< Güvenceli iş, güvenceli gelecek için

Güvenceli iş, güvenceli gelecek için, Hukuksuz İhraçlar karşı Herkes için hukuk, herkes için adalet ve insanca yaşam için KESK’liler 24 Mayıs Cuma günü Çalışma Bakanlığı önünde idi.

Saat 11.00’de Bakanlık önünde yapılacak eylem için, pek çok ilden araçlarla gelen emekçiler, Emek Mahallesi’nde toplandı. Bişkek Caddesi üzerine gelen emekçiler, Bakanlığa yürümeye fırsat bulamadan önleri kesildi. Burada polisin zor kullanarak darp ediği KESK’liler dağılmak zorunda kaldı ve daha sonra Milli Kütüphane önünde toplandı.

Açıklamalarını burada yapmak zorunda kalan KESK’liler yasaklarla kamu emekçilerinin sendikal hak ve özgürlük mücadelesinin engellenemeyeceğini söylediler. Güvencesizlikle ilgili basın açıklamasını KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen okudu.

Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan çalışma hakkına, iş güvencesine yönelik büyük saldırı olduğu söylenen açıklamada emekçilerin talepleri şöyle sıralandı:

-Kamuda sözleşmeli, idari hizmet sözleşmeli, geçici, ücretli, vekil gibi, her ne ad altında olursa olsun güvencesiz istihdama son verilsin!

-Başta sözleşmeliler olmak üzere güvencesiz olarak istihdam edilen tüm kamu emekçileri kadroya geçirilsin!

-Kamuya alımlarda eşitsizliği artıran, torpilin, kayırmanın, kadrolaşmanın önünü açan mülakat, sözlü sınav, güvenlik soruşturması-arşiv araştırması uygulamasına son verilsin!

-Performans, angarya, ödünç memurluk, esnek çalışma başta olmak üzere her türlü iş yükümüzü daha da artıran her türlü güvencesiz istihdam uygulamasına son verilsin!

-Eşit iş yapan kamu emekçileri arasındaki mali, sosyal, özlük farklılıklar giderilsin!

-Emeğin haklarını yok eden KHK’ler iptal edilsin!

-OHAL KHK’leri ile herhangi bir hukuki delil ve mahkeme kararı olmadan işinden ekmeğinden edilen tüm kamu emekçileri işine iade edilsin!

-Kadınların sürekli, güvenceli işlerde istihdam edilmesinin önündeki tüm engeller kaldırılsın!

-Kamusal emeklilik ve sosyal güvenlik hakkımızın önündeki engeller kaldırılsın!

-Emekli ikramiyesi ve maaşları insanca yaşanabilir bir seviyeye çekilsin!

-Tüm ek ödemeler emekli aylığına yansıtılsın!

-Zorunlu BES dayatmasından vazgeçilsin!

-EYT’lilerin yaşadığı mağduriyet giderilsin!

HDP milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki de güvencesizliğe ve ihraçlara ilişkin kısa bir konuşma yaparak, hukukun nasıl yok sayıldığına dair örnekler verdi.

Basın açıklamasından sonra KESK’liler Kızılay’a yürüyerek Sakarya Meydanı’nda Ankara valiliği ve polisin yasakçı-saldırgan tutumları protesto edildi, güvencesizliğe ve ihraçlara ilişkin talepler bir kez daha paylaşıldı.

KESKK’liler, Ağustos ayında başlayacak olan TİS ile ilgili illerde işyeri çalışmaları ve TİS sandıklarının kurulacağını ve bütün kamu emekçilerinin hakları için Ağustos ayında Ankara’da Çalışma Bakanlığı önünde TİS taleplerini haykıracaklarını vurguladı.

Burada “Bijî berxwedana zindana”, “Tecrit kalsın ölümler dursun”, “AKP’ye kul sermayeye köle olmayacağız” sloganları atan emekçilere polis yeniden saldırdı. Dağılan kitle SES Genel Merkezi’ne yürüdü.