Kaliforniya Ormancılık ve Yangından Korunma Dairesi (CAL FIRE) 13 Ocak itibariyle yangınların yayılmasını kontrol altına almış değil. Bir haftadan kısa bir süre içinde yangınlar 23.000 evi yok etti ve en az 24 kişinin ölümüne neden oldu.

Los Angeles'taki felaket, Los Angeles'ın dört mahallesinde birden fazla ve eşzamanlı olarak çıkan yangınlardan kaynaklandı: Pacific Palisades, Eaton, Kenneth ve Hurst. Palisades Yangını, açık ara devam eden yangınların en büyüğüdür ve bu yangın hala büyümektedir. Sadece Kenneth Yangını 12 Ocak gecesi tamamen kontrol altına alınabilmiştir.

Bu dört yangın, birlikte 39 bin dönümlük bir alanı kaplıyor, ki bu da New York'un Manhattan adasının iki katı büyüklüğünde bir alana denk geliyor. Zorunlu tahliye bölgelerinden olan Angelenos’ta tehlikede bulunan 150 bin kişi var ve Güney Kaliforniya genelinde ise 300 bin kişi daha elektriksiz durumda.


Yangınlar Şiddetlendi

Pasifik Kıyısı'nın yukarı ve aşağı kesimlerindeki yangınlar son yıllarda yoğunlaşmıştır. Kaliforniya Balık ve Vahşi Yaşam Departmanına göre, “Kaliforniya tarihindeki en büyük 20 orman yangınının on beşi 2000 yılından bu yana meydana gelmiştir ve eyalette can ve mal kaybına yol açan en maliyetli ve yıkıcı yangınların on tanesi 2015 yılından bu yana meydana gelmiştir.”

Bunun nedenleri arasında endüstriyel ve kentsel büyüme, doğal kaynakların çıkarılması ve artan insan nüfusundan kaynaklanan ekolojik baskı yer almaktadır. Bunlar aynı zamanda Dünya'daki hızlı iklim değişikliğinin de temel faktörleridir. Eyaletin yangınla mücadele stratejisi, sorunu daha da kötürüm hale getirdi; yani bu bölgede doğal olarak ve sık sık meydana gelen yangınların kontrollü yönetimi yerine yangın söndürmeye öncelik verdi.

Ancak 21. yüzyılda ABD'de doğal bir afet olarak başlayan şey, çok daha kötü bir şeye dönüşüyor. Bunun nedenleri arasında altyapının yetersiz kalması, acil durum müdahalesinin kötü yönetilmesi ve federal hükümetin yardım için yetersiz finansman sağlaması yer almaktadır.

2005 yılında Katrina Kasırgası'nın New Orleans üzerindeki etkisi, Ordu Mühendisler Birliği'nin ucuz ve kötü inşa edilmiş setler inşa etmesi nedeniyle çok daha kötü hale gelmişti. Porto Riko'da 2017'de Maria Kasırgası sonrasında yaşanan yıkım, kısmen ilk Donald Trump yönetimi tarafından sağlanan yetersiz afet yardımı nedeniyle Karayipler'deki diğer bölgelerden daha kötü duruma geldi.

Los Angeles'ta yaşananlar, hükümetin krizlere müdahale etme kabiliyetinin çöküşünün bir başka örneğidir. Bu vakada başarısızlık, kent yönetiminin polisin finansmanını artırmak için itfaiye teşkilatının bütçesini azaltma kararından kaynaklanıyor.

Kent tarihinde bu görevi üstlenen ilk kadın olan İtfaiye Şefi Kristin Crowley, kendisi de bu görevi üstlenen ilk kadın ve ikinci Siyah olan Belediye Başkanı Karen Bass tarafından denetlenen bütçe kesintilerini kamuoyu önünde eleştirdi. Crowley gazetecilere verdiği demeçte, “Benim mesajım, itfaiye teşkilatının düzgün bir şekilde finanse edilmesi gerektiğidir. Ama durum öyle değil.” (Foxla.com, 10 Ocak)


Bütçe Polislere Öncelik Veriyor

2023 yılında şehrin 11.8 milyar dolarlık bütçesinin 1.8 milyar doları polislere ayrıldı. “İtfaiye ve Bayındırlık, bir milyar doların üzerinde bütçe ayrılan diğer şehir departmanları sırasıyla 1,24 milyar dolar ve 1,67 milyar dolarla polis teşkilatına ayrılan bütçenin çok gerisindeler.” (LA Times, 18 Şubat 2023) Şehirde istihdam edilenlerin %40'ı yani yaklaşık 40.000 kişi, polis teşkilatının emri altında çalışıyor.

Belediye işçileri uzun süredir emeklilik hakları ve emekli maaşları için mücadele ediyor. Kaliforniya Kamu Çalışanları Emeklilik Sistemi (CalPERS) kurulduğu 1969 yılından bu yana belediye işçilerine 32 milyar dolar dağıttı. Eyalet şu anda CalPERS'e emeklilik yardımları için yılda 2,5 milyar dolar harcama yetkisi veriyor. Ancak bu paranın giderek daha azı, işçi sınıfının banka hesaplarına yatıyor. 2023-2024 mali yılına gelindiğinde, bu paranın %37 gibi şaşırtıcı bir kısmı emekli polislere gitmiştir.


Göçmen Ve Hapsedilmiş İşçiler

Kaliforniya'nın tarım endüstrisi, yarısından fazlası belgesiz ve tamamı düşük ücretle çalışan yarım milyon göçmen işçi olmadan işleyemezdi. Sınır dışı edilme tehdidi onları hayatlarının alt üst olması konusunda büyük risk altına sokuyor. Patronlar bu durumdan faydalanarak onlara belgeli işçilere ödeyeceklerinden daha düşük ücretler ödemektedir.

Pine Grove Gençlik hapishane kampından hapsedilmiş gençler, Kuzey Kaliforniya'da Ağustos-Ekim 2021 tarihleri arasında yanan Caldor Yangını ile mücadele etmek üzere görevlendirilmişti.

Eyaletin yangın yönetimi departmanı da hapisteki işçileri aşırı derecede sömürmekte, onları tehlikeli ve zor işlerde çalıştırırken, neredeyse hiçbir ödeme yapmamaktadır. Şu anda Los Angeles'taki CAL FIRE ekiplerinde görev yapan 7 bin 500 itfaiyecinin 10'da biri eyalet hapishanelerinden geliyor.

Kaliforniya Islah ve Rehabilitasyon Dairesi (CDCR) sekreterine göre “Hapsedilmiş itfaiyecilerimizin ve personelimizin çalışmaları bu çabanın önemli bir parçasıdır”. Bu önemli iş için hapsedilen işçilere günde 5 ila 10 dolar arasında ödeme yapılıyor.

Kaliforniya Islah ve Rehabilitasyon Dairesi ilk olarak 1915 yılında, ülke genelinde “mahkum kiralama” yaygınlaştığında yangınlarla mücadele için hapsedilmiş kişileri göndermeye başladı. İkinci Dünya Savaşı sırasında bu kurum, eyalet genelinde “Koruma (Yangın) Kampları” adı verilen 41 hapishane çalışma kampı işletiyordu. 1980'lere gelindiğinde Los Angeles Şehir İtfaiye Departmanı'nın kendine ait beş kampı vardı. Yüz metrelik alev duvarlarına bakan insanlar nihayet bu şehrin yangın cehennemini kontrol altına aldığında, her 10 itfaiyeciden biri kelepçelenecek ve beton bir hücreye geri gönderilecek.


“Yağmacılar!” Diye Bağırarak Dikkatleri Dağıtmak

Bu arada Los Angeles polis birimleri, emrindeki muazzam kaynakları “doğru kullanıldığını kanıtlamak için paniklemiş” görünüyor. Baskıcı devlet organlarının temsilcileri şehri yağmalayan “yağmacılar” korkusunu körüklüyor.

Los Angeles Şerif Departmanından bir temsilci “Yağmacılara karşı sıfır tolerans var” dedi. Yetkili, “orman yangını tahliye bölgelerinde dolaşan herkesin kabahat suçlamalarıyla karşı karşıya kalabileceği” uyarısında bulundu. Yağmacılar yakalandıkları takdirde ağır suçlamalarla karşı karşıya kalacaklardır.” (People.com, 9 Ocak)

Bu arada Vali Gavin Newsom Los Angeles'a 1.680 Ulusal Muhafız askeri konuşlandırdı; ancak bu askerler yangın söndürme ya da toplu tahliyelere yardımcı olmak için değil, yanan şehirde sokağa çıkma yasağı uygulamak için sokağa indi. ABD ve Kaliforniya hükümetlerinin felaketlere müdahale etme kabiliyeti tamamen çökmüştür. İşin özeti ise: İnsanlar yiyecek ve barınağa ihtiyaç duyduğunda, hükümet onlara karşı tank ve silah gönderiyor.


Workers.org sitesinden alınarak çevrilmiştir.

Çeviri Kolektifi