Sivas Katliamı’nın 26’ıncı yıl dönümünde on binlerce kişi, 'Sivas’ın hesabını soracağız' sloganlarıyla Sivas’ta Madımak Oteli önünde.

Türkiye ve Kürdistan’ın hemen her yerinden gelmiş olan Alevi kurumları, siyasi partiler, dernekler ve binlerce kişi Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şube önünde olmak üzere iki ayrı toplanma noktasında toplandı. Saat 10.30 civarında şu an “Bilim ve Kültür Merkezi” olan Madımak Oteli önüne yürüyüşe başlandı.

Ellerinde fotoğraflar ve dövizler taşıyan kitle ‘Sivas’ı unutma unutturma’, ‘Sivas’ın ışığı sönmeyecek’, ‘Sivas şehitleri ölümsüzdür’ sloganları ve temsili bağlamalarla yüründü.

Madımak Oteli önünde yapılan saygı duruşunun ardından kalabalık bir grupla semah dönüldü.

4 gün sürecek olan Pir Sultan Abdal Şenliklerine katılmak için Sivas'a giden aydın ve sanatçılar, 2 Temmuz 1993 günü, Cuma namazının ardından camiden çıkan dinci faşistlerin saldırısına uğramıştı. Aydın ve sanatçıların, Alevilerin kaldığı Madımak Oteli’ni binlerce saatlerce kuşatan dinci gerici faşistler çevredeki araçları tahrip etti, tekbirler eşliğinde tehditler yağdırdı ve oteli ateşe verdi.

Katliamın sebebi olarak "şenliklere katılanlar" gösterilirken, devletin organize bir şekilde katliamı ve katliamcıları savunduğu her aşamada bir kez daha ortaya çıktı. Katiller sürüsü ya beraat etti ya da göstermelik birkaç yıllık cezalar aldı. Katliamdan kısa bir süre sonra da otelin girişinde bir kebapçı açılması öfkeyi taşırdı. Alevilerin talebi, Madımak Oteli’nin “Utanç Müzesi” olması.