< < TC’den Xakurke İşgali

 

Türk Ordusu, Xakurke alanına yönelik işgal saldırısı başlattı. TC, geçen sene Bradost alanına yönelik başlattığı işgal saldırılarını 28 Mayıs günü Şekif dağı ve Şehit Dervêş tepesine indirmeler yaparak genişletti, bölgeyi savaş uçakları ve kobra helikopterleri alanı bombaladı.

KCK Yürütme Konseyi’nin “Bu işgal harekatı AKP-MHP faşist iktidarının sadece Bakurê Kürdistan’ın değil tüm Kürdistan’ın düşmanı olduğunu bir daha gözler önüne sermiştir” diyerek yaptığı açıklamada, bu saldırıların çok aktörlü ve kirli pazarlıklar temelinde gerçekleştiği vurgulandı.

HPG Basın İrtibat Merkezi de, gerilla eylemlerine ilişkin açıklamalar yaptı. TC’nin yoğun teknik destekle askerlerin ilerlediğini, karada gerilla güçlerine karşı ağır kayıplar verdiğini duyurdu.

30 Mayıs günü saat 20.30 sularında TC ordusu Xakurkê bölgesine bağlı Şehit Sarya Tepesi insansız hava araçlarının desteği ile taarruz helikopterleri ve savaş uçaklarıyla yoğun bir şekilde bombalandı. 31 Mayıs günü 13.00 sularında Skorsky helikopterler ile tepeye indirilen askerlere sabotaj eylemleri düzenlendi, çok sayıda asker öldü ve yaralandı. Kobra tipi helikopterler saat 14.00’dan gece saatlerine kadar aralıklarla Ermuş ve Şehit Şahan Tepesi çevresini bombalasa da gerilla kaybı yaşanmadı.

HPG-YJA Star gerillaları da hemen her yerde etkili saldırılar düzenledi. Şehid Derwêş, Şehid Şahan, Şehid Botan, Arê, Lêlikan yoğun çatışmaların yaşandığı yerler oldu. Küçük gerilla timleriyle düzenlenen sabotaj, suikast, sızma ve baskın tarzı eylemlerde onlarca işgalci asker öldürüldü. Yerel kaynaklara göre son olarak Şehid Derwêş Tepesi'nde ağır ve hafif silahlarla düzenlenen eylemde doçka ve BKC mevzileri tamamen imha edildi, çok sayıda asker öldürüldü ve yaralandı.

İşgal saldırılarının 5 günü olan 2 Haziran’da bölgedeki halk, Türk devleti ve sessiz kalan Güney hükümetine tepki gösterdi. Şeladize başta olmak üzere eylemler yapıldı. Yaklaşık 40 kişinin öldüğünü söyleyen halk, Kürdistan Bölgesel Hükümeti'nin sessiz kalmamasını istiyor; “Topraklarımızı işgal edip insanlarımızı öldürüyorlar. Biz bunu asla kabul etmiyoruz" diyor. HPG Bim de yaptığı açıklamasında “Serhat Eyaleti’nde devam etmekte olan Devrimci Zafer Hamlesi çerçevesinde güçlerimiz, işgalci TC ordusuna yönelik kapsamlı eylemler düzenlemiştir” diyerek ayrıntılı rapor yayınladı.

Gazeteci Seyit Evran ise TC’nin “Pençe” adını verdiği operasyonun Federe Kürdistan Bölgesi topraklarını işgal amacı taşıdığını yazdı, “Türkiye'nin yapmak istediği bir psikolojik savaştır; kendi kamuoyunda güçlü algısını yaratmak” dedi.

HPG gerillalarının ciddi bir karşı koyuşu var ve burjuva medya her ne kadar zafer çığlıkları atıp şoven bir dalga yaratmaya çalışsa da, TC ordusunun ciddi kayıpları olduğu görülüyor. Teknik güç ile bugün bu bölgeleri geçici olarak işgal edebilse de, uzun vadede zararlı çıkacaktır.