Soma'da Madenci Yürüyüşü

13 Mayıs 2014'te Soma'da SOMA Holdingin Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) aracılığıyla devraldığı kömür madeninde 301 işçinin hayatını kaybettiği katliam olmuştu.

Bilindiği gibi maden sahibi Alp Gürkan, kısa süreli tutukluluktan sonra serbest bırakıldı.

Katliamdan sonra ocak kapandı, 2831 işçi işsiz kaldı. Devam eden süreçte UYAR Madenciliğin de işten attığı işçilerle birlikte toplamda 3500 işçi tazminatlarını alamadan işten atıldılar.

Türk-İş'e bağlı Türkiye Maden İş Sendikası, TKİ ile tazminatların 24 taksite bölünmesi üzerine anlaşma yapmıştı. Ancak işçilerin hepsi sendikalı değil. İşçiler bu anlaşmanın SOMA Holdingi kurtarmak için kendilerinin haklarını gaspeden bir anlaşma olduğunu ifade ediyor. 5 yıldır toplam 3 taksit ödenmiş ve bundan sonra ödemenin kim tarafından ne zaman ödeneceği belirsiz.

Tazminatlarını hala alamayan işçiler ve aileleri bugün Soma'da Bağımsız Maden İş'in çağrısıyla Türkiye Maden İş sendikasından TKİ binasına kadar yürüdü. Coşkulu kitle TKİ önünde güvenlik barikatını aştı ve temsilcilerinin yetkililerle görüşmesini sağladı.

Yürüyüş sırasında "Alınteri Çalmak Şerefsizliktir!", "Kahrolsun Sarı Sendika", "Ankara Ankara Duy Sesimizi Bu Gelen Madencinin Ayak Sesleri!", "Tazminat hakkımız söke söke alırız!", "Soma Uyuma İşçine Sahip Çık!" sloganları atıldı.

 

#KonseyHerYere

#KonseyHerYerde

Soma'dan İTK'lı Maden İşçisi