< "Desen Triko'da Kuralsız Çalışmaya, Baskı ve Hakaretlere Geçit Vermeyeceğiz"

Bayrampaşa'da bulunan Desen Triko'da ağır ve kuralsız çalışma koşulları, işçilere uygulanan mobbing ve sendikal faaliyete yönelik saldırılar devam ederken, Dev Tekstil İş Sendikası üyesi bir işçi de baskı, küfür ve hakaretlere karşı çıktığı için işten atıldı. Sendika ve üyeleri bugün Desen Triko önünde yaptıkları açıklama ile işten atılan işçinin işe iade edilmesi gerektiğini belirterek "Kuralsız çalışma, baskı, mobinng ve hakaretlerinize karşı sendikal mücadelemizi yükselteceğiz" denildi.

İSTANBUL - Bayrampaşa'da bulunan Desen Triko, dünyaca Mango, Zara gibi markalara üretim yapan bir tekstil firması. Uluslararası sözleşmelere göre bu ünlü markalar sendikalı olmayı zorunlu kılarken, ucuz iş gücünün kullanıldığı ülkelerde ve işyerlerinde ise sendikal faaliyetin engellenmesine hatta sendikalı işçilerin işten atılmasına sessiz kalıyor.

Bayrampaşa'da Topkapı'da bulunan Desen Triko patronu dünyaca ünlü markalara üretim yapan işçilere kuralsız çalışmayı dayatırken, işçiler her türlü baskı, küfür ve hakarete de maruz kalıyor. Bu ağır çalışma koşullarına karşı sendikalı olmaya karar veren işçiler Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası'nda örgütlenmeye başladı. Fakat sendikal örgütlenmeyi fark eden Desen Triko patronu sendikal faaliyet yürüten işçilere yönelik baskılarını daha da arttırdı. Dev Tekstil üyesi Yılbay Özçelik de yine sendikal faaliyetinden dolayı üzerindeki baskıların yoğunlaştırıldığı işçilerden biri. Çalışma sırasında küfür ve hakaretlere başlanması üzerine itiraz eden Özçelik, İş Kanunu'nun 25/2 maddesi gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı.

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası, hukuksuz bir şekilde işten atılan sendika üyesi Yılbay Özçelik'in işe iadesi talebini dile getirmek ve Desen Triko'da giderek artan ağır çalışma koşulları, insan onuruna aykırı saldırılar ve sendika düşmanı tutumu teşhir etmek üzere bugün Desen Triko önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 

"Desen Triko Sendikal Faaliyet Saldırmaktadır! Geçit Vermeyeceğiz" yazılı pankart açan Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası üyeleri "Sendika Haktır Engellenemez", " Desen Patronu İşçi Düşmanı", "Desen Patronu Sendika Düşmanı", "Kahrolsun Ücretli Kölelik Düzeni", "İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek" sloganları attı.

"Kuralsız Çalışmaya, Baskı ve Hakaretlere Karşı Mücadele Başlattık"

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası adına konuşan Murat Yıldırım Desen Triko patonunun işçilerin anayasayla güvence altına alınan sendikaya üye olma hakkına saldırdığını, Desen Triko yönetiminin işçilere küfür, hakaret, ağır çalışma koşullarını dayattığı için sendika olarak mücadele başlattıklarını ifade etti.

Desen Triko patronuna ağır koşulları düzeltmesi için bildirimde bulunduklarını, fakat Desen Triko yönetiminin işçilere yönelik hakaret ve baskılarını sürdürüğünü belirtti. Yıldırım, buna karşılık bilinçli işçilerin bu onur kırıcı davranışlara karşı durduklarını, Desen Triko patronuna bu tür davranışlarıyla suç işlediğini söylediklerini ve işçilerin sendikaya üye olduklarını aktardı.

 

"Sendika Üyelerimizi İşten Atma Saldırısı Başladı"

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası'na üye olan işçiler üzerinde ise baskıların daha da arttırıldığını, söyleyen Yıldırım "Desen Triko patronu, sendikamıza üye işçileri hedefe almış, üzerlerindeki baskıları arttırarak işten atma saldırısını başlatmıştır. Bununla da yetinmeyen Desen Trkio patronu işçileri para karşılığında ve tehditlerle sendikadan istifaya zorlamıştır. Fakat Desen Triko patronu şunu bilsin ki, Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası üyesi işçiler,onurlarını geleceklerini parayla satmaz. Her türlü dayatmaya ve baskıya karşı mücadele eder. Siz şimdiye kadar köleleştirdiğiniz, baskıyla zorbalıkla sindirdiğiniz işçiler gibi sanmayın sendika üyesi işçileri. Onlar mücadele ederek emekleri, onurları ve gelecekleri için mücadele eder" dedi.

 

"Emeğiniz, Onurunuz Geleceğiniz İçin Gücünüzü Sendikada Birleştirin"

Desen Triko'da çalışan işçilere de seslenen Yıldırım "Kuralsız çalışma, baskı, küfür, hakaret, mobbing, yasadışı çalışma koşullarına boyun eğmeyin. Emeğiniz, onurunuz ve geleceğiniz için kuralsız, yasadışı çalışmaya, her türlü baskı ve hakarete karşı mücadele edin. İnsanca yaşanacak bir ücret ve çalışma koşulları, güvenceli bir yaşam için sendikalı olun ve gücünüzü sendikada birleştirelim. Bu köleliğe, baskıya, zulme geçit vermeyelim" diyerek sendikalı olma çağrısında bulundu.

 

"Ünlü Markalar  Desen Triko'da Yaşanan Hak İhlallerinden Sorumludur"

Desen Triko'nun Zara, Mango gibi dünyaca ünlü markalar için üretim yaptığını aktaran Yıldırım, bu firmaların küresel çerçeve sözleşmesine imza atan firmalar olduklarını ve bu sözleşmeler gereği, tedarikçileri olan firmalarda da çalışanların tüm yasal haklarının kullanılmasını sağlamak zorunda olduklarını, sendikal faaliyetlerinin hiçbir şekilde engellenemeyeceğini belirtti.

Bu büyük firmaların, ucuz işgücü, daha fazla kar nedeniyle Desen Triko'da uygulanan kuralsız çalışma, sendika düşmanlığı, küfür, hakaret, mobbing gibi insanlık dışı uygulamalara sessiz kaldıklarını ifade eden Yıldırım, "Bu nedenle de bizim mücadelemiz yalnıza Desen Triko'ya karşı değil, üretim yaptığı Mango, Zara gibi markalara karşı da verilen bir mücadeledir. Çünkü en az Desen Triko patronu kadar, buraya üretim yaptıran firmalar da işçilerin her türlü yasal haklarının kullanılmasını sağlamakla yükümlüdür. Bu nedenle üst işveren olarak buradaki her türlü hak ihlalinden bu firmalar da sorumludur"dedi.

 

"Yılbay Özçelik İşe İade Edilsin, Çalışma Şartları Düzeltilsin"

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası olarak Desen Triko'dan taleplerinin; kuralsız, yasadışı ağır çalışma koşullarının ve her türlü hakaret, mobbing uygulamasının kaldırılması ve işten atılan sendika işyeri temsilcisi Yılbay Özçelik'in işine iade edilmesi olduğunu söyleyen Yıldırım, bu talepleri karşılanıncaya kadar hem hukuki hem de fiili mücadele yürüteceklerini aynı zamanda Desen Triko ve üretim yaptığı tanınmış markalara karşı da bu yönde mücadele edeceklerini belirtti.

İşten atılan Yılbay Özçelik ise Aralık ayından bu yana Desen Triko'da çalıştığını aktardı. Sürekli olarak kuralsız çalışma, hakaret, baskı, küfür, mobbin uygulamalarının olduğunu, işçilerin bu uygulamalara karşı çıktıklarında ise sahte tanıklarla tutanaklar tutulduğunu belirten Özçelik, sendika üyesi işçiler üzerindeki baskının daha da yoğunlaştırılarak, saldırya dönüştüğünü söyledi.

Özçelik, sendikalı işçilere yapılan baskı ve hakaretlerin de arttığını ve son olarak kendisine hakaretler edildiğini ve sahte tutanaklarla ve uydurma gerekçelerle işten çıkarıldığını belirterek, işe iade edilinceye kadar hukuki ve fiili mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

İşten atılan Yılbay Özçelik'in işe iade edilmesini isteyen Dev Tekstil üyeleri bir süre sloganlarla Desen Triko önünde yürüyüş yaparak ve işçilere sendikaya üye olma çağrısı yaparak eylemi sonlandırdı.

"İnsan Onuruna Aykırı Davranışlara Karşı Çıkıyoruz"

İşten atılan Dev Tekstil Yılbay Özçelik, Desen Triko'da 5 aydır çalışıyorum. Burada kuralsız, yoğun bir çalışma var. Bunun yanında sürekli olarak işçilere bağırılıyor, hakaretler, küfürler ediliyor, aşağılanıyor. Bunlar insan onuruna aykırı, kabul edemeyeceğimiz davranışlar. Biz de doğal olarak bunlara karşı çıkıyoruz. Bir süredir sendikal örgütlenme faaliyeti yürütüyoruz. Arkadaşlarımız da buna karşı duyarsız kalmadılar ve çalışmalarımız karşılık buldu. Bizler de arkadaşlarımıza sürekli olarak bu onur kırıcı davranışları kabul etmemelerini, karşı durmaları gerektiğini anlatıyoruz. Arkadaşlarımız da tepkilerini ortaya koymaya başladılar.

 

"Küfür ve Hakaretlere Karşı Çıkınca 'Provoke Etme' Deniyor"

Fakat sendikal faaliyeti fark edince Desen Triko patronu ve yönetimdekiler sendikalı işçilere karşı baskılarını daha da yoğunlaştırdılar. Sürekli olarak taciz eden davranışlar, hakaretler başladı. Bizler karşı koyunca da "Siz ortamı provoke ediyorsunuz" denmeye başladı.

 

"Kolumdam Bacağımdan Tuttulup Taşınırak Dışarı Atıldım"

Son olarak yine bana sözlü saldırıda bulunuldu. Bu saldırı sırasında benim sinirlenerek karşılık vermem belki karşımdaki insana vurmam, onu itmem amaçlanmıştı. Ben bunu fark ederek, 'Bu şekilde davranamazsınız, hakaret edemezsiniz, ben size karşılık vermeyeceğim' diyerek ellerimi havaya kaldırdım ve bu davranışlarını teşhir ettim. Benim bu davranışım üzerine arkadaşlar da tepkilerini dile getirdiler. Benim karşılık vermediğimizi ve kendilerinin teşhir olduğunu fark edince beni kollarımdan bacaklarımdan tutarak dışarı çıkardılar" diyerek anlattı.

 

"İşim, Onurum ve Geleceğim İçin Mücadele Edeceğim"

İşten çıkarıldığına dair çıkışını imzalamasını isteyen Desen Triko yönetiminin "İş Kanunu'nun 25'2 maddesini gerekçe göstererek çıkış verdiğini de aktaran Özçelik, "Bana çıkışımı imzalamam halinde tazminatımın hemen ödeneceği söylendi. Fakat hem çıkışı imzalamayınca bir süre sonra ödenecek tazminatın miktarının iki katına çıkardılar. Açıkçası 'Biz burada sendikalı işçi istemiyoruz, sana tüm tazminatını vermeye hazırız yeterki bir an önce buradan git" deniyor. Ben işe iademi talep ediyorum ve işime dönmek için hem hukuki hem de fiili mücadelemi sürdüreceğim. Çünkü hiçbir işçi böylesine kölece, insan onuruna aykırı şartlarda çalışmamalı. İşimize, emeğimize, onurumuza ve geleceğimize sahip çıkmak için tüm bu koşullara karşı mücadele etmemiz gerekiyor" dedi.