Çiğli belediyesinde 14 belediye memuru ve 9 belediye işçisi KHK ile işten çıkarıldı. Haberi alan işçiler mesai bitiminden sonra belediye önünden ayrılmadı.

İşe alımların yanlış uygulama ile yapıldığı ve güvenlik soruşturması soruşturması sonucu KHK'ye aykırı işlem yapılarak alındıkları için çıkarıldıkları söylenen 23 işçi aileleri ile birlikte belediye önünde bekliyor. Belediye çalışanlarının örgütlü oldukları Tümbel Sen, Genel İş ve Dev Turizm İş Sendikaları da Pazartesi sabah 9.00'da tekrar toplanmak üzere dağılmalarını öneriyor işçilere. Ancak aileler kalmak istiyor.

İşten atılan memurlar ilerleyen saatlerde belediyenin avukatıyla görüştüler, sendikacılae ise oradan ayrıldı. İşçiler, görüşmenin sonunda kendi aralarında bir toplantı yapıp bir sözcü seçeceklerini ve açıklama yapacaklarını bildirdiler.

Belediye önünde bekleyen ailelerle biraz sohbet ettik.

Bir belediye çalışanı ile konuşurken yaşlıca bir ana giriyor araya. Soruyoruz, “Kaç kişi var işten atılan?” işçi cevaplıyor “Toplam 23'nin üzerinde”. “Gerekçe neydi” sorumuzu ana yanıtlıyor:

“Gerekçe yok. Hiçbir şey yok. Çalışırken çağırıyorlar, 'belediyeye gelin'diye, o kadar. Sözleşmeleri fesh olacakmış. Bunlar sözleşmeli memur bunlar, haberleri yokken sözleşmeleri fesh olacakmış.” “Peki sendika buna ne dedi” diye sorduğumuzda “Sendika kendi havasında, hiçbirşey yaptığı yok sendikanın” diyor öfkeyle. “Peki siz ne istiyorsunuz” dediğimizde işçi işe iadesini isterken, ana da “adalet yerini bulsun istiyoruz. Fakir fukara ekmeğinden olmasın istiyoruz. Garibanlar ekmeğinden olmasın istiyoruz. Burada çoluk çocuk var, genç var, noolcak o insanlar? Hiç mi allah korkusu yok” diyor ve “bir de Erdoğan'ı kötülüyorlar” diye ekliyor. Bildim bileli CHP'ye oy verdiklerini söylüyor etrafta halk ve ana ekliyor, “Sevim teyze böyle diyor diye yaz” diyor.

İşçi ise, “yetkili biri bizimle gelip konuşana kadar, bizi kaale alana kadar burada bekleyeceğiz” diyor. Bunu nasıl bir eylem biçimine dönüştüreceklerini henüz bilmediklerini söyleyen işçiler, “henüz buradayız” diyor; “Destek bekliyoruz, sesmizi duyurun” diyor.

Bu esnada bir CHP'li, belediye başkanını arıyor telefonla ve durumu özetliyor, “bu insanlar hep CHP'ye oy verdiler, bu insanlar bunu haketmiyor, siz bizim beledidiye başkanımızsınız” diyor. Başkan, partilinin “hoparlörü açayım sesinizi işçilere duyurun” teklifini geri çeviriyor.

Mikrofonu çevirdiğimiz bir sendikacı şu ana kadar yetkililere ulaşamadıklarını, tatmin edici bir açıklama alamadıklarını anlatıyor. İyi niyetli bir şekilde beklediklerini ve iyi niyetli düşünmek istediklerini söylüyor, Başkan'ın şu an yurt dışında oldığunu ve o yüzden ilgilenemediğini, Pazartesi günü sabah 09.00'da yeniden burada toplanarak konuşacaklarını söylüyor ve ayrılıyor. Belesiye önünde bekleyen işçi ve memurlar alandan ayrılmak isteyen Tüm Bel Sen 2 Nolu Şube'den gelen sendikacıya ayrılmaması, moral için orada olmaları gerektiğini söyleseler de, sendikal yönetim olarak oradan ayrılma kararı aldıklarını ve ayrılacaklarını, DİSK'in hiç gelmediğini söyledi.

Bir kadın, insan kaynaklarının kendilerini arayıp çağırdığını, sözleşmelerinin fesh edildiğini öğrendiklerini anlatıyor, “gerekçe şu, bizim güvenlik soruşturmamız yapılmamış, biz işe alınmışız. Ama bizimle birlikte işe giren 5 kişi içeride, çalışıyor. Ki burada 14-15 senelik çalışanlar da var, bu bir gerekçe değil” diyor. Ve hepsinin sendikalı olduğunu ekliyor.

İşten atılan işçiler ve memurlar Çiğli Belediyesi önünde aileleriyle birlikte sendikalara rağmen bekleyişlerini sürdürüyorlar.