< 12.Karaburun Bilim Kongresi'nde

Her yıl düzenli olarak yapılan Karaburun Bilim Kongresi’nin 12.si bu yıl 06-10 Eylül tarihleri arasında yine İzmir Karaburun’da gerçekleştirildi.

1917 Ekim Devriminin 100. Yılına itafen, “…17’den 17’ye…”1 başlığıyla düzenlenen kongre, çok sayıda katılımcının ilgisine sebep oldu. İşçi sınıfı mücadelesinden, ekolojik mücadeleye, kadın sorunundan LGBTİ sorununa, birçok sunumun gerçekleştirildiği kongrede, OHAL ve devamında çıkarılan KHK’lerle mesleklerinden ihraç edilen akademisyenlerin yaşadığı sorunlar da büyük ölçüde yansıdı.

“Faşizme Karşı Savaşan Sovyet Afişleri” Sergisi de Kongre salonunda kongre boyunca sergilendi.

Kongrede ayrıca Devrimci Hukukçular da bir sunum gerçekleştirdi. Sunum, Devimci Hukukçular adına Av. Bahattin Özdemir tarafından yapıldı. “Bir Sınıfın Bir Başka Sınıf Üzerinde Tahakküm Kurması ya da Adalet Tesisi: 2017’den 1917 Ekim Devrimi’ne Bakmak” başlığıyla yapılan bu sunumda, adalet kavramı Marksist bakış açısıyla ele alınarak, adaletin tarihsel ve sınıfsal bir kavram olduğu ve içinde bulunulan toplumsal düzenin üretim ilişkileriyle sınırlı olduğu tespiti yapıldı.

Ekim Devrimi’nin ya da proletarya diktatörlüğünün adalet anlayışı ile diğer sınıflı toplumlardan farkının ve komünist toplumda adalet olgusunun da değerlendirildiği sunumda ayrıca Ekim Devrimi’nin bugüne bıraktığı tarihsel deneyimler de ele alındı. [Sunum tam metni için bkz: http://www.kongrekaraburun.org/images/2017/TamMetinler/A9_DevrimciHukukcular.pdf]

KHK ile ihraç edilip, ihraç edildiği Ankara Üniversitesini bu kez üniversite sınavını kazanarak girmeye çalışan ve üniversite rektörlüğünce sırf bu nedenle yönetmelik değiştirilip okula kaydı engellenen Cenk Yiğiter ve yine KHK ile işinden atılıp Nuriye ve Semih ile birlikte Ankara/Yüksel Caddesinde yaklaşık bir yıldır direnen Veli Saçılık, kongrenin kapanış konuşmalarını yaptılar.

Konuşmasını “Bütün İktidar Sovyetlere” sloganıyla bitiren Cenk Yiğiter’in sunumu dinleyicilerden büyük ilgi gördü.

Sokağa çıkmadıkları için akademisyenleri eleştiren ve faşizme karşı birlikte mücadele çağrısı yapan Veli Saçılık’ın konuşması kongre salonunda dakikalarca alkışlandı.