Esenyurt Meydanı’ndaki kayyum atmalarını protesto amacıyla milletvekillerinin gerçekleştireceği son oturma eyleminde polis HDP milletvekillerine plastik mermilerle saldırdı ve darp etti. Saldırıda rahatsızlanan HDP Milletvekilli Kemal Bülbül hastaneye kaldırıldı.

İSTANBUL - İçişleri Bakanlığın'nın Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinde seçilen başkanların görevden alınarak kayyum atanmasını protesto etmek için Esenyurt Meydanı’ndaki yapılan oturma eyleminin son gününde milletvekillerine polis saldırdı.

Esenyurt Meydanı’ndaki eyleme bugün HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Kemal Bülbül, Ömer Öcalan, Saruhan Oluç, Necdet İpekyüz, aralarında HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Cengiz Çiçek'in de olduğu HDP yöneticileri ve İstanbul KESK Şubeler Platformu katıldı.

Eylem öncesinde etrafını ablukaya alan polis, milletvekillerinin kitleyle alana girmesine izin vermedi. Bu keyfi uygulamayı protesto eden milletvekilleri ve polis arasında arbede yaşandı.

"Milletvekillerine Saldırı ve Darp"

Kitleye içi kimyasal dolu plastik mermilerle ve biber gazıyla saldıran polis, milletvekilleri kendilerini tanıtmalarına ve partililer tarafından da uyarılmasına rağmen kalkanlarla itekleyerek darp edilerek alandan uzaklaştırılmaya çalıştı.

Darp edilme sırasında partililer tekrar tekrar polise milletvekillerini darp ettiklerini söylemlerine rağmen polisin saldırıyı devam ettiği görüntülere yansıdı.

Darp sırasında gözlüğü kırılan HDP Milletvekilli Kemal Bülbül fenalaşarak ambülansla hastaneye kaldırıldı.

"Basın Emekçileri de Darp Edildi"

Milletvekillerinin de aralarında olduğu kitleye saldırısı sırasında basın emekçileri de darp edildi. Yaşanan arbedede 'Ben gazeteciyim' diyen basın e emekçisini polisin engellemeye çalışması da kameralara yansıdı.

Polisin işkenceli saldırısına rağmen kitle "Kayyumlara Gidecek Biz Kalacağız", "Biji Berxwedana Amed e" sloganlarıyla alkışlarla bir süre protestosunu gerçekleştirdi.

Eyleme katılan ve milletvekillerine saldırıya tepki gösteren çok sayıda kişi de polis tarafından gözaltına alındı.

Yere İttiler, Kafasını Gözaltı Aracına Vurdular

Gözaltı aracına alınırken de işkence uygulandı araca getirilen bir kişinin itilerek yere atıldığı, polislerin gözaltına alınan kişinin kafasını araca vurduğu kameralara yansıdı.

 

"Mücadelemizi Baskılarla Durdurulamaz"

HDP Milletvekilli Ömer Öcalan polis saldırısına, “Devlet yönetiminde kabadayılık ve mafya olmaz siz kabadayılık yapıyorsunuz” diyerek tepki gösterirken, HDP Milletvekilli ve Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da bu yasakçı ve baskı ortamını kınadı. Kendilerine destek olmak için gelen sendika ve siyasi partilere teşekkür eden Oluç, yaşanan kayyum darbesi karşısında ülkedeki tüm demokrasi güçlerinin 40 küsur gündür birlikte davrandığını vurguladı. Esenyurt Meydanı’nda hep beraber oturmak istedikleri ve polis tarafından engellendiğini belirten Oluç, “Türkiye’deki adalet, hukuk, eşitlik mücadelesinin asla ama asla bu tür baskılarla durdurulamaz” dedi.

"KHK ile İhraç lar Da Kayyum Atamaktır, Kayyumları Asla Kabul Etmeyeceğiz"

KESK İstanbul Şubeler Platformu dönem sözcüsü Özlem Tolu, kayyum darbesine karşı HDP ile her zaman dayanışma içerisinde olacaklarını söyledi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlatılan anti-demokratik uygulamaların hız kesmeden sürdüğünü hatırlatan Tolu, “Seçim olduğu zaman halk iradesinden söz edenler, bugün halkın iradesini gasp ederek bu anti-demokratik uygulamaların devamına vesile oluyorlar. Biz sadece belediyelerde değil, KHK’lerle ihraç edilen arkadaşlarımızın yerine de kayyum atandığını biliyoruz ama biz emekten, demokrasiden ve barıştan yana olan tutumumuzdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Açıklamaların ardından HDP Milletvekilleri ve CHP Milletvekilli Ali Şeker dışında kimseyi meydana girmesine izin vermeyen polis, etrafta slogan atan kitleye kişi sıkılan plastik mermilerden yaralandığı saldırıda, halk bir ağızdan, “Kayyumlar Gidecek Biz Kalacağız ”, “HDP Halktır Halk Burada” sloganlarını attı.