Cizre'de yaşanan katliamların ardından yas tutan Cizreliler, geçen 2 yılın ardından düğünlerini yapmaya henüz başladı. Emniyetten alınan izin ve uyarılar alarak düğünlerini yapabilen Cizrelilere sarı, kırmızı, yeşil mendil kullanma yasağı getirildi.

ŞIRNAK-Şırnak'ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 ile 2 Mart 2016 tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve onlarca insanın yaşamını yitirdiği süreç sonrası düğünler yapılmıyordu.
Yasak sırasında yaşadıkları acılardan dolayı yas tutan Cizrelilerbazıları yaklaşık 2 yılın ardından düğünlerini yapmaya başladı.

Düğünler İzne Tabi Tutuldu
Çalgılı düğün yapmak isteyen aileler, ilk olarak Cizre Emniyet Müdürlüğü'ne başvurarak izin alıyor. Bazı konularda aileleri uyaran emniyet yetkilileri düğünlerdeki halay başları ve araç konvoylarında sarı, kırmızı ve yeşil mendilleri sallamamak koşuluyla düğünlere izin veriyor. Zafer işaretinin de yapılmamasını isteyen emniyet, havai fişeklerin patlatılmaması ve örgütsel şarkıların söylenmemesi yönünde düğün sahiplerine uyarılarda bulunuyor.

 Düğünlerde Zırhlı Araçlarla Kontrol
Düğün sahipleri uyarıları dikkate alacaklarını beyan ettikten sonra düğün için izin alabiliyor. Ancak polisler, uyarıların yerine getirilip getirilmediğini öğrenmek için zırhlı araçlarla düğünleri kontrol ediyor. Zırhlı araç ile bir süre düğünleri izleyen polisler, herhangi bir “sorun” görmedikten sonra bölgeden ayrılıyor.
Yer yer düğünlerde bazı kişilere kimlik kontrolü yapan polislerin yanlarında ise bazı sivil giyinimli kişilerin olması dikkat çekiyor.
Cizre'de daha önce sarı, kırmızı ve yeşil renklerinde buzlaş satan bir bakkal da polislerin uyarısı ile karşılaşmış ve buzlaşın renklerini değiştirmek zorunda kalmıştı.

 Kaynak: Mezopotamya Ajansı