Küba Komünist Gençlik Birliği (UJC)’nden Devrime Destek Eylemi

5 Ağustos’ta onbinlerce Kübalı, Küba Komünist Gençlik Birliği’nin çağrısıyla düzenlenen devrime, Komünist Parti’ye ve devrimci iktidara destek yürüyüşüne destek vermek için Küba’nın başkenti Havana sokaklarındaydı.

Gösteriye katılan binlerce Kübalı tuk-tuk araçlarını, bisikletlerini, arabalarını Küba bayraklarıyla donatarak Havana sokaklarında dolaştı. La Chorrera bölgesinde başlayan konvoy Havana körfezinin ve ABD büyükelçiliğinin bulunduğu La Punta bölgesinden geçerek yoluna devam etti.

Devrimci iktidara yapılan destek ve dayanışma eyleminin 5 Ağustos’ta konulmasının başka bir sebebi de var. 5 Ağustos tarihi Küba içinde 1994 yılında karşı-devrimcilerin eliyle gerçekleşen “Maleconazo” protestolarının yıldönümü. Sovyetler Birliği’nin çözülmesinin ardından Küba belli bir dönem yiyecek ve ilaç tedarik etme konusunda ciddi sıkıntılar yaşadı. ABD ambargosunun da durumun kötüleşmesinde ciddi etkide bulunduğu bu süreçte devrimci iktidarın düşmanı karşı-devrimciler tarafından düzenlenen bir dizi protesto gerçekleşti.

Protestoların olduğunu gören ABD ve diğer emperyalistler Küba’nın da Sovyetler Birliği gibi dağılmasını bekliyorlardı. Ancak Küba devrimci iktidarı ve Küba Komünist Partisi siyasal ve ekonomik reformlar ve devlet planlamaları belli zorluklarla karşı karşıya kalan ve karşı-devrimcilerin kara propagandasından etkilenen Kübalıların güvenini kazanmayı başardı.

Bu gösteriler başlar başlamaz Fidel Castro protesto olan bölgelere giderek halkla bizzat konuşarak durumu anlamaya çalıştı ve Küba devrimci iktidarı protesto yapanlara müdahale edilmemesi için Fidel Castro’nun talimatına uydu. Bu gösterilerden sonra 35.000 karşı-devrimci çeşitli yollarla Küba’dan kaçarak ABD’ye iltica etti.

Geçtiğimiz günlerde, 5 Ağustos 1994’te gerçekleşen protestoların yıl dönümünde sokakta olan Kübalılar devrimci iktidara ve Komünist Parti’ye desteklerini ilan ederken, 27 yıl önce gerçekleşen emperyalizmin Küba’yı yıkma planlarının da başarısızlıkla sonuçlanmasını sokakta kutladı. Havana’da gerçekleşen gösteride Kübalılar, Covid-19 salgınıyla mücadele eden Kübalı sağlık emekçilerine saygı ve minnettarlıklarını da dile getirdiler. Binlerce insanın katıldığı konvoy Havana’yı bir uçtan diğerine kadar dolaştıktan sonra devrimi sonuna kadar savunma sözlerinin verilmesiyle sonlandırıldı.

 

People’s Dispatch haber sitesinden yorum-haber olarak çevrilmiştir.

(video olarak izlemek için:

http://peoplesdispatch.org/2021/08/07/thousands-rally-in-cuba-in-support-of-the-revolution/ )

Çeviri Kolektifi