< Biz Birlikte Güçlüyüz

İşten atılan Üsküdar Belediyesi işçileri 19 Kasım günü saat 11.00’de belediyenin önündeydiler.

İlk sözü alan Ercan Yılmaz “Mücadelemizin 10. Haftasında bizim seçtiklerimiz bizi işten attılar. Kendileri çıktı biz çıkartmadık diyorlar. Her yere gittik, Ak Parti İl Başkanlığına gittiğimizde önce hiçbir şeyden haberleri yokmuş gibi davrandılar, sonra ‘biz sizi televizyonda gördük’ diye ağızlarından kaçırdılar. Bize ulaşacaklarını söylediler bugün 8. gün, ulaşmadılar. Üsküdar, Kadıköy, Ataşehir, Maltepe, Aliağa işçilerini de kapsayarak diyorum ki, ‘bizim seçtiklerimiz bizi işten attılar’. Sadece bir şeylerin değişmesini istedik.

Biz işçiyiz. Sosyal bir devlet öncelikle yurttaşına iş bulmak zorunda. Bu yaştan sonra nerede iş bulacağız. Ataşehir Belediyesi işçilerini olağanüstü genel kurula götürüyor. İşçilere sesleniyorum, ‘Neden gidiyorsunuz bu seçime. Sizi seçime götürenler kendi çıkarları için mi, sizin çıkarınız için mi götürüyor?’ Son olarak diyorum ki; Ya Bir Yol bulacağız, Ya Bir Yol Açacağız.

Ardından konuşmayı Ercan Yavuz’un kızı Kerime Sultan Yılmaz aldı. “Öncelikle herkese merhaba. Bugün burada Üsküdar Belediyesi’nden haksız yere çıkartılan işçileri ele alacağım. Onlara yapmadıkları şeyler için tutanaklar tuttunuz.

Alınterleri ile akşama kadar çalışıp kazandıkları üç beş kuruş parayı ellerinden aldınız.

Bugün neden mi buradayım?

Çünkü, hakkını yediğiniz kişiler arasında babam var!

Düşündünüz mü? Ben ve iki ağabeyimin masraflarını kim ödeyecek?

Düşündünüz mü hastalandığımızda hastane masraflarını kim ödeyecek?

Düşünmediniz değil mi?

ÇÜNKÜ UMRUNUZDA DEĞİL!

Benim babam nasıl durumdaysa buradaki işçiler aynı durumda.

Ellerinden aldığınız iş haklarını iade edin” dedi.

Ardından sözü alan Eyüp, “Desteğe gelen herkese teşekkür ediyorum. Bir kişiyi yanınıza çağırıp seninle artık çalışmıyoruz demek işten çıkartmak mı oluyor yoksa herkes kendi mi çıkmış oluyor. Bizi teker teker odalara çağırdılar tazminatımızı vermeye çalıştılar önümüze koyulan kağıtları imzalamadık. Sendikamız Hak-İş’e gittik. İmzalamayın, hiçbir basına da konuşmayın biz halledeceğiz dediler. İnandık ve bekledik. İşe iade davası açmamız için son iki gün kala bize yardımcı olamayacağını söylediler, biz de başvuru yapamadık. Başvuruyu yapabilen 5 arkadaşı işten attığını kabul ediyor belediye. Başvuruyu yapamayan 200 kişinin ise kendi isteği ile çıktığını söylüyor. Yalan söylüyor, iftira atıyorlar.

Biz kendi rızamızla çıkmadık. Hilmi Bey 20’şer 30’ar kişi olarak siz çıkardınız bizi. Biz tazminatlarımızı almak zorunda kaldık. İşe dönüş mahkemesinin tarihi geçmişti.

Üsküdar Belediyesi koltuğunda oturan bir adam gariban insanlara hiç mi üzülmez, hiç mi yüzü kızarmaz. 200 den fazla işçiyi keyfi şekilde işten attınız ekmeğini elinden aldınız. Ak Partiye gittik biz müdahale edeceğiz dediler etmediler. Biz burada sesimizi duyurmaya çalıştık, eminiz ki bu ülkenin cumhurbaşkanının da haberi var. Biz üç aydır ekmeksiz işsiz olduğumuzu söylüyoruz ‘Bu arkadaşlar kim, terörist mi, vatan haini mi ne yapıyorlar burada?’ demiyor. Evdeki çocuklarınız televizyonda babasının ‘ekmeğimiz yok’ dediğini duyup: ‘baba bizim ekmeğimiz mi yok’ diye sorduğunda kendinizi o babanın yerine koyun. Biz sadaka istemiyoruz, bizim Üsküdar Belediyesi’nde 7-8 yıl emeğimiz var. Çanta taşı dediler taşıdık, mitinge git dediler gittik, çalış dediler çalıştık partimiz belediyemiz güçlensin dedik. Ama sonuçta, olanlar ortada”.

Arife Taylan da “benim oğlum da işten çıkarıldı. Düğünüm olduğu halde bırakıp gidip oy verdim. Belediye Başkanını biz seçtik, bizi kovuyorlarsa, çalışmıyorsa, hak yiyorsa o koltukta oturmamalı. 20 sene Ak Parti’ye çalıştım, ellerim kırılsaydı da vermeyeydim, çalışmayaydım. Bizi herkes görüyor kimse ses çıkarmıyor. Hakkımı helal etmiyorum haram olsun.”

Ataşehir Belediyesi’nden işten atılan bir işçi konuşma yaparak mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı: “Çoğunluk biziz, işçi sınıfı. Bu ülkede bir devrim olacaksa bunu işçi sınıfı yapacak. Arkadaşlar işten çıkarılan arkadaşlar ne ilk oldular nede son olacaklar. Herkesi uyduruk şeylerle işten atacaklar. Biz birlikte güçlüyüz” dedi.

40.mücadele günlerinde olan Valfsan işçileri de konuştular, “10. haftasında Üsküdar Belediyesi işçilerinin 42. gününde Ataşehir Belediyesi’ni selamlıyorum. Güçlerimizi birleştirmeli ve dayanışma içerisinde mücadelemizi yükseltmeliyiz.

Av. Onur Çıng, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın düsturuna uygun davranılmıyor. Her bir işçi bir aile demek. 10 haftadır işçiler soruyor neden çıkartıldık. Cevap alamıyorlar. Burada beş kişiyi çıkarttık diyenler 200 işçiyi örtbas etmeye çalışıyorlar. Yöneticilik bilmemenin sonucudur burada olmak. Avukatım. Haksızlığa uğrayan işçilerin yanındayız. Sendika insanların geleceği ile oynadı. Haksızlıklar ortadan kalkana kadar yanınızdayız”.

Söz alan bir emekçi de “Basın emekçilerine teşekkür ediyoruz. Bizim sesimizi siz duyuracaksınız teşekkürler. Bize destek olan arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Dünyanın neresinde haksızlık varsa orada felaketler başlıyor, huzursuzluk başlıyor” diyerek “İşimizi Geri İstiyoruz” sloganlarıyla konuşmayı sonlandırdı.

“Direne Direne Kazanacağız”, “Birleşen İşçiler Yenilmezler”, “İşimizi Geri İstiyoruz”, “Yaşasın İşçi Dayanışması”, “İşçilerin Birliği Başkanları Yenecek” sloganlarının atıldığı eylem, bir sonraki hafta buluşma çağrısı ile sonlandırıldı.