Bir yıl önce, 8 Temmuz günü Çorlu’nun Sarılar Mahallesi mevkiinde 25 kişinin hayatını yitirdiği, 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren katliamının ilk duruşması bugün Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Tren “katliamı” daha ilk yaşandığı günlerde bu duruşmaların nasıl geçeceği ortaya çıkmıştı zaten. Bunu Soma maden katliamı ve diğer pek çok iş cinayetinde yaşamıştık.

Yakınlarını kaybeden aileler, katliamın sorumlularının ortaya çıkması için, haftalar öncesinden eylemler, basın açıklamaları yapmaya başlamıştı. En son AYM önünde basın açıklaması yapmak isteyen ailelere polis coplarla saldırmıştı.

Ve bu sabah da ellerinde ölen çocuklarının resimlerinin olduğu pankartla Çorlu Adliyesi önüne yürüyüş yaparak gelen aileler ve yaralanarak kurtulanlar duruşma salonuna alınmadı.

Yürüyüş sırasında önleri polis tarafından kesilen, itilip kakılan aileler ısrarcı davranarak yürüyüşü sürdürdüler. Adliye önünde bir açıklama yapan aileler adalet istediklerini söyledi.

Duruşma salonu kapısına geldiklerinde ise polis salona almadı. “Salonun kapasitesinin dolduğu” gerekçesi ile salonun kapıları kilitlenmişti ve avukatlar dahil kimsenin dışarıya çıkmasına yahut içeriye girmesine izin verilmiyordu. Duruşma salonundaki aileler durumu, alkışlarla ve “Kaza Değil Cinayet” sloganı ile protesto ettiler. Zorlayarak kendileri kapıyı açıp giren ailelere polis bu defa coplarla saldırdı.

Ailelerin avukatları aileler ve yaralıları içeri almayan emniyet müdürü, emri veren savcılık ya da heyet hakkında suç duyurusunda bulunmak istese de kabul edilmedi, sadece silahlı polislerin salondan çıkarılması talebi kabul edildi. Bu gelişmeler üzerine Mahkeme heyeti davadan çekildi.

Heyet çekilme gerekçesini "Davadan önce gerçekleşen polis saldırısının heyetimizin talimatı ile yapıldığı iddia ediliyor" diyerek açıkladı. Dosya, mahkeme heyetinin çekilme kararının değerlendirilmesi için Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

"Kazanın meydana gelmesinde asli kusurlu" bulunan TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14. Demir Yolu Bakım Müdürlüğü Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Çerkezköy 143 Yol Bakım Şefliği Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım Onarım Memuru Celaleddin Çabuk bugün görülecek duruşmada yargılanacaktı. Ailelerin talebi ise TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı bürokratlarıyla birlikte katliamdan sorumlu olan siyasilerin de yargılanması.

Ölen çocukları, yakınlarının hakkını aramak için mahkemeye gelen aileler ve katliamdan yaralı kurtulanlar mahkeme heyetine isyan etti. Fenalık geçiren, öfkeli çığlıklarla haykıran annelerin görüntüleri geldi ekranlarımıza. Adliye önünde basın açıklaması yapan aileler ve avukatları, heyetin bu tutumuna itiraz etti ve aylar öncesinden baro başkanları dahil avukatların mahkemeye daha büyük bir salon tahsis edilmesi için başvuru yapıldığını, ancak mahkeme heyetinin onun yerine emniyet müdürlüğünün söylemlerini dikkate alarak bugünkü sahnelerin yaşanmasına sebep olduğunu açıkladı.

Avukatlar, “yargılama yapamayacağınız bir davada ailelerin karşısına çıkmayın” dedi.