Güney Asya genelinde yaşanan muson yağmurları nedeniyle 130’u aşkın kişi hayatını kaybetti.
-Nepal’de yağışları yol açtığı su baskınları ve toprak kaymalarında en az 67 kişi hayatını kaybederken, 30 kişi de kayboldu.
-Bangladeş’te 9 Temmuz’dan bu yana en az 29 kişi yaşamını yitirdi. Bunlardan 18’i yıldırım çarpması sonucu, 7’si de Bengal körfezinde bulundukları geminin batması sonucu öldü. 10 kişi de Bangladeş’in güney doğusunda Rohingyaların bulunduğu mülteci kampında hayatını kaybetti.
-Pakistan’ın Keşmir bölgesinde, aşırı yağışların getirdiği ani sel felaketleri nedeniyle 18 kişi öldü, 50’yi aşkın ev yıkıldı.
-Hindistan’da günlerdir yağan yağmur, dağlık Himaşal Pradeş bölgesinde bir kaç katlı bir binanın çökmesine neden oldu. Yerel yetkililere göre 13’ü asker olmak üzere 14 kişi hayatını kaybetti. Yıkıntılar arasında sağ çıkan bir asker, restoranda kutlama için bulunduklarını belirtirken, binanın aniden sallandığı ve yıkıldığını söyledi.
Güney Asya’da her yıl Haziran ve Eylül arasında yaşanan muson döneminde çok sayıda kişi hayatını kaybediyor ve ağır zararlar oluşuyor.
Küçüçük bir ada ülkesi Küba'da doğal afetler önceden tespit ediliyor ve ülke olarak komitelerce yürütülen tatbikatlar ile halkı bilinçlendiriyor. Günler öncesinden önlemlerini alıyor. Kapitalist dünyanın blokajı altındaki sosyalist ülke deneyimi bize gösteriyor ki her yıl aynı dönemlerde yaşanan 'doğal afetler' doğal değil.