< İstanbul’da Deprem

İstanbul’da 5,7-6 şiddeti arasında deprem yaşandı.

Uzun zamandır bekleniyordu İstanbul depremi. Özellikle son haftada Marmara Bölgesi civarında ard arda gelen 3 şiddetindeki depremler gelecek depremin habercisi idi. Ve bu depremin devamının yahut daha şiddetlisinin gelip gelmeyeceğini İstanbullular olarak bekleyip göreceğiz.

Saat 14.00’te yaşanan depremin şiddeti kadar merkez üssü hakkında da çelişkili bilgiler verildi. Silivri açıkları ve Marmara Denizi, Marmara Ereğlisi sayılan yerler arasında. Ancak kesin olan bir şey var ki, İstanbul bu depreme hazır değil.

Avcılar’dan Çağlayan’a, Aksaray’dan Şişli’ye her yerde ciddi şekilde hissedilen sarsıntı herkesi sokaklara döktü. Tramway seferi durdu, İlk ve orta öğretim okulları, üniversiteler boşaltıldı. Valilik 1 gün okul tatili verildiği açıklaması yaptı. Ve GSM hatları çöktü, iletişim kesildi. Deprem nedeniyle panikleyen insanlar internet üzerinden birbirlerine ulaşabildiler.

Sokaklara çıkan insanları bekleyen başka bir sürpriz vardı: toplanma alanı yoktu. İstanbul’da varolan toplanma alanlarının %87’sine AVM dikildiği ve açık alan kalmadığı yıllardır söylenen bir gerçek. Yahut Aksaray Metro İstasyon Meydanı’nda olduğu gibi altı otopark ve her an çökme riski ile karşı karşıya…

Yapılan açıklamalarda, yaşanan büyük depremin hemen ardından ilk yarım saat içinde en büyüğü4 şiddetinde olan 15 artçı deprem yaşandı…

İstanbul Üniversitesi Beyazıt kampüsünde hasar gören amfiler oldu. Avcılar’da Merkez Camii minaresi yıkıldı, Tabela Durağı’nda bir binanın yıkıldığı haberi geliyor. Silivri Devlet Hastanesi de deprem nedeniyle tahliye edilirken, Bakırköy Adliyesi’nde çatlaklar oluştu. Şirinevler’de yan yatan bir bina boşaltıldı, Eyüp ve Sultangazi’de hasar gören 2 bina boşaltıldı.

İstanbul İtfaiyesi işçileri uyarı yapıyor: "telefonlarla birbirinizi aramayın, gerekliyse mesaj atın, şebekeyi meşgul ettiğimiz için 110 ihbar hattına dahi ulaşılamıyor..."

Yaşanan deprem ile ilgili ayrıntıları öğrenmeye devam edeceğiz. Ancak şu ana kadar kesin olan şeyleri yeniden sıralayalım:

-İstanbul yaşanacak bir depreme hazır değil.

-Yaşanan-yaşanacak depremde toplanacak ortak alanlar yok.

-Kamu binaları başta, hiçbir binanın güçlendirme çalışması yapılmadı

-99 Marmara depreminden sonra kalıcılaşan “deprem vergisi” ile borçların, maaşların ödendiği, duble yolların yapıldığı birer gerçek.

-Ve 15 milyonluk nüfusu ile İstanbul kaderine terkedilmiş durumda.