“Şimdi şurdan saptım mıydı,
Şose, trenyolu, ova.
Yirmi beş kilometreden
Pırıl pırıldır Moskova.”
Biraz pus basmış Moskova’da kararmakta olan havayı. Dünyanın dört bir yanından gelen komünistlerin oluşturduğu “uluslararası tugay (interbrigade)”, 100. yılında Ekim Devrimi için Puşkin anıtının önünde buluşmaya gidiyor.
Moskova’da caddeler geniş, binalar devasa. Böyle bir kentin parkları da aynı büyüklükte olmalı ki kendini göstersin! Her park, her alan bu büyüklükten nasibini almış. Çok geniş, çok yayılmış, ferah...
Biraz sert bugün hava. Anıtın önünde bizden önce gelenler var “Eski tüfekler” kızıl Sovyet bayraklarını, Lenin ve Stalin posterlerini kapıp gelmişler anıtın önüne. Yüzleri gülümsüyor, kimisi gözyaşlarını tutamıyor gelen gençleri gördükçe. Lenin sancaklı bir nine, en güzel kıyafetlerini giymiş, bekliyor. Fotoğraf çektirmek istiyoruz elindeki sancakla. Sancağa sımsıkı sarılmış, bırakmıyor. Neden sonra anlaşabiliyoruz. Birlikte fotoğraflar çektiriyoruz. Objektifin karşısına geçmeden önce kendine çeki düzen vermesi görülmeye değer.
Parkta kısa sürede toplanan kalabalık artıyor. Sloganlar, bayraklar, flamalar, pankartlar birbirine karışıyor. Rus yoldaşlardan bayraklarımız ve pankartımız için sopa temin ediyoruz. Lenin ve Stalin’in büyük posterlerini alıyoruz. Artık yürümeye hazırız.
Pankartımızı gören geliyor. Eski kuşak Ruslar pankarttaki Marx-Engels-Lenin’i göstererek “Stalin nerede” diye soruyorlar... yarı şaka yarı ciddi kızarak. Elimizdeki kocaman Stalin posterini gösteriyoruz. “Nyet!” (Hayır!) İlle orada, üçlünün yanında olacak, dördü bir arada olacak, diyorlar, başka da bir şey demiyorlar! Gülerek, sarılarak ayrılıyoruz her biriyle.
Stalin sevgisi çok güçlü. Tabii bunda Putin’in bir hafta önce Stalin dönemini eleştiren sözlerinin etkisi de var. Putin’in bu saldırısına karşı komünistler, Stalin adını özellikle vurguluyor, özellikle öne çıkarıyorlar. Bu sahiplenme, bu Stalin vurgusu burjuva liberal çevrelerinin uykusunu kaçırıyor olmalı!
Kalabalık her geçen sürede büyüyor. Her ulustan farklı dillerde sloganlar yükseliyor. Latinler alabildiğine coşkulu. Hem Latin Avrupa, hem Latin Amerika coşkuda birbirleriyle yarışıyorlar. İspanyollar dakika susmadan sloganlarıyla inletiyorlar ortalığı. Arjantin, Brezilya karşılık veriyor. İtalyanlar ve Portekizliler bastırıyor. Rusya komsomolun sloganları giriyor araya. Katalanlar yine coşkulu. Beyaz Rusya’dan, İran’dan, Almanya’dan, Avustralya’dan, İsveç’ten, Norveç’ten... gelenler var. İrlanda’nın gençleri Nazım’ın mezarından sonra burada da geliyorlar yanımıza.
Yürüyüş boyunca sloganlar susmuyor. Kremlin’e dayanıyor kalabalığın bir ucu, diğer ucu daha Puşkin anıtından çok uzaklaşmamış! Bolşoy Tiyatrosu karşısında, Marx’ın heykelinin olduğu parka ulaşıyoruz. Arama noktalarından geçerek giriyoruz alana. Konuşmalar, sloganlar, marşlar... Küba Komünist Partisi Merkez Komitesi’nden konuşmacı çıkıyor kürsüye. Alan Fidel ve Küba sloganlarıyla inliyor. Sahiplenme ve coşku öylesine güçlü.
Konuşmalar ve marşlar arasında sloganlarla coşkulu bir miting oluyor. Hava soğuk. Rüzgar elimizdeki posterleri zorluyor. Bir arada olmanın mutluluğu var yüzlerde. Küçük sohbetler, tanışmalar eksik olmuyor. Ayrı dillerin, ayrı kültürlerin insanları sıcak dostluklar kuruyorlar. Sanki kırk yıllık dostlar! Hava kararmaya başlıyor. Miting sona eriyor.
Miting alanındayken elimize tutuşturulan bildiriden öğreniyoruz... Başka bir meydanda başka bir yürüyüş var. Oraya yetişmeye çalışıyoruz. Geç kalmış durumdayız. Yürüyüş kolu gitmiş. Arama tarama ile nihayet buluyoruz ikinci miting alanını. 1905-1907 Devrim Anıtı’nın olduğu meydanda toplanmış komünistler. Bayraklar var. Konuşma sesleri, hurra’lar, sloganlar... Anıt buradaki tüm anıtlar gibi devasa. Bir Kazak askerinin atlarının dizginlerine yapışmış bir işçi kadın, saldırıyı durdurmaya çalışıyor. İşçiler ellerinde silah, barikattalar. Akşamın karanlığı çökmüş. Işıklar altında anıt, bayraklar ve eylemciler... Gerçekten resimlik bir görüntü!
Geceler gerçekten çok soğuk. Artık içimize işliyor. Otele dönüyoruz. Pek çok insan tanıdık. Sohbetler kurduk. Şimdi hasat zaman!
Mücadele Birliği/ Moskova