< < Tutuklu Anneleri Açlık Grevindeki Çocukları İçin Karanfillerle Hapishane Önlerinde

Tutsak Anneleri’nin hapishanelerde açlık grevi ve ölüm orucundaki çocukları için mücadelesi Anneler Günü’nde de sürüyor. Tutsak anneleri ellerinde karanfilleriyle bugün de çocukları yaşasın diye hapishanelerin önlerindeydi.

KOCAELİ - Tutuklu anneleri, açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla Anneler Günü’nde de ellerinde karanfilleriyle Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi önündeydi.

Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi önüne 34’üncü kez giden annelere ÖHD üyesi avukatlar ve HDP milletvekilleri ve Anneler Günü nedeniyle onlara karanfil getiren bir çok kişi katıldı.

Tecridin kaldırılması talebiyle başlatılan açlık grevlerine dikkat çekmek için tutuklu annelerinin

Polis: “Şov Yapıyorsunuz Bizi Her Gün Uğraştırıyorunuz”

Gebze Hapishanesine gitmek için yola çıkan annelerin önü Bağdat Caddesi'nde polislerce kesildi. Yürümelerine de izin verilmeyen anneler burada oturma eylemi başlattı. Polis bunun üzerine Valiliğinin yasak kararı olduğunu belirterek bunun oturma eylemini de kapsadığını belirtti. Annelere müdahale etme tehdidinde bulunan polisler, milletvekili ve avukatlarla yaptığı görüşme sırasında, "Şov yapıyorsunuz burada. Her gün bizi uğraştırıyorsunuz” dedi.

 

Gazetecilere Darp ve Tehdit

Eylemi takip eden gazeteciler de polisler tarafından darp edilerek, tehdit edildi. Gazeteciyi ablukaya alan polisler, eylem alanından uzaklaştırdı. Polis gazeteciyi “Sizi her gün uyarıyoruz, her gün geliyorsunuz. Gelmeyeceksiniz ulan, çekmeyeceksiniz ulan” diye tehdit etti.

Bir süre Bağdat Caddesinde oturma eylemini gerçekleştiren aileler, slogan ve zılgıtlarla araçlarına binerek HDP Gebze ilçe binasına geçti.

 

Anneler Gününü Çocuklarımızın Açlık Grevi Bitince Kutlayacağız”

HDP İlçe Örgütü'nde düzenlenen açıklamada konuşan HDP Milletvekili Şevin Coşkun, Anneler Günü'nde de engellendiklerini belirterek, Diyarbakır, Bakırköy, Van ve Batman'da da annelerin "Çocuklar ölmesin" diyerek sokaklarda olduklarını ancak bunun karşısında şiddete uğradıklarını belirtti. Coşkun, "Annelerimizin taleplerinin kabul edilmesini bekliyoruz. Artık saatlerin önemi var. Bizler bir an önce Sayın Öcalan üzerindeki tecridin sona ermesini, aile ve avukat görüşme koşullarının düzenli olarak oluşturulmasını talep ediyoruz” dedi.

 

Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi’nde olan Hatice Calıhan’ın annesi Zeynep Calıhan, polis tarafından sürekli engellendiklerini belirterek,“Anneler Günü'nü 10 yıldır kutlamıyorum. Biz anneler gününü Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kalkınca, çocuklarımızın eylemi bitince ve özgür olunca kutlayacağız” dedi.

 

Polisin Tehditlerine Karşı Zılgıtlar

Anneler HDP Gebze ilçe binasında açıklama yapılıp dinlenmelerinin ardından evlerine gitmek üzere aşayağıya indiklerinde yine polisin tehditleriyle karşılaştı.

HDP Gebze İlçe binası ve çevresini sürekli kontrol altında tutan polis bugün anneleri binadan çıkışta da “Slogansız, sessiz dağılacaksınız” diyerek saldırmakla tehdit etti. Sürekli polisin tacizi altında olan anneler polisin bu tehditlerine sokaktan ayrılırken zılgıtlar atarak yanıt verdi.

 

İSTANBUL - Tutsak anneleri İstanbul’da ise Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi önüne ellerinde karanfillerle yürüyerek gitti.

Ailelere, HDP milletvekilleri Hasan Özgüneş, Saruhan Oluç ile Züleyha Gülüm ve birçok kişi de karanfillerle gelerek eşlik etti. E-5 Otoyolu kenarında toplanan aileler, buradan yürümek istedi. Fakat polis “Anneler Günü”nü de tanımadı ve ailelerin hapishane önüne karanfil bırakıp dönmek istediklerini söylemelerine rağmen geçişlerine izin verilmedi.

Uzun tartışmaların sonunda aileler zılgıtlarla E-5 üzerinde yürüyürek HDP Bahçelievler İlçe binasına gitti.

Annelerin Mücadelesi Bizlere Işık Oldu”

HDP Bahçelievler İlçe binasında bir açıklama gerçekleştirildi. HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir, "Normal şartlarda Anneler Günü için çocuklar annelerine giderdi ama bugün anneler çocuklarına gitti" diyerek durumu özetledi.

HDP Milletvekili Hasan Özgüneş de, "İnsanlığı özgürleştirecek olanlar kadınlardır" diyerek son dört yıldır İmralı'daki tecridin artarak devam ettiğini hatırlattı ve "Tecrit sadece Öcalan'a değil tüm Türkiye halklarına, demokrasisine uygulanıyor" dedi.

Özgüneş "Anneler altın harflerle tarihteki yerini alacak. Annelerin mücadelesi bize bir ışık oldu. Elbette bu mücadelede kazanan biz olacağız. Cesaretimiz var umudumuz var biz kazanacağız" diyerek sözlerini tamamladı.

 

Adalet Herkese Lazım Olacak”

Barış Annelerinden Perihan Akbulut ise, açlık grevleri konusunda herkesin elini vicdanına koyması gerektiğini söyledi. Üç defa Adalet Bakanlığına gitmelerine rağmen yetkililerin kendileri ile hiçbir şekilde görüşmediğini de aktaran Akbulut, adaletin bir gün herkese lazım olacağını ve herkesin kendilerini desteklemesi gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a seslenen Akbulut, "Emine Erdoğan bizi görüyor. Bizim topraktan geliyor. Beyaz tülbendin anlamını biliyor, bizi anlamalı. Herkes sesimize ses olmalı" dedi.

 

Muhatabın Öcalan olduğunu söyleyen Akbulut, "Biz diyoruz kazanacağız. Çocuklarımız kazanacak. Onurlu bir barış istiyoruz. Öcalan tecrit altındaysa bütün herkes tecrit altında, biz onurlu bir barış istiyoruz" diyerek sözlerini bitirdi.