Kadın… Özel mülkiyet sistemine geçildiğinden bu güne, her dönemin ve her coğrafyanın ezileni, sömürüleni, katledileni… Gün geçmiyor ki yaşadığımız topraklarda yahut dünyanın dört bir köşesinden kadın cinayeti haberi duymayalım… Ancak bu defa Bangladeş’ten gelen bir haber, sadece öfkelendirmekle kalmadı, tam anlamıyla dehşete düşürdü.

Dakka’da 19 yaşında genç bir kadın, Nusrat Jahan Rafi. Geçtiğimiz ay kendisine tecavüz girişimi ile karşılaştığı için polise şikayette bulundu. Şikayeti kayda alan polis “önemli bir şey değil” derken, okul müdürü de şikayetini geri çekmesi için genç kadına baskı yaptı. Eğer şikayetini geri çekmezse ölümle tehdit etti. Ancak Nusrat geri adım atmadı, şikayetinin arkasında durdu. Nisan ayının ilk haftası, okul müdürünün talimatı ile Nusrat okulun çatısında ateşe verildi.

En az 5 kişi genç kadını çatıda başörtüsü ile bağladı, gazyağı dökerek ateşe verdi, bunlardan üçü sınıf arkadaşı idi üstelik. İntihar süsü verilmek istense de, alevler başörtüsünü tutuşturunca elleri ve ayakları serbest kalan Nusrat çatıdan inmeyi başardı. Vücudunda oluşan %80 yanıkla hastaneye kaldırılan kadın hayatını kaybetti. Ancak ölmeden önce bir video kaydı yaparak kendisini öldürmeye çalışanların bazılarının isimlerini verdi, “Son nefesime kadar mücadele edeceğim” dedi.

Aralarında okul müdürünün de olduğu 17 kişi gözaltında. Ama bu ne gencecik bir kadının böyle vahşice katledilmesini geri getirebilir, ne de kadınların uğradığı cinsel saldırıları, cinayetleri engelleyebilir