1 Kasım Dünya Kobane Günü ve 2 Kasım Dünya Rojava Günü dolayısıyla Amed Bağlar semtinde bugün bir basın açıklaması yapılacağı duyurulmuştu.

HDP İl Örgütü saat 15.00'te Bağlar’da basın açıklaması için il ve ilçe yöneticileri ile bir araya geldi. Yoğun polis ablukası altında milletvekilleri ve polis amiri arasında uzun bir tartışma yaşandı. Diyarbakır milletvekili Dersim Dağ polisle yaptığı konuşmada kamu düzenini bozmadan basın açıklaması yapacaklarını, dünyanın kabul ettiği bir gün için böyle bir yasaklamayı utanç verici bulduğunu, il ve ilçe yöneticileri dışında basın açıklamasına kimsenin katılmayacağını dile getirdiler.

Polis valiliğin yasaklama kararını gerekçe göstererek açık alanda basın açıklamasına izin vermeyeceklerini söyledi. Uzun süren tartışmalar sonucunda polis, sadece yönetimin katılacağı bir açıklamaya izin vereceklerini açıkladı. Abluka altında basın açıklamasını yapan kitle sık sık Rojava ve Kobane için sloganlar attı.

Basın açıklamasını okuyan HDP Amed İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, dünyanın her yerinde Rojava ve Kobane gününün kutlandığını, bugünlerin büyük mücadelelerle kazanıldığını, ancak bugün yapılmak istenenin ise bu devrimin büyümesine engel olmak olduğunu dile getirdi; mücadele çağrısı yapıldı.

Açıklama “Biji Berxwedane Rojava” ve “Biji Berxwedane Kobane” sloganları ile sona erdi. Açıklamaya katılmalarına izin verilmeyen kitle alandan zılgıtlar ve sloganlar eşliğinde ayrılmaya çalışınca polisin saldırısı ile karşılaştı. Buna rağmen Emek Caddesi’ne doğru yürüyen kitle, sık sık zılgıt ve alkışları sürdürdü.

Eylem, kitlenin dağılması ile sona erdi.

Mücadele Birliği/Amed