Kobanê İçin TRT Yayınına Katılmak İsteyen Kadınlara ve Gazetecilere Ceza

Kobanê’deki IŞİD saldırılarının yoğun olduğu 2014 yılında  saldırılara dikkat çekmek için TRT binası önüne gelerek canlı yayına katılmak isteyen 20 kadına ve bu eylemin haber takibini yapan 3 gazeteciye, dava açılaram toplam 31 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, yaşamını yitiren bir sanığa da ceza verdi.

DİYARBAKIR - Kobanê’deki IŞİD  saldırılarının yoğun olduğu 2014 yılında buradaki katliam ve saldırılara dikkat çekmek ve insani yardım koridorunun açılması talebiyle,  Diyarbakır’daki TRT Bölge Müdürlüğü binasına gelerek yapılan canlı yayına katılmak isteyen Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) üyesi 20 kadın hakkında açılan davada kadınlara hapis cezası verildi.

Haber Takibi Yapan Gazetecilere de Ceza
Gerçekleşen eylemin haber takibini yapan OHAL KHK'leri ile kapatılmış olan DİHA muhabiri Gökhan Altay, JINHA muhabirleri Melek Yüksek ve Kader Gözüoğlu hakkında da açılarak onlara da ceza verildi.

"İşyeri Dokunulmazlığını İhlal ve Kamu Malına Zarar"dan Ceza
Yapılan eylem nedeniyle hem DÖKH üyesi kadınlara hem de haber yapan 3 gazeteciye dava açıldı. "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet” ve “Cebir kullanmak suretiyle işyeri dokunulmazlığını ihlal etme” suçlarından 1 yıl 6'şar aydan, 3 yıl 6’şar aya kadar hapis istemiyle açılan davaya bakan Diyarbakır 13. Asliye Ceza Mahkemesi, kararını açıkladı.

Mahkeme, sanıklardan Selma Atabey, Gülay Tekin Kuzu, Güllüzar Güneş, Figen Aras Kaplan, Celile Babaoğlu, Eylem Ceylan, Emine Gül, Müyesser Gülcemal, Hanım Topdemir, Nesrin Orak, Günay Yakut, Gülüstan Erek, Nazime Yürek, Kıymet Gürbüz, Şadiye Kelekçier, Feleknaz Esmer, Sadriye Sular, Gülizar Diyar, Hanım Atlı, Ayhan Doğrual, Tülay Deniz’in yanı sıra eylemi takip eden gazeteciler Kader Gözüoğlu, Melek Yüksel, Gökhan Altay'a da "Kamu malına zarar vermek" ve "Cebir kullanmak suretiyle işyeri dokunulmazlığını ihlal etme" suçlarını işledikleri iddiasıyla 1'er yıl 3'er ay hapis cezası verdi.
23 kişi hakkında toplam 31 yıl 3 ay hapis cezası veren mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

 Mahkeme Ölen Kadına da Ceza Verdi
Mahkeme, 2015 yılında geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirmesine rağmen davanın sanıkları arasında bulunan Eğitim Sen üyesi Gülüstan Erek'e de, aynı suçlamalardan 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Sur'da ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında yaşamını yitiren Fatma Ateş hakkında açılan dava ise, yaşamını yitirdiği için düşürüldü.
Sanık avukatları, yerel mahkemenin kararını Antep Bölge Adliye Mahkemesi'ne taşıdı.

23 Kişiye ceza verilen söz konusu olay ise şöyle gelişmişti.
Kobanê'ye  Dikkat Çekmek İçin TRT' ye Geldiler
Diyarbakır’da, 12 Ekim 2014 tarihinde Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) bileşenleri DAİŞ’in ağır silahlarla saldırdığı Kobanê'ye dikkat çekmek ve Kobanê’de insani koridorun açılması talebiyle merkez Yenişehir ilçesinde bulunan TRT binasına giderek, canlı yayında taleplerini anlatmak istedi. Kadınlar, binanın girişinde özel güvenlik personelleri tarafından durduruldu.

TRT Güvenlik Görevlisi Kadınları Silahla Tehdit Etti
İçeri girmek isteyen kadınlar ile güvenlik personelleri arasında yaşanan arbede sırasında bir güvenlik personeli, kadınları tehdit etmek üzere belindeki silahı çıkarmak istediği sırada silahının şarjörünü yere düşürdü. Şarjörünü yerden alan personel kadınların yoğun tepkisi üzerine bina içerisine girmek zorunda kaldı.

Kadınlar ve Gazeteciler Gözaltına Alındı
Bina içine girmeye çalışan kadınlar ile diğer güvenlik elemanları arasında yaşanan arbede esnasında binanın giriş camı kırılırken, bazı kadınlar da darp edildi. Bina önünde eylemlerini sürdüren kadınlara polis müdahale etti. Eyleme katılan 21 kadın ile haberi takip eden ve KHK ile kapatılan JİNHA muhabirleri Kader Gözüoğlu, Melek Yüksek ve DİHA muhabiri Gökhan Altay gözaltına alındı. Emniyetteki ifadelerinin ardından bu kişiler ertesi gün serbest bırakıldı.

Mezopotamya Ajansı