Birkaç gündür gündemde TC’nin Rojava’yı işgal edebilmesinin önünü açan gelişmeler vardı ve her an bir işgal saldırısı bekleniyordu yürekler ağızda. Ve bugün saldırılar başladı.

Milli Savunma Bakanlığı twitter hesabından TC ordusunun ÖSO bozması Suriye Millî Ordusu ile Fırat’ın doğusuna kara harekâtına başladığını duyurdu öğle saatlerinde. Hava saldırılarının ardından kara harekatı da başladı. Türk kara birliklerinin Resulayn ve Tel Abyad'da 4 koldan giriş yaptığı öğrenildi.

Sınır hattındaki kentlerde telefon ve internet hatları kesildi, Akçakale'de, Mardin’de okullar tatil edildi. Sınır hattına askeri birlikler takviye edilmeye devam edilirken, Kilis’ten yola çıkan ÖSO grupları 20 araçla akşam saatlerinde Akçakale Geçici Barınma Merkezine giriş yaptı.

Bir yandan Qamişlo'ya yönelik top atışı devam ederken, Dirbêsiyê kenti etrafı obüslerle bombalanmaya başladı. Suriye Demokratik Güçleri Qamişlo ve Dêrîk’te saldırılara karşılık vermeye başladı. Saldırıların yaşandığı bölgede 8 milyon kişi yaşıyor.

Rojava halkı, özgür topraklarını koruyabilmek için gencinden yaşlısına, kadın-erkek silahlanmaya başladı. Gençler, Askeri meclis savaşçıları ile birlikte mevzilerde yerini aldı.

Kısa süre sonra Türk devletinin 2 milyon insana içme suyu sağlayan Dêrik'teki Mensûra barajını bombaladığı haberi geldi.

Gire Spi akşamüzeri uzun süre sihalarla bombalandı. Kentte yangınlar çıkarlen elektrik lesintisi yaşandı. Serekaniye de yoğun topçu ateşi altında.

Qamışlo’da yerleşim yerlerine atılan havanlarla yangınlar çıktı.

Akşam saatlerinde Kobane Zormagar QSD güçleri, sınır üzerinden Cerablus’taki işgalcileri vurdu. Kara saldırısının şimdilik püskürtüldüğü öğreniliyor.

Tel Abyad’ın batısında karadan saldırıya geçen Türk güçleri ile YPG savaşçıları arasında şiddetli çatışmalar başladı.

Qamişlo yakınlarında DSG ve Türk askerleri arasında çatışmalar yaşanıyor. Geç saatlerde Türk ordusunun IŞİD’lein kaldığı Qamişlo’daki Cerkîn cezaevinin etrafını bombaladığı duyuldu. QSD Derik güçleri, aynı saatlerde Cizre Bazift köyündeki askeri karakolu vurdu. Karakoldaki ölü ve yaralılar ambulanslarla taşınmaya başlandı.

Girê Spî'ye doğu ve batıdan girilmek istense de, QSD güçlerinin sert karşılık vermesi üzerine saldırılar kırıldı. Savaşçıların, Kobanê Zormagar’dan Cerablus’ta işgalcilerin konumlandığı noktaları vurduğu, 12 çetenin öldüğü, 34 çetenin de yaralandığı öğrenildi. Geceyarısı, çatışmalar tüm Urfa sınırına yayılmış durumda idi.

Cephede çatışmalar devam ederken, cephe gerisine de bakalım. İşgal saldırılarının gündeme gelmesinden itibaren Avrupa’nın onlarca kentinde protesto eylemleri yapılmaya başlandı. Harekatın başlamasından itibaren ise Avrupalı liderler ve ABD’li senatörler ard arda TC ordusunun saldırılarını kınayan açıklamalar yaptı. Saldırıların, bir halkın kırımının önünü açanlar koltuklarından “cık cık çok ayıp yapmayın” demeyi ihmal etmediler. François Hollande, BMGK ve AB’nin yaptırım uygulamasını, Türkiye’nin NATO üyeliğinin de askıya alınması gerektiğini söylerken, fiili bir yaptırım uygulayan Finlandiya oldu. Finlandiya, Türkiye’ye silah satışını durdurdu.

Bu esnada dün TBMM’de yapılan Suriye ve Irak Tezkeresinin süresinin uzatılmasına ilişkin görüşmelerde, HDP dışında tüm partiler onay verdi. Son yerel seçimlerde Kürt halkının oyları ile AKP’ye fark atarak pek çok yerde belediyeleri kazanan CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “içimiz yana yana evet diyeceğiz” demesi büyük tepki toplarken, aslında tarihsel rolünü oynamaktan başka bir şey yapmıyordu.

“Demokrasi ittifakı” diyerek burjuvazinin peşinden ayrılmayan küçük burjuvaları şok eden açıklamalar, bugün ardı ardına İmamoğlu, Kılıçdaroğlu ve Mansur Yavaş’tan geldi. “Barış Pınarı Harekatı”nda yer alan askerlere başarı dileyen açıklamalar, sınıf çıkarlarını nasıl koruduklarının en net göstergelerinden biri oldu. Camilerde de selalar ve Fetih Suresi okundu. Ceylanpınar’da tüm camilerde aynı anda ezan okunurken, tekbirler getirilmeye başladı.

 

Evet, bir devrim silahlanmış halkın gücüne dayanıyorsa demokratiktir. Askeri anlamda yenilse de, kazanmış demektir.