Kadıköy Belediyesi'nde Grev Kararı

DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube ile Kadıköy Belediyesi arasında TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine bugün Kadıköy Belediyesi iş yerlerine grev kararı asıldı.

İSTANBUL - Kadıköy Belediyesi ile DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası Anadolu Yakası 1 Nolu Şube arasında yürütülen Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine bugün Kadıköy Belediyesi iş yerlerine grev kararı asıldı.

Kadıköy Belediyesi otoparkında toplanan Genel İş Sendikası üyesi işçiler müzik eşliğinde bir süre halaylar çekerek "Toplu Sözleşme Hakkımız Söke Söke Alırız", "Asgari Yaşamak İstemiyoruz", "Yaşasın Sınıf Dayanışması","Direne, Direne Kazanacağız", "Toplu Sözleşme Hakkımız Grev Silahımız" sloganları attı.

Kadıköy Belediyesi Başkanlık binası önüne gitmek üzereyken Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Arıkan ve Kadıköy Belediye Başkanı  Şerdil Dara Odabaşı da geldi ve işçilerle tokalaşarak “hayırlı olsun” dedi. Bu arada bazı işçiler, “Geçinemiyoruz başkanım” ve alkışlayarak TİS konusunda olumlu bir gelişme sağlanmasını istediklerini ifade ettiler.

Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Arıkan "Uzun zamandır Kadıköy Belediyesi ile bir toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yürütüyoruz fakat bizler açısından olumlu bir adım atmaması üzerine grev kararı aldık. Bizler isterdik Kadıköy halkına hizmet veren işçilere hakları olan ücret ve çalışma koşulları sağlansın ve grev kararı almayalım fakat şu ana kadar özellikle kırmızı çizgilerimiz dediğimiz maddelerde olumlu bir öneri alamadık. Belediye bünyesinde hizmet veren işçiler olarak Anayasal ve yasal hakkımız olan grev kararı aldık. Bugün grev kararımızı alırken de Belediye Başkanımız Şerdil Dara Odabaşı da bu konudaki haklılığımızı kabul ettiği için burada. Greve başlamak için önümüzde biraz daha zaman var ve bu süre içinde olumlu bir adım atılmasını umut ettiğimizi de belirtiyoruz" dedi.

Otopark alanında "Her Şey Çok Güzel Olacak" yazılı pankart açan işçiler sloganlarla belediye binası girişine geldi. Bir süre burada da sloganlarla TİS haklarını isteyerek grev sloganları attılar.

Genel İş üyesi işçilere DİSK'e bağlı sendikalardan temsilciler ve üyeler de katılarak desteklerini iletti. Kadıköy Belediyesi işçileri bu dayanışmaya "Birleşe Birleşe Kazanacağız", "Yaşasın Sınıf Dayanışması" sloganlarıyla karşılık verdi.

Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Arıkan "Belediyemizin yüz akı emekçi kardeşlerim bu şehir sizlerin alın teriyle ile yaşanabilir kılınıyor. İçeride ve dışarda verdiğiniz cefakarca her  türlü hizmet Kadıköy halkının daha rahat ve huzudu bir yaşam sürdürmesinin yolunu açıyor. Bizler bugün buraya daha iyi bir çalışma hayatı ve yaşanabilir bir ücret talebiyle hazırlamış olduğumuz TİS grev kararını asmak Için toplandık. TİS ne kadar anayasal bir haksa grev de o kadar haktır. Ama bizlerin bugüne kadar talebi, beklentisi ve sabrı TİS masasına müzakere yoluyla barış içerisinde bitmesi yönündedir" dedi.

26.11.2018 tarihinde başlayan ilk TİS oturumundan beri yaklaşık 6 ayı geride bıraktıklarını, yerel seçimler öncesi seçim dönemi ve sonrasında da yapıcı ve sabıriı tutumda bulunduklarını ifade eden Arıkan "Çok iyi biliyorum ki, artık sabrımız ve zamanımız kalmadı. Gönül isterdi ki, bu kadar zamandan sonra grev kararı değil TİS bağıtlamasını halaylarla hep birlikte kutlayalım. Ama yaşanan süreç bizleri bu aşamaya getirdi" dedi.

OHAL Döneminde çıkartılan KHK garabetinin sonucu olan YHK TİS zorlamasının karşısında söylenecek sözleri olduğunu ifade eden Arıkan, "Hakkımız olan asgari ücret farkının verilmesini istediğimiz için buradayız. Belediyede çalışma saatlerinin eşitlenmesi adına %65 işçinin çalıştığı gibi bizlerde haftalık 40 saat çalışmak istediğimiz için buradayız.

Uygun bir yemek ücreti almak için buradayız. Daha önce özgür Toplu İş Sözleşmeler olup, şimdi bizler gibi bu Toplu İş Sözleşmesine dahil olan otopark çalışanlarının haklı talepleri için buradayız.

Yani işin özü insan onuruna yakışır çalışma şartları ve ücret talebi için bir araya geldik ve grev kararımızı asıyoruz.

Umuyoruz ki 28.05.2019 tarihinde greve çıkmadan önce karşılıklı anlayışla Belediye Yönetimi ile TİS bağıtlanarak hepimiz için iyi bir sonuca ulaşabiliriz. Çünkü seçme seçilme özgürlüğünün ayaklar altına alındığı hukuk ve adaletin görmezden geldiği bu karanlık günlerde birbirimizle kavga etmeye değil dayanışmaya ihtiyacımız var" dedi.

Açıklamanın ardından Kadıköy Belediyesi Başkanlık binasının kapısına grev kararı asıldı. Kadıköy Belediyesi işçileri bir süre daha sloganlar atarak ve halaylar çekerek eylemi sonlandırdı.