Açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla Gebze Hapishanesi önünde nöbet eylemi yapmak isteyen tutsak aileleri avukatlar ve HDP milletvekilleri, bir kez daha polis engeliyle karşılaştı. Valilik ve polisin hukuk tanımazlığını protesto için cübbeleriyle gelen avukatlar "Anayasal haklarını kullanmak isteyen aileleri engelleyerek suç işlediklerini"söyledi. Anneler ise zorla uzaklaştırılırken "Bu zulüm devletin ayıbıdır. Ne yaparsanız yapın. Biz çocuklarımız için gelmeye devam edeceğiz" dedi.

KOCAELİ - Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle çocukları açlık grevinde olan annelerin Gebze M Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi önünde başlattıkları eylem 18’inci gününde. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gebze İlçe Örgütü’nün önünde bir araya gelen ailelere, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, parti milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy katıldı. Avukatlar Cübbeleriyle Annelere Desteğe Geldiler Çok sayıda Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi çok sayıda avukat ise Kocaeli Valiliği ve polisin Anaya ve yasaları tanımayarak nöbet eylemini günlerdir yasaklanmasını protesto etmek amacıyla cübbeleriyle katıldı.

Tüm Sokaklarda Polis Ablukası

Hapishaneye giden bütün sokakları tutan çevik kuvvet ekipleri ailelerin önünü kesti. Avukat ve milletvekillerinin geçişine izin veren polis, ailelere izin vermedi. Hapishane önüne giden avukatlar ve vekiller bir süre burada kaldıktan sonra yeninden ailelerin yanına gelmek istedi. Polisler vekillerin tekrar ailelerin yanına gelmesine izin verirken avukatların gelmesini engelledi.Ancak avukatlardan bir kaçı annelerin yanında kalabildi. Polisle yapılan görüşmede gerginlik yaşandı.Anneler Hapishane önüne geçilmesine izin verilmemesi, avukatlar ve milletvekillerine de engel olunmasını protesto ederek abluka altında oturma eylemi yaptı. Polisin anneleri zorla yerden kaldırmaya çalışması üzerine arbede yaşandı.

"Annelerden Çekin Elinizi Saygı Gösterin"

Anneleri zorlayan polislere "Annelerden çekin elinizi! Saygı gösterin biraz. Onlar anne çocuklarının hayatından endişe ediyorlar. Sizin de anneleriniz var. Böyle davranılsın ister misiniz? Bir parça insani bir saygınız olsun" diyerek tepki gösteren Avukat Sinan Zincir'i de abluka dışına çıkarmaya çalışan polise anneler de "Siz bizim evlatlarıma dokunmasınız, devletiniz kendi yasalarını uygulasın" diye tepki gösterdi.

"Valiliğin Kararı Anayasa'ya Aykırı"

Polisin, eylemin Valilik tarafından yasaklandığını söylemesi üzerine Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Bu insanlar anayasal barışçıl haklarını kullanıyorlar. Valinin kararı Anayasa'ya aykırıdır. Anayasa'yı askıya alamazsınız" dedi. Saruhan Oluç ise "Biraz akli selim yaklaşın, kimse bedenini durup dururken ölüme yatırmaz. Bunlar anne! Çocuklarının hayatından endişe ediyorlar. Bu sebeple buradalar yapmayın bu engellemeyi" diye polislere tepki gösterdi.

"Devlet Bizi Engelleyeceğine Tecriti Kaldırsın"

Polisle uzun süre yapılan gergin tartışmanın ardından zorla uzaklaştırılan anneler "Yeter bu zulmünüz yeter.. Bu yapılan devletin ayıbıdır. Biz anneyiz anne! 4-5 Anne için şu kadar insan gelmişsiniz. Devlet çocuklarını merak eden anneleri Engelleyeceğine tecriti kaldırsın. Siz ne yaparsanız yapın bu tecrit sona erinceye kadar biz gelmeye devam edeceğiz" dediler. Hapishane önünden HDP Gebze İlçe Örgütü’ne geçilerek burada basın açıklaması yapıldı.

“Çocuklarımıza Uygulanan Tecrit Dışarıda Topluma Uygulanıyor

Burada konuşan tutsak annesi Zeynep Çalıhan çocuklarının Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevinde olduğunu, İmralı'daki tecritin aynı zamanda tüm hapishanelerde uygulanan tecritin de kaldırılması anlamına geldiğini söyledi. "Çocuklarımız tutuklu tecrit altında ama bu tecrit dışarıda da sürüyor. Hepimize, topluma tecrit uygulanıyor. Çünkü bir hak için adım atıldığında engelleniyoruz. Biz burada çocuklarımız olduğu halde engelleniyoruz. Yedi bini aşkın insan açlık grevinde, sağlık durumları kötüye gidiyor. Biz ölümler olmadan tecridin kaldırılmasını istiyoruz. 18 gündür bu tecrit kalksın zulüm son bulsun diye geliyoruz. Devlet yetkililerinden çok geç olmadan tecride son vermesi çağrısı yapıyoruz" dedi.

“Tüm Anneler Tecritin Kaldırılması İçin Birşeyler Yapmalı”

Kamuoyuna da duyarlı olmaları çağrısında bulunan Çalıhan, bizler gibi tüm anneler tecride karşı harekete geçmeli. Kürt halkına yapılan bu zulüm tüm halklara da yapılıyor. Bizler de dışarda tecrit altımdayız. Kürt anneleri, onlarla birlikte Türk anneleri bu tecrite karşı bir şeyler yapmalı. Hiç bir şey yapamıyorlarsa bizlere destek versinler. Her annenin yapabileceği bir şey mutlaka vardır. Sessiz kalmayın diyorum. Açlık grevlerinin sonlanması için mutlaka ve mutlaka tecritin kaldırılması gerekiyor. Biz bu tecriti kıracağız. Ne zaman ki tecrit son bulur o güne kadar biz gözaltına alınsak, her türlü zulmü de görsek gelmeye devam edeceğiz. Asla çocuklarımızı yalnız bırakmayacağız" dedi.

“Annelerimizle Birlikte Mücadele Edeceğiz”

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ise “Bugün genel duruma dair bir açıklama yapmak istedik. Ancak yine engellendik. Buradan bir kez daha bunu söylemek istiyoruz, söz konusu cezaevleri olduğunda açlık grevleri olduğunda Hükümetin Sağır ve kör olduğunu görebiliyoruz. Devlet sanki böyle bir süreç yaşanmıyor gibi davranıyor" dedi. Kılınçdaroğluna yapılan saldırıyı "demokratik bir protesto hakkı" olarak gördüğünü hatırlatan Koçyiğit, "Bu nasıl bir çifte standarttır? Bu nasıl bir hukuksuzluktur? Yaşam hakkını savunmak ve İmralı’daki tecridi protesto etmek için yedi binden fazla tutsak ölüm pahasına bedenlerini açlık grevine yatırmışken, yaşamları kritik aşamaya gelmişken, her an bir insanı kaybetme kaygısı yaşanırken, bunu yok sayan, görmezden gelen iktidar annelerin demokratik haklarını kullanarak bunu kamuoyuna duyurmaya çalışmasını polis gücüyle bastırmaya çalışıyor. Karşımıza polisleri, güvenlik güçlerini dikeceğinize hukuku uygulaması gerekiyor. Herkes için geçerli olan görüş haklarının Sayın Öcalan içinde uygulanması gerekiyor. Biz bundan sonra da annelerimizle birlikte her türlü demokratik hakkımızı kullanmak için mücadele edeceğiz. Kamuoyunun da desteğini almak için gereken çabayı göstereceğiz. ” dedi.

"Kürt Halkının Avukatlığını Yapmaya Devam Edeceğiz"

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’nden(ÖHD) avukat Sinan Zincir, bugün avukatlar kritik aşamaya gelen açlık grevindeki tutsakların durumun dikkat çekmek isteyen annelere destek olmaya geldiklerini belirtti. 18 gündür nöbet eylemi yapmaya çalışan anneleri hukuksuzca engellendiklerini ve bu yasa tanımazlığı protesto amacıyla tüm avukatların cübbeleriyle geldiklerini söyleyen Zincir, hukuka uygun olmayan uygulamaları kabul etmiyoruz. Bu hukuksuzlukların kaldırılması için buradayız. Şu an buradayız ve bizi ne müvekkillerimiz ile görüştürüyorlar ne de ailelerle bir araya getiriyorlar. Bunun hakkında gerekli yerlere başvurularda bulunacağız. Kürt halkının, onların evlatlarının avukatlığını yapmaya devam edeceğiz. Ben burada Gebze Cezaevi önünde direnen annelerin ellerinden öpüyorum" dedi. Açıklamanın ardından bugün ki eylemlerine son veren aileler, yarın yine eylemlerine kaldıkları yerden devam edeceklerini ifade etti.