Mezara ve Yas’a Saygı

İHD İstanbul Şubesi, Yakınları Kaybolan Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV), 78’liler Vakfı Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği ailelerine teslim edilmeyen cenazeler için bugün Taksim Hill Otelde basın açıklaması düzenlediler.

Bitlis’in Yukarıölek Köyü yakınlarında bulunan ve “Garzan Mezarlığı” olarak bilinen mezarlıkta bulunan 279 PKK savaşçısının mezarının Bitlis Sulh Ceza Hakimliği’nin 04.12.2017 tarihli kararı ile açıldığı, çıkarılan cenazelerin kimlik tesbiti için Bitlis Savcılığı kararı ile İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildiği söylendi.

Olayın üzerinden üç yıla yakın bir zaman geçmiş olması ve insan hakları savunucularının, avukatların ve ailelerin yoğun çabalarına rağmen, Adli Tıp ve savcılık işlemleri tamamlanmamış, cenazeler ailelere teslim edilmemiş olması sonucunda bu basın açıklamasını düzenlediklerine değinen dernekler, ailelerin gömme ve mezar hakkı ile yas tutma haklarını ihlal eden bu tutum karşısında cenazelerin DNA işlemlerinin derhal tamamlanarak ailelerine teslim edilmesini sağlamak için yetkilileri göreve çağırdı.

Okunan basın açıklamasının ardından salonda bulunanlar söz aldı. Kimi “bu zulüm bitsin artık” dedi, kimisi “Kürdistan toprakları mezarlık haline getirildi bunların hesabının sorulacağı günü bekliyorum” dedi.

Basın açıklaması, örgütleyicilerin, bu konuyla ilgili çalışmalar yapacaklarının duyurusuyla sonlandırıldı.