< < Kazakistan Sosyalist Hareketi'nden Ülkedeki Duruma İlişkin Açıklama

Kazakistan Sosyalist Hareketi, ülkedeki geniş çaplı seferberlik ve protestolarla ilgili bir açıklama yayınladı.

Sosyalist Hareketin açıklaması şöyle:

"Kazakistan’da şu anda gerçek bir halk ayaklanması var ve en başından beri protestolar toplumsal ve sınıfsal nitelikteydi, zira piyasada sıvılaştırılmış gazın fiyatının iki katına çıkması, bardağı taşıran son amla idi. Tüm bunlardan sonra gösteriler, tüm protesto hareketinin siyasi karargahı haline gelen Canaözen kentinde, [bizzat] petrol işçilerinin girişimiyle başladı.

Ve bu hareketin dinamikleri, toplumsal bir protesto olarak başladığı için, daha sonra genişlemeye başladı ve işçi kolektifleri, ücretlerde %100 artış, optimizasyon sonuçlarının iptali, çalışmanın iyileştirilmesi için kendi taleplerini öne sürmek için mitingler düzenledi, çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve sendikal faaliyet özgürlüğü istedi. Sonuç olarak, 3 Ocak'ta, tüm Mangistau bölgesi, komşu Atyrau bölgesine yayılan bir genel grevle sarsıldı.

4 Ocak'ta Tengizchevroil petrol işçilerinin (Amerikan şirketleri) %75'inin greve gitmesi dikkat çekicidir. Geçen yıl Aralık ayında 40.000 işçinin işten çıkarıldığı ve yeni bir dizi işten çıkarmanın planlandığı yer orasıydı. Daha sonra gün boyunca Aktobe ve Batı Kazakistan ve Kızılorda bölgelerinin petrolcüleri tarafından desteklendiler.

Ayrıca, aynı günün akşamı Karaganda bölgesinde ArmelorMittal Temirtau şirketinden madencilerin grevleri ve ülkenin tüm madencilik endüstrisinde zaten genel bir grev olarak kabul edilebilecek Kazakhmys şirketinde bakır izabe ve madenciler grevleri başladı. Ve burada da maaşların yükseltilmesi, emeklilik yaşının düşürülmesi, kendi sendika ve grev haklarının düşürülmesi taleplerini öne sürüyorlar.

Aynı zamanda, Salı günü süresiz mitingler Atyrau, Uralsk, Aktyubinsk, Kızıl-Orda, Taraz, Taldikorgan, Türkistan, Çimkent, Ekibastuz'da, Almatı bölgesindeki şehirlerde ve Almatı'nın kendisinde, sokakların örtüştüğü yerde başladı. 4-5 Ocak gecesi polisle göstericilerin açık çatışmasında, şehir akimatı geçici olarak ele geçirildi. Bu, Kassym-Zhomart Tokayev'in olağanüstü hal ilan etmesine neden oldu.

Almatı'daki bu eylemlere ağırlıklı olarak işsiz gençlerin ve metropolün banliyölerinde yaşayan ve geçici veya düşük ücretli işlerde çalışan iç göçmenlerin katıldığı belirtilmelidir. Mangistau bölgesi ve Almatı için ayrı ayrı gaz fiyatını 50 tenge'ye indirerek vaatlerle onları sakinleştirme girişimleri de kimseyi tatmin etmedi.

Kasım-Zhomart Tokayev'in hükümeti görevden alma ve ardından Nursultan Nazarbayev'i Güvenlik Konseyi başkanlığı görevinden alma kararı da protestoları durdurmadı, çünkü 5 Ocak'ta Kuzey ve Güney'in bu bölgesel merkezlerinde kitlesel protesto mitingleri başladı. Daha önce var olmadıkları Doğu Kazakistan - Petropavlovsk, Pavlodar, Ust-Kamenogorsk, Semipalatinsk'te. Aynı zamanda, Aktobe, Taldikorgan, Çimkent ve Almatı'daki bölgesel akimatların (belediye veya eyalet hükümetleri) binalarını basmak için girişimlerde bulunuldu.

Canaözen'de, süresiz mitinglerinde işçiler yeni talepler formüle ettiler; görevdeki cumhurbaşkanının ve tüm Nazarbayev yetkililerinin istifası, 1993 Anayasasının restorasyonu ve buna bağlı olarak partiler, sendikalar kurma, siyasi mahkumları serbest bırakma ve baskıya son verme özgürlükleri. Derhal bir aksakallar konseyi oluşturuldu ve bu da gayri resmi bir otorite haline geldi.

Böylece artık farklı il ve bölgelerde kullanılan talepler ve sloganlar tüm harekete hitap etti ve mücadele siyasi bir içerik kazandı. Mücadeleyi koordine edecek komiteler ve konseyler oluşturmak için sahada da girişimlerde bulunuluyor.

Aynı zamanda Almatı, Aktau ve Canaozen'de birlikler bir araya getirildi ve Mangistau bölgesinde her şey barışçıl gitti ve askerler protestocuları dağıtmayı reddettiyse de, güney başkentinde çekimler başladı 5 Ocak gecesi. 6 Aralık'ta, isyancılar tarafından ele geçirilen havaalanı ve mahallelerin temizliğine başlayan özel kuvvetler tanıtıldı. Çeşitli kaynaklara göre şimdiden onlarca gösterici öldürüldü.

Bu durumda, tüm protesto ve grevlerin şiddetle bastırılması tehlikesi vardır ve burada ülkeyi genel grevle tamamen felç etmek gerekir. Bu nedenle asker ve polis terörüne karşı örgütlü direnişin sağlanması için toprak ve üretim bazında birleşik eylem komitelerinin oluşturulması acildir.

Bu bağlamda, dünyada geniş çaplı bir kampanya düzenlemek için tüm uluslararası işçi ve komünist hareketin, sol derneklerin desteği de gereklidir.

Kazakistan'ın sosyalist hareketi şunları talep ediyor:

-Halka karşı düşmanlıklar derhal sona ersin ve birlikler şehirlerden çekilsin!

-Cumhurbaşkanı Tokayev dahil tüm Nazarbayev yetkilileri derhal istifa etsin!

-Tüm siyasi hükümlü ve tutuklular serbest bırakılsın!

-İşçilere kendi sendikalarını, siyasi partilerini kurma, grev ve gösteri yapma hakkı!

-Yasaklı Kazakistan Komünist Partisi ve Kazakistan Sosyalist Hareketinin faaliyetleri yasallaştırılsın!

-“Ülkenin tüm işçilerini ve emekçilerini, Canaözen’in (2011 ayaklanmasında) katledilen petrol işçilerinin taleplerini hayata geçirmeye; ülkenin tüm madenciliğini ve büyük ölçekli sanayisini işçi kolektiflerinin kontrolü altında kamulaştırmaya çağırıyoruz.


idcommunism.com'dan çevrilmiştir