< Amed'de 1 Mayıs...

Amed'de İstasyon Meydanı'nda yapılacak olan1 Mayıs  kutlamaları yoğun polis ablukası altında gerçekleşti. 

Sabahın erken saatlerinde kentin bir çok yerinde yoğun güvenlik önlemleri alınmıştı. Amed halkı bu ablukaya rağmen saat 13.00'te İstasyon Meydanı'na doğru akın etmeye başladı.

Alan girişinde 50 metre arayla kurulan arama noktaları önüne gelen kitle burada polisin içeriye barış simgesi olarak geçirilmek istenen beyaz tülbentleri alana almama yasağı ile karşılaştı.

Uzun süre tertip komitesi ile görüşme yapan emniyet müdürü, tülbentleri içeri hangi amaçla sokulmak istendiğini bildiğini söyleyerek kitlenin 1 Mayıs'ı provake etmek istediğini iddia etti.

Bunun üzerine kortejler büyük bir kararlılık ile arama noktası önünde oturma eylemi yaparak beyaz tülbentleri sallamaya başladı. Uzun süre devam eden bu eylem esnasında kitle sık sık 'Yaşasın Zindan Direnişimiz', 'Leyla Güven Onurumuzdur', 'Faşizme Karşı Omuz Omuza', 'Yaşasın 1 Mayıs', ' Bîjî Yek Gûlan' sloganları attı. Halkın geri adım atmayacağını gören emniyet geri adım atarak tülbentleri alana almak zorunda kaldı.

Kortejlerin alana girmesi ile birlikte kanlı 1 Mayıs 1977'de ve mücadelede ölümsüzleşenler adına saygı duruşu gerçekleşti. Uzun süre kitle Yaşasın 1 Mayıs sloganı attı. Ayrıca Maraş'tan Urfaya 1 Mayıs kutlamalarına giderken trafik kazasında yaşamını yitirenler anıldı.

1 Mayıs kutlamasında emek üzerine sloganlar kadar siyasi tutsakların sürdürdükleri açlık grevine destek sloganları da öne çıktı. Sendika başkanları sivil toplum örgüt temsilcileri sahneden kitleyi selamladiktan sonra müzik eşliğinde halaylar çekildi.

Miting bitişinde bir gelenek olarak toplu halde alan temizlendi. 

Amed / Mücadele Birliği