< "Açlık Grevlerine Sessiz Kalmayın, Çabamıza Destek Olun, Sesinizi Yükseltin!"

 

HDP Diyarbakır İl Örgütü'nde açlık grevlerine ilişkin basın toplantısı düzenleyen HDP, HDK, DTK, DBP Eşbaşkanları ve sözcüleri, ölümlerin yaşandığı açlık grevlerine dikkat çekti. Hukuki ve yasal hakların kullanılmasının engellendiği ifade edilerek 4 yıldır ağırlaştırılmış şekilde sürdürülen tecritin sonlandırılması gerektiği belirtildi. "Sessiz kalmayın dayanışma gösterin ve ses olun" denildi.

DİYARBAKIR - PKK Lideri Abdullah Öcalan ve siyasi tutsaklar üzerindeki tecritin kaldırılması amacıyla zindanlarda ve dışarıda sürdürülen açlık grevlerine dikkat çekerek tecritin sonlandırılması amacıyla HDP Diyarbakır İl Örgütü'nde basın toplantısı düzenlendi.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelle, HDP Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit, DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk ve DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Aslan katıldı.

HDP Diyarbakır İl Örgütü'nde düzenlenen basın toplantısında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Newroz kutlamalarına değindi. Bir çok ilde Newroz'un kitlesel ve coşkulu bir şekilde kutlandığnı ve milyonlarca insanın baskılara, zulme ve tüm engellemeler rağmen Diyarbakır, İstanbul ve Van başta olmak üzere alanlarda olduğu ve uygulanan her türlü zulme karşı net olarak mesajlar verildiğini ifade etti.  Pervin Buldan, Newroz kutlamalarında verilen mesajları ise şöyle ifade etti.

 

"Buradayız Kararlıyız,Umutluyuz, Mücadelemizden Vazgeçmiyoruz!"

-Kürt halkı başta olmak üzere bütün demokrasi güçleri iktidar tarafından yapılan hakaretlere ve ‘bu topraklarda yeriniz yok’ sözlerine cevap vermiştir. Buradayız, kararlıyız ve umutluyuz; demokrasi, özgürlük, adalet, eşitlik ve barış mücadelemizden vazgeçmiyoruz demiştir.

 - AKP ve MHP faşizmine, tekçiliğine, inkar politikalarına boyun eğmedik ve eğmiyoruz demiştir. Kendi siyasi iradesine sahip çıkmış ve 31 Mart’ta kayyımları geldikleri yere göndereceğinin açık bir işaretini vermiştir.

 - Tecridi ve yok sayma politikasını kabul etmediğini, etmeyeceğini ve kendini var eden değerlere bağlılığını yeniden yüksek sesle vurgulamıştır."

 

"Açlık Grevinde Güven 139'uncu, Tutsaklar 101'inci Gününde"

Newroz kutlamalarında tüm ülkede ve toplumdaki umudu gösteren, mücadele kararlılığını gösteren halklara teşekkür ederek İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik 4 yıldır sürdürülmekte olan tecritin mutlaka kaldırılması gerektiğini ve DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in bu taleple 139 gündür açlık grevinde olduğuna dikkat çekti.

Yine aynı taleple bir çok hapishanede açlık grevini sürdüren tutsaklar bulunduğnuu ve açlık grevinin 101. gününe gelindiğini belirtti. Buldan, tüm ülke ve topluma umudu gösteren, mücadele kararlılığını vurgulayan halklara teşekkür etti.

 

"Tecrit 1460 Gündür Sürüyor!"

"Bu tecrit 4 yıldır, yaklaşık 1460 gündür sürdürülmektedir. Bu tecrit var olan yasalara, Anayasa’ya ve Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası demokratik sözleşmelere karşı hukuk dışı bir şekilde sürdürülmektedir. İnsani ve hukuki açılardan kabul edilemez bir durum yaşanmaktadır.

 

İktidar, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkililer duymazdan ve bilmezden gelme tutumlarına devam etmektedir. Bu aymazlık ve umursamazlık insanların sabrını son derece zorlamaktadır" diyen Buldan, son 10 gün içinde hapishanelerde 4 kişinin yaşamına son verdiğine dikkat çekti, Almanya'da ise bir kişinin bedenini ateşe vererek yaşamına son verdiğini hatırlattı.

 

"Yaşamı Savunmak İçin Birlikte Mücadele Edelim"

Ölümü değil, yaşamı ve yaşatmayı savunduklarını belirten Buldan nedeni ne olursa olsun kendi yaşamına son vermeyi doğru bulmadıklarını ifade etti. Bütün mücadele ve çabanın bir canın bile yitirilmeden sorunların çözülmesi ve mutlak barışın sağlanması olduğunu söyleyen Buldan, bu nedenle de bu tarz eylemlerin devam etmemesi için herkese açık çağrıda bulundu; "Gelin Zulme karşı yaşamı savunarak mücadele edelim" dedi.

 

"Ölümlerden Sorumlu Siz Yetkililersiniz!"

Tecritin kaldırılması talebiyle feda eylemi gerçekleştiren tutsakların cenazelerine yönelik polis saldırılarına da değinen Pervin Buldan, böyle bir tutumun hukuk, inanç ve insani olarak kabul edilemez olduğunu, cenazelerin ailelerinden kaçırılmasının, ailenin onayı olmaksızın defnedilmesinin büyük bir utanç olduğunu belirterek, "Acı olan ve şaşkınlıkla izlediğimiz odur ki, bazı bakanlar meydan meydan dolaşarak tarihin utanç sayfalarında yer alacak olan bu uygulamalardan övgü ile bahsedebilmektedir. Ne yaparsanız yapın sorumluluktan kaçamazsınız; devletin koruması altında yaşanan ölümlerin sorumlusu siz yetkililersiniz" dedi.

 

"Sessiz Kalmayın, Çabamıza Destek Olun, Sesinizi Yükseltin!"

Toplumun tüm kesimlerine siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerine de tecritin kaldırılmasına yönelik mücadeleye destek vermeleri ve açlık grevlerine ses vermeleri çağrısında bulunan Buldan,

"Sessiz kalmayın, bu konuda bir tek kişinin bile canını ve sağlığını kaybetmemesi için çabalarımıza destek olun. Dayanışma gösterin. Bugün yaşananların yarın daha da olumsuz sonuçlara yol açmaması için sesinizi yükseltin" dedi.

Bu sürecin hep beraber, tüm toplumun ve halkın sahiplenmesi ile aşılabileceğini vurgulayan Buldan, hukuk ve insanlık değerleri açısından İmralı’da aile ve avukat görüşünün bir an önce yapılması gerektiğini belirterek iktidara "Hukuki ve yasal hakların kullanılmasını engellemeyin, 4 yıldır süren mutlak ve ağırlaştırılmış tecridi sonlandırın" çağrısında bulundu.