pankart ve broşür dağıtma eylemi düzenlediler. Bugün New Orleans ve San Diego'daki dostlar kitle toplantıları düzenliyor. Önümüzdeki hafta sonu, 2 Nisan'da New York ve Los Angeles'ta protestolar düzenliyoruz.

27 Mart'ta, savaş karşıtı hareketi ve solu ABD-Ukrayna savaşının gerçekliği hakkında bilgilendirmeye yardımcı olmak için Donbass cumhuriyetlerinden konuşmacıların yer aldığı bir online seminer düzenleyeceğiz.

Buradaki kuruluşları bu çabaya katılmaya davet ediyoruz. Burada ABD'deki ve uluslararası gruplarla işbirliği yapmaya açığız. Bu açıdan aramızdaki belli farklılıkların üstesinden gelme ve emperyalizme ve savaşa karşı gelecekteki devrimci mücadelelerin temellerini atabilecek birleşik bir cephe inşa etme zamanıdır.

Donbass cumhuriyetlerine ve müttefiklerine zafer!

ABD-NATO Elini Ukrayna'dan Çek!

 

NOT: Struggle La Lucha sitesinde yayınlanan Greg Butterfield'ın konuşmasından çevrilmiştir.

Çeviri Kolektifi