< Dayanışma Ekonomileri Konulu Panel-Forum Düzenledi

Kadıköy'de Eğitim Sen 2 Nolu Şube'de 'İşyerlerinde Dayanışma Ekonomileri' konulu Panel-Forum düzenlendi.

İSTANBUL - İşyerlerinde Dayanışma Ekonomileri konulu panel-forumun ilk oturumunda modaretörlüğü Yeni Emek Çalışmaları Ofisi'nde  araştırmalarını yürüten Umut Kocagöz yapıyor.

Egemen endüstrilerle mücadele etme yolunda dayanışma ekonomileri, örgütlenmesi ve güçlenerek yaygınlaşması, son zamanlarda artan kooperatifler ve kooperatifler ile ilgili tartışmalar, kooperatif girişimleri, dayanışma ekonomilerinin tüm yerel alanlarda durumu işlenecek.

İlk bölümde Araştırmacı Uygar Yıldırım, Kooperatifler Ekseninde Alternatif Kamusallıklar üzerine sunum yaparak, alternatif dayanışma ekonomileri tanımı ve buna ilişkin deneyim ve tartışmaları aktardı. Toplumların devlet ve sermayenin dışında alternatif bir dayanışma ekonomisi ortaya çıkardığını belirten Yıldırım 'Dayanışma Ekomisi" tanımının hangi eksende ele alındığı yaşama geçirilen dayanışma ekonomilerine ilişkin çözüm ve deneyimlere değindi.

Kooperatiflerin ve benzeri dayanışma birliklerinin farklı örnekleri olduğunu ve bunların da incelenerek' Dayanışma ekonomileri ve bu eksendeki düşünce ve deneyimlerin araştırılması ve tartışılması gerektiğini vurguladı. incelenmesi ve tartışılması gerektiğini ifade etti.

Doç.Dr. Serkan Öngel ise Sendika-Kooperatif İlişkisi ve Özgün bir Deneyim Olarak T.Maden-İş MİTES-MİGSAN-MİPAŞ Deneyimi'ni aktardı. Dünyada işçi sınıfı mücadelesi ile birlikte koperatiflerin ortaya çıkış sürecine değinen Öngel Türkiye’de kooperatif denetimleri ve Kemal Türker öncülüğünde Maden İş Sendikası tarafından  Gönen'deki kurularak hayata geçirilen farklı alanlarda üretim yapan üretim kooperatini anlattı.

Kadıköy Kooperatifi gönüllüsü Selma Değirmenci ise Tarihsel Mirası ve Özgünlükleri ile Günümüz Kooperatifleri ve Kadıköy Kooperatifi üzerine sunum yaptı.

Dayanışma Ekonomileri olarak ortaya çıkan deneyimler ve kooperatiflere değinen Değirmenci, işçiler tarafından kurulan kooperatifler dışında semt ve mahalle kooperatifleri örneklerini aktardı. Bunlardan biri olan Kadıköy Kooperatifi deneyimini anlattı.

Panel-Forumun İkinci Bölümünde ise Moderatörlüğü Başak Tuğsavul yapacak, Direniş Aracı Olarak Kooperatifler başlığı altında Viome İşçi Fabrikası örneği ele alınarak- İşgal Fabrikası Deneyimi Skype'la katılımı da sağlanarak aktarılacak.

Ardından Yunanistan'da Dayanışma Ekonomileri ve Kooperatif Kafeler başlığı altında Pagaki Cafe- İşçi Kooperatifi  deneyimine değinilecek. Damla Çimen ise Kuçe Yemek Kooperatifi Deneyimi'i anlatacak.

Son olarak  Arda Arlı'nın Moderatörlüğünde, "İşçiler ve Kooperatifler Nasıl Daha Fazla Temas Edebilir" konulu  forum yapılacak.