Gebze M Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi önünde tutsak annelerinin başlattığı süresiz nöbet eyleminin 8'inci gününde tutsak yakınları ve HDP yöneticileri darp edilerek ters kelepçeyle gözaltına alındı. 7 saat ters kelepçeli tutulan aileler, serbest bırakılmalarının ardından "Tecrit kaldırılıncaya kadar mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.

KOCAELİ - Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle siyasi tutsakların sürdürdükleri açlık grevine destek amacıyla tutsak annelerinin Gebze M Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi önünde başlattıkları eylem tutuklu yakınlarının ve HDP yöneticilerinin de katılımıyla sürüyor.

"Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek"

Nöbetin 8'inci günü olan 16 Nisan'da polis ablukası ve tehditlerine rağmen Gebze M Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi önüne giden tutsak yakınları, HDP İl ve ilçe yöneticileri yine polis engeliyle karşılaştı. Saldırı ve gözaltı tehdidine rağmen hapishane önünden ayrılmayan kitle "Biji Berxvadana Zindanan", "Tecrit Son Bulsun Tutsaklara Özgürlük", "Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek" sloganları attı.

Önce tutsak annelerini gözaltına alma tehdidiyle hapishane önünden uzaklaştırmaya çalışan polis ve ailelerin kararlı duruşuyla karşılaştı. Polisin gerek tehdit gerekse de itekleyerek uzaklaştırmaya çalıştığı kitle "Çocuklarımızın ölümüne seyirci kalmayacağız" diyerek  ayrılmadı.

Kitle saldırı sırasında "Biji Berxvadana Zindanan", "Tecrit Son Bulsun Tutsaklara Özgürlük", "Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek sloganlarını atmaya devam etti.

Çevik kuvvet ekipleri anneleri iterek uzaklaştırmaya çalıştı direnen anneler bu kez gözaltına alındı. Eyleme katılan diğer tutsak yakınları ve HDP yöneticilerine biber gazı da kullanarak saldıran polis yerlere yatırıp darp ederek ters kelepçe ve işkenceyle gözaltına aldı.

Ters Kelepçeyle 7 Saat Gözaltında

Gebze İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen aileler 7 saat ters kelepçeyle gözaltında tutuldu. tutsak yakınlarının sağlık kontrolleri de ters kelepçeli halde yapıldığı belirtildi.

Gebze Fatih Devlet Hastanesine götürülen 16 kişi gece saatlerinde serbest bırakıldı. 

Ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gebze İlçe binasına geçen aileler HDP İstanbul İl Örgütü ve HDP Gebze İlçe örgütünden yönetici ve üyelerinin katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

Biber Gazı, Ters Kelepçe, Darp ve Kelepçeli Muayene

Gözaltına alınanlar adına açıklama yapan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir, 7 gündür nöbet eyleminde olan ailelerin Gebze Hapishanesi önüne gelerek çocuklarına destek verdiğini söyledi. Demir, “Tam bir haftadır polis baskısıyla, gözaltıyla sindirmeye çalışıyorlar. Anneler kamuoyunda ses olmak ve duyarlılık oluşturmak amacıyla buraya gelip nöbet tutuyorlar” dedi.

İstanbul’dan ve Gebze’den ailelere dayanışmak üzere geldiklerini belirten Demir, “Fakat ne yazık ki bugün de cezaevi önüne yaklaştırılmadan müdahale ile karşılaştık. Biber gazı, darp ve gözaltının olduğu bir müdahale gerçekleşti. Arkadaşlarımız yaklaşık 7 saat boyunca ters kelepçeyle gerek araçlarda ve ilçe emniyetinde, gerekse de darp raporu almaya gidince doktorun karşısına bile ters kelepçe ile çıkarıldık” dedi.

"Devletin Bakış Açısı Sağlık Çalışanlarına Sirayet Etmiş"

Hekimlerin duruma sessiz kalmasına  tepki gösteren Demir, hekimlerin itiraz etmeyişi ve ters kelepçeyle kendilerini muayene etmesine karşı çıktıklarını kaydetti. “Ülkenin geldiği nokta budur” diyen Demir, “bu durumun; sesini çıkarmak isteyen, kamuoyunda duyarlılık oluşturmak isteyen, açlık grevlerine ilişkin ses olmak isteyen devrimcilere, demokratlara devletin bakış açısının sağlık sektöründe çalışanlara da sirayet ettiğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı. "Doktorların bu tavrı aynı bakış açısına sahip olduğunu gösteren çok belirgin bir örnektir” dedi.

"Ülkeye Özgürlük Gelinceye Kadar Mücadelemiz Sürecek"

Halka da siyasi tutsaklara yönelik tecride ve açlık grevlerine karşı duyarlı olmaları çağrısında bulanan Demir, “Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kalkıncaya kadar cezaevlerinde açlık grevini sürdüren tutsak yoldaşlarımızın yanında olmaya, annelerin yanında olmaya, onlarla dayanışmaya her koşulda devam edeceğiz. Bir gün bu ülkeye özgürlük gelinceye kadar bu mücadelemiz devam edecek” diye vurguladı.