2021, ABD’de onbinlerce işçinin emek örgütlenmesinde tarihi bir yıl oldu

2021, ABD'de emek için tarihi bir yıldı. Bir grev patlaması, büyük sözleşme kazanımları ve benzeri görülmemiş sayılarda düşük ücretli işleri bırakan işçilerin tümü, işçilerin kitlesel olarak güçlerini geri almaya hazır olduklarının sinyallerini verdi. İşçiler hemen hemen her sektörde sendikal kampanyalar düzenlediler, sendika reformları için bastırdılar ve yeni sendika liderliğini seçtiler ve daha demokratik bir işyeri arzularını dile getirdiler.

Bir çok işçi için salgın, kapitalizmin zulmünü ortaya çıkardı. Ana akım medya ve politikacılar, Covid'in bu ikinci yılında her zamanki gibi iş hayatına dönüş için kampanya yürüttü. Özellikle pandemi sırasında “gerekli” ve “kahraman” olarak adlandırılan işçilerin, en az maaş ve sosyal yardım alırken, en çok fedakarlığı sürdürmeleri bekleniyordu. Aynı zamanda, dünyanın en büyük şirketleri rekor kıran karlar elde etti ve en zengin bireyler servetlerinin katlandığını gördü.

Yıl boyunca, sağcı uzmanlar ve kanun koyucular, bunu pandemik işsizlik yardımlarının kesilmesini haklı çıkarmak için kullanarak “işçi sıkıntısı” hakkında ağladılar. Gerçekte, yılın sonunda işlerini bırakan rekor sayıda insan görüldü. Açık olan şu ki, işçiler artık düşük ücretlere ve korkunç koşullara razı olmaya istekli değiller.

Güney Dakota İşçi Federasyonu (AFL-CIO) Başkanı Kooper Caraway'in BreakThrough News'e Haziran ayında verdiği demeçte, “İşçilerin ille de daha fazla kaldıraç elde etmesi gerekmediğini, ancak işçilerin zaten sahip oldukları gücün farkında olduklarını düşünüyorum.” diyor.


İşçiler Sendikalaşmak İçin Savaşıyor

En yüksek profilli galibiyette New York, Buffalo'daki iki Starbucks mağazası, korkunç bir sendika karşıtı kampanyaya rağmen ülkede sendikalaşmaya oy veren ilk Starbucks lokasyonları oldu. Tennessee'de kısa süre önce duyurulan bir seçim başvurusuyla birlikte, birkaç eyalette sendika hamleleri devam ediyor.

Mayıs ayında sendika başvurusunda bulunduktan sonra, California Üniversitesi'ndeki 17.000 yüksek öğretim çalışanı tanınmak için greve gitti. İki hafta sonra, Üniversite kabul etti. Yeni bir sendika olan Student Researchers United, son yıllarda ülkede kurulan en büyük yeni sendika. Onlarca yıllık düşüşün ardından, ABD'deki işçilerin yalnızca %10'u bir sendikaya üye. Unionelections.org'a göre, 2021'de 1.314 özel sektör sendikası seçimi yapıldı ve 907 sendika seçimi yapıldı. Bu seçimlerin 571'inde yeni bir birim onaylandı. Aynı zamanda, işçi sendikalarının onayı %68 ile 1965'ten bu yana en yüksek noktadır.


Grev Yılı

Cornell Üniversitesi'nin ILR Okul Grevi İzleyicisi, ülke genelinde (27 Aralık itibariyle) toplam 363 grev bildirdi.

Bu emek eylemi yılının temel özelliği, 2021'deki grev eylemlerinin niceliği değil, niteliği, daha doğrusu uzunluğu ve genişliğiydi. Yemek servisi, eğitim, endüstriyel üretim, gıda üretimi ve madencilik gibi büyük sektörlerde , on binlerce işçi endüstriyel eyleme başladı. En büyük grevlerden bazılarını prestijli eğitim kurumları gördü. Ülkede devam eden en büyük grev, 3.000 lisansüstü öğrenci işçinin adil ücret ve sağlık yardımı talep etmek için grevlerinin dokuzuncu haftasında olduğu New York City'deki Columbia Üniversitesi'nde gerçekleşiyor. Benzer bir yüksek lisans öğrencisi işçi grevi Ekim ayında Harvard'da gerçekleşti.

Grevlerin bir diğer kritik yönü de işçileri grev gözcülüğüne iten benzer koşullardı. John Deere, Kellogg ve Frito Lay'deki işçilerin tümü, işçileri bölmek ve daha yeni işçilere daha az ödemek için sinsi bir taktik olan iki kademeli ücret ve sosyal yardım sistemlerinde önerilen uzantılar için greve gitti ve taleplerini kazandı.

Fast food ve perakende sektöründeki işçiler, uzun saatler, düşük ücretler ve kıt sosyal haklar için yürüyüşler ve grevler düzenlediler. McDonald's ve Wendy's'den Walmart'a ve Family Dollar'a kadar her gün milyonlarca kişiye temel ihtiyaç maddelerini sağlayan sektörlerdeki binlerce işçi daha iyisini istedi ve kazandı.

New York, Brooklyn'deki United Metro Energy'deki işçiler Nisan ayından beri grevde. Çeşitli misilleme amaçlı işten çıkarmalara rağmen, işçiler daha iyi ücret, genişletilmiş sağlık sigortası ve disiplin cezaları ve işten çıkarmalar için bir şikayet süreci talep etti.

Alabama'da, Warrior Met Coal Mines'daki 1100'den fazla madenci, sekiz aydan fazla bir süredir maaş kesintilerinin sona ermesi, daha fazla izin ve uygun fiyatlı sağlık sigortası talebiyle grevde. İşçiler, grev gözcülüğü hatlarına birden fazla araç saldırısına ve şirketin grev gözcülerini durdurma girişimlerine rağmen güçlü kaldılar. United Mine Workers of America'nın üyeleri olan işçiler, Warrior Met'in en büyük yatırımcısı BlackRock'u protesto etmek için Alabama'dan New York'a bile gittiler.

Grevci madenci Dedrick Garner, Temmuz'daki grev gözcülüğünde Monica Cruz'a (makalenin yazarı Ç.N.) "Ne pahasına olursa olsun, bir gün daha uzun, bir gün daha güçlü olacağız" dedi.

Sonra, ikisi pandemiden etkilenen milyonlara bakmak için hayatlarını her gün riske atan sağlık çalışanları için büyük kazançlar sağlayan, gerçekleşmeyen grevler vardı.

Temmuz ayında, Pennsylvania'da 1.500'den fazla huzurevinde çalışan işçi, bir günlük grevin başlamasına 24 saatten az bir süre kala tarihi maaş artışlarını kazandı. Bu zamlar, maaştan daha fazlasını ifade ediyor. Düşük ücretlerin personel yetersizliği krizinde büyük rol oynadığı bir sektör için, daha iyi ücret, huzurevinde ve evde bakım çalışanları için daha güvenli ve istikrarlı bir çalışma ortamına eşittir.

On yıllardır en büyük sağlık grevi, Kaiser Permanente sağlık hizmeti sağlayıcıları ve hastanelerinde kıl payı önlendi. Kasım ayında greve giden 35 bin işçi, maaş zammı ve personel yetersizliğine yönelik önlemleri içeren dört yıllık bir anlaşmayı kazandı. Şirket, yeni işe alınanlara mevcut işçilerden üçte bir daha az ödeme yapacak iki kademeli bir ödeme sistemi önerisini geri çekti.

Geçici sözleşme anlaşmasını takip eden günlerde, 25 yıldır Kaiser'de çalışan bir kan alma uzmanı olan Jeanne Narmore, Monica Cruz'a “Son iki gece bizim için gerçekten zor, stresli ve uykusuz geçti” dedi. “Hastalarımı görmeyi ve hasta bakımı için yapılan iyileştirmeleri görmeyi dört gözle bekliyorum!” Diye devam etti.


İşçiler Amazon'u Ele Geçirdi

Şüphesiz, Amazon bu yılın en büyük emekçi öcüydü. Pandemi boyunca, trilyon dolarlık şirket, rekor kıran kârlar elde ederken, haksız emek uygulamaları ve insanlık dışı çalışma koşullarıyla eş anlamlı hale geldi. Amazon, yaklaşık bir milyon çalışanı ve sayısıyla ABD'deki en büyük işveren olma yolunda ilerliyor. 2021'de mega şirket, daha önce hiç görmediği bir düzeyde işçi örgütlenmesi ve direnişiyle karşı karşıya kaldı.

Yılın en büyük emek hikayelerinden birinde, Alabama, Bessemer'deki bir Amazon deposundaki işçiler, Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu (NLRB) ile bir seçim yapmak için aylarca tutsak izleyici toplantıları, tehditler ve gözetim boyunca mücadele etti. Perakende, Toptan Satış ve Büyük Mağaza İşçileri Sendikası (RWDSU) ile bir birlik. Amazon, sendika kazanma şansını ortadan kaldırmak için iş kanununu çiğnedi ve Nisan ayında başarılı oldu. Bazıları bu yenilgiyi dünyanın en büyük ikinci perakendecisini bir araya getirmenin imkansız olduğunun bir göstergesi olarak gördü. Ancak işçiler, Bessemer'den New York ve Chicago'ya kadar sendikal girişimleri ve örgütlenme çabalarını ilerletmeye devam ettiler.

Yaz boyunca, NLRB, RWDSU'nun Amazon'un seçimlere yasadışı bir şekilde müdahale ettiği yönündeki suçlamasını onayladı. Ve bu ayın başlarında, bir bölge müdürü resmen işçilere, gelecek yıl gerçekleşecek olan ikinci bir oylama şansı verdi. NLRB'de bir başka zafer, Amazon'un depo çalışanlarının daha kolay sendikalaşmasına izin vermek için yönetim kuruluyla anlaşmaya vardığı 23 Aralık'ta geldi.

Amazon, geçmiş ve şimdiki bir milyondan fazla depo çalışanına e-posta göndererek haklarını vereceğini ve onlara örgütlenmeleri için "daha fazla esneklik" sağlayacağını söyledi. Anlaşmaya göre, NLRB, şirketin şartları ihlal ettiğini tespit ederse Amazon'a daha kolay dava açabilecek.

Unutulmaz bir başka güncellemede, ülkedeki en büyük sendikalardan biri, Amazon'u sendikalaştırma mücadelesinde ellerinden geleni yaptı. 1,4 milyon üyeden oluşan International Brotherhood of Teamsters, ABD genelinde Amazon işçilerini harekete geçirmek ve organize etmek için her şeyi kapsayan bir kampanya çağrısında bulunan bir kararı onaylamak için oy kullandı. Nakliye ve lojistik sektörlerindeki işçileri temsil eden en büyük sendika olan Teamsters, Amazon'daki gibi işçiler için ücret, sosyal haklar ve işyeri korumaları konusunda daha iyi standartlar belirlemek için onlarca yıldır mücadele ediyor.

Teamsters'ın Amazon Ulusal Direktörü Randy Korgan, Temmuz ayında Monica Cruz'a şunları söyledi: "Bir konuda net olmak istiyoruz: Herkesle ortak olacağız. Gerçek şu ki Amazon, herkesin birlikte çalışması gerektiğini gösteren bir zorluk sunuyor.”

Birlikte çalışma ruhuyla, Kara Cuma'da 20'den fazla ülkedeki Amazon işçileri, şirkete karşı şimdiye kadarki en büyük grev ve eylem gününü koordine etti. 70 sendika, çevreci grup, kar amacı gütmeyen bekçi köpeği ve taban örgütlerinden oluşan Make Amazon Pay koalisyonu, dört kıtaya yayılan eylemleri planladı.

Noel'den hemen önce işçiler, daha iyi ücret ve çalışma koşulları talep etmek için Chicago'daki iki dağıtım istasyonunda yürüyüş düzenlediler.


Daha Demokratik Ve İlerici Sendikalar İçin Büyük Kazanımlar

Sendikalı işçiler, 2021'de sendikalarını taban işçi gücünün daha iyi bir temsilcisi yapmak için savaştı. On yıllarca süren bir baskının ardından, Birleşik Otomotiv İşçileri (UAW)’nin "bir üye, bir oy" referandumu 1 Aralık'ta geçti ve doğrudan bir oylama sistemi kurdu sendika liderliği için. Yeni seçim sürecinin nasıl işleyeceğine ilişkin ayrıntıların, Haziran 2022'de yapılması planlanan UAW Anayasa Konvansiyonu'nda önemli bir tartışma konusu olması bekleniyor.

Çeyrek yüzyılda ilk kez, Demokratik Birlik için Teamsters tarafından desteklenen bir liste, Teamsters'a liderlik etmek için heyelan kazandı. Teamsters United koalisyon liderleri, militan sözleşme kampanyalarına liderlik etme ve UPS'teki iki kademeli sistemi sona erdirme sözü verdi. Göreve gelen başkan Sean O'Brien, UPS'te yarı zamanlı çalışanların başlangıç ücretini saatte 14 dolardan 20 dolara yükseltme ve gerekirse grev yapma niyetini belirtti. Bu platform, önerilen iki kademeli bir ödeme sistemine karşı bir grev yetkisinin yanı sıra üyelik oylamasını geçersiz kılan geçmiş liderliğinkinden önemli bir gelişmedir. Teamsters, ülkedeki en büyük özel sektör sendikasıdır.

Ulusal manşetlerde yer almayan haberlerde, San Francisco'daki devlet okulu öğretmenleri, birliğin yakın tarihli iç seçimler tarihindeki en büyük katılımla oy kullandı. San Francisco'daki Birleşik Eğitimciler içinde, Birlik Gücü Organizasyonu listesi, aday olduğu her koltuğu kazandı. Liste, yeni liderler geliştirmeyi, üyeleri güçlendirmeyi, koalisyonlar ve topluluk gücü oluşturmayı ve tam olarak finanse edilen ve adil okullar için mücadeleyi içeren ilerici dört ayaklı bir program üzerinde çalıştı.

Monica Cruz, o zamanlar yeni seçilen Başkan Cassondra Curiel ile konuştu ve şu sözleri vurguladı: “Bu, gerçekten, üyelerin kendilerini bir parçasının bir parçası olarak görebilecekleri bir şekilde üyeleri doğru bir şekilde temsil edecek sendika yapımız için bir program oluşturmakla ilgili.” “Yaptığım iş bana ait değil… İş örgüte, örgüt işçilere ait” diye devam etti.


Sıradaki ne?

Koronavirüs pandemisinin 3. yılı, tarihi gelir eşitsizliği ve onlarca yıllık durgun ücretlerle karşı karşıya kalan bu emek canlanmasının 2022'de tırmanması garanti. Bloomberg Law tarafından yapılan bir veri analizi, 1,3 milyondan fazla işçiyi temsil eden 185 büyük sendika sözleşmesinin şu anda belirlendiğini ortaya koydu. yeni yılda sona erer. Son kullanma tarihlerinin yanı sıra, özellikle ülke genelindeki medya kuruluşlarında ve müzelerde çalışan yeni sendikalı işçiler için henüz onaylanmamış ilk sözleşmeler var. ABD'de işçilerin karşı karşıya olduğu çetin maddi koşulların militan bir işçi hareketinin uyuyan devini uyandırdığını ve 2021'in birleşmiş işçilerin yenilmeye hazır olmadığını kanıtladığını söylemek yanlış olmaz.


27 Aralık 2021’de, Monica Cruz tarafından WorkersWorld’de yayınlanmıştır