Tüpraş İşçileri İş Bıraktı

Koç Holdingin 3 yıllık sözleşme, mazeret izinlerinin azaltılması, vardiya değişikliği gibi dayatmalarına karşı İzmir, Kırıkkale, Kocaeli ve Batman’da bir aydır eylem yapan TÜPRAŞ işçileri, dün (16 Mayıs) vardiyası biten işçilerle birlikte dört ilde işyerini terk etmeme eylemi başlattı. İşçiler, geceyi rafineride geçirdi.

Koç Holding ile Petrol-İş Sendikası üyesi TÜPRAŞ işçileri arasında aylardır süren TİS görüşmeleri geçtiğimiz hafta uyuşmazlıkla sonuçlandı. Koç Holding’in 3 yıllık sözleşme dayatması ile mazeret izinleri ve vardiya haklarına yönelik saldırılarına karşı TÜPRAŞ işçileri, bir aydır çeşitli eylemlerle tepki gösteriyor.

Sabah saatlerinde de rafineri önüne çıkan işçiler eylem yaparak kazanılmış haklarına sahip çıkacaklarını söyledi.

İşçiler, yaklaşık bir aydır Aliağa, Kocaeli, Batman ve Kırıkkale rafinerilerinde yaptıkları eylemlerle haklarına yönelik saldırıya izin vermeyeceklerini göstermiş, eylemlerini radikalleştireceklerini duyurarak şirketi uyarmışlardı.

İşçiler, üretimi durdurmazken tanker dolumuna ise izin vermedi. Karadan satış yapılmadığı için depolar doldu. Üretilen ürün için depolanacak yer kalmaması nedeniyle üretimde 48 saatlik kritik sürece girildi.

TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu bir açıklama yaparak, “sendikayı iş ahlakına uygun davranmamakla” suçladı, “İşçilerin görevlerinin başına dönmemesi durumunda yasal müeyyideleri uygulamak durumunda kalacağız” diyerek tehdit etti.

Petrol iş Sendikası ise “bizler kazanılmış haklarımızı hedef alan üç yıllık sözleşme, mazeret izinlerinin azaltılması ve vardiya sisteminin değiştirilmesini içeren üç maddeye asla imza atmayacağız” dedi.

İşçilerin eylemleri sürüyor…