Adana'da Kayyum Protestoları

Amed, Van ve Mardin belediyelerine 19 Ağustos'ta İçişleri Bakanlığı tarafından kayyumlar atanmasının ardından İstanbul, Amed, İzmir, Ankara, Mersin, Van ve daha birçok şehirde olduğu gibi Adana'da da kayyumlara karşı eylemler düzenlendi.

Türkiye ve Kürdistan genelinde 29 ilde yapılan baskın ve operasyonlarla yüzlerce insan gözaltına alınırken, Adana'da şafak operasyonu ile içinde çocukların da olduğu 20 kişi gözaltına alındı. Gözaltılara ve kayyum atamalarına karşı HDP 19 Ağustos'ta saat 13.00'a Adana İnönü Parkı'na basın açıklaması için çağrı yaptı. Ancak basın açıklamasından önce İnönü Parkı'nı abluka altına alan polisler, HDP il binasınıda abluka altına alarak basın açıklamasının yapılmasını engellemeye çalıştı. Aynı zamanda polisler, il binasına girmek isteyenleri 'emir geldi, girmek yasak' diyerek geri çevirdi.

20 Ağustos'ta da HDP il binası yoğun polis ablukası altındaydı, kayyumları protesto için il binasında basın açıklaması düzenlendi.

22 Ağustos'ta ise yine kayyumları protesto için 12.30'da Adana Küçüksaat Beşocak Meydanı’na basın açıklaması için çağrı yapıldı. Beşocak Meydanı da polisler tarafından kapatılmış, abluka altına alınmıştı. Valiliğin 26 Ağustos'a kadar gösteri ve protestoları yasaklaması sebep gösterilerek, meydanda çay içerek basın açıklamasını bekleyenler de polisler tarafından 'buradan kalkmazsanız müdahale edeceğiz' diyerek tehdit edildi. Aynı zamanda polisler Beşocak Meydanı'na HDP il binasından gitmek isteyenleri engellemek için, zaten abluka altına aldığı HDP il binasının önünü kapatarak, binadan çıkışları keyfi olarak yasakladı.

“İçeri girin, açıklamanızı içerde yapın, çıkışlara izin vereceğiz” diyen polisler, binadan çıkanlara GBT yaptı, kimliklerini aldığı kişileri de 'soruşturma açacağız' diyerek tehdit etti. Polisler giriş-çıkışlarda GBT'lere karşı çıkmak isteyenlere de HDP il binasının önünde saldırdı. DÖB’lü öğrenciler de her giriş ve çıkışta bu GBT’lerden payına düşeni aldı.

Kayyumlara karşı ülke genelinde her akşam 20.00'da yapılacak ses çıkarma eylemleri, 22 Ağustos itibariyle Adana'da yapılmaya başlandı. 22 Ağustos'ta Adana Barbaros Mahallesi'nde ses çıkarma eylemi yapılması planlandı ancak polisler yine eylemin yapılacağı alanı kapatarak eylemi engellemeye çalıştı. Ancak ses çıkarma eylemleri ilerleyen günlerde devam edecek.

Bizler Mücadele Birliği Platformu ve Devrimci Öğrenci Birliği olarak, Kürt halkıyla dayanışmak ve mücadeleyi büyütmek amacıyla başından beri bu sürecin içerisinde olduk, olmaya devam edeceğiz..

SEÇİMLE DEĞİL, DEVRİMLE GİDECEKLER!

YAŞASIN EZİLEN HALKLARIN BİRLEŞİK DEVRİMİ!

Adana Mücadele Birliği Platformu