Sınırsız Sömürüsüz Bir Dünya

Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi’nin çağrısıyla, aralarında Mücadele Birliği Platformu’nun da olduğu devrimci kurumlar ve pek çok kişi saat 19.30’da Kadıköy Süreyya Operası önünde “#SınırdışılaraSon, #BirlikteYaşamakİstiyoruz” sloganlarıyla bir araya geldi.

Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi’nden Özgül Saki’ nin okuduğu basın açıklamasında “Son birkaç haftadır, İstanbul’un çeşitli mahallelerinde, göçmenlere yönelik kimlik kontrolleri, ev ve işyeri baskınları, alıkoyma ve zorla sınır dışı operasyonlar yapılıyor. Türkiye’de her daim süregiden benzer uygulamalara ek olarak, son dönemde ‘geçici koruma’ altındaki Suriyelilerin de zor ya da hile ile ‘gönüllü geri dönüş’ belgesi imzalatılarak sınırdışı edildiğini, göçmenlerin sınırdışı ve alıkoyma işlemleri boyunca haklarından mahrum edildiği ve kötü muameleye maruz kaldığını duyuyoruz. Kısa süre önce İstanbul Valiliği kentte bulunan ve kaydı başka şehirde olan Suriyelilerin İstanbul’u 20 Ağustos’a kadar terk etmesi için süre tanıdığını duyurdu. Öte yandan tüm bu gelişmeler yaşanırken, özellikle de sosyal medyada ırkçı ve yabancı düşmanı nefret söyleminin giderek yayıldığına tanıklık etmekteyiz.

Türkiye’den sınırdışı edilen kişilerin birçoğu, siyasi, mezhepsel, cinsel, etnik kimlikleri dolayısıyla hayati tehlike altında oldukları veya savaşın halen devam ettiği yerlere gönderiliyorlar.

Göçmenleri hapsedici, ayrıştırıcı, hareket, yaşama, çalışma özgürlüklerini kısıtlayıcı tüm baskıcı uygulamalara derhal son vermelidir. Kimse sebepsiz göçmez! Sınırdışı edilmeler derhal durdurulmalı, sığınma hakkının gaspına dönük politikalar son bulmalıdır. Bizler, ‘Sınırdışılara son, Birlikte Yaşamak İstiyoruz diyenler olarak bu talepleren arkasında duruyor ve gerek Türkiye gerekse de uluslararası kamuoyunu göçmenlerle dayanışmayı güçlendirmeye davet ediyoruz” denildi.

Eylem, “Sınırsız, Sorunsuz, Sömürüsüz Bir Dünya”, “Birarada Yaşamak İstiyoruz” sloganlarıyla sonlandırıldı