< Bakırköy'de Onbinlerce Kişi Newroz'u Kutladı

İstanbul'da Newroz "Tecriti Kıracağız, Mutlaka Kazanacağız!" şiarıyla Bakırköy Pazar Alanı'nda onbinlerce kişinin katılımıyla ve coşkuyla kutlandı. sanatçıların müzikleriyle başlayan Newroz Kutlaması'nda sloganlar atıldı, halaylar çekildi. Newroz alanından çıktıktan sonra da yollarda, metro ve metrobüslerde sloganlar, marşlar devam etti.

İSTANBUL - Bu yıl İstanbul'da Newroz "Tecriti Kıracağız, Mutlaka Kazanacağız" şiarıyla Bakırköy Pazar Alanı'nda onbinlerce kişinin katılımıyla ve coşkuyla kutlandı. Saat 11.00'den itibaren alana gelmeye başlayan binlerce kişi halaylar çekerek, sloganlar atarak Newroz'u kutlamaya başladı. Saat 12.00'den itibaren Kürt sanatçılar ezgileriyle sahnede yerini aldı

.

Erken saatlerde alana girmeye başlayan kitle iki ayrı noktadan içeri alındı. İki ayrı noktada ise üç ayrı polis arama noktası kurularak ayrıntılı aramalarla kitle içeri alındı. Arama noktasında kadın polis sayısının az olması nedeniyle bir ara izdiham yaşandı ve kadınlar bariyerlere vurarak bekletilmelerini protesto etti. Bunun üzerine geçişler hızlandırıldı.Aramalar sırasında sarı, kırmızı, yeşil flamalar yasak olmamasına rağmen zaman zaman engellemeler çıkarıldı. Ayrıntılı arama yapılması ve kitlenin içeriye yavaş alınması zaman zaman protestolara ve gerginliklere neden oldu.

Miting alanına HDP Mücadele Birliği, sendikalar ve pek çok siyaset "Leyla Güven Onurumuzdur", "Zindanlar Yıkılsın Tutsaklara Özgürlük", "Newroz Piroz Be", "Biji Berxwedana Zindana" sloganlarıyla giriş yaptı.

Mücadele Birliği Platformu Newroz'da sarı-kırmızı-yeşil renklerde "Şimdi Devrim Zamanı" yazılı pankart ve "Zindanlar Yıkılsın Tutsaklara Özgürlük", "Leyla Güven Onurumuzdur", "Newroz Be Piroz Be", "Yaşasın Halkların Mücadele Birliği" yazılı dövizler ve sloganlarıyla yer aldı. Zeytinburnu Belediyesi'nde işten atılan Kenan Güngördü  de "Newroz Ateşini Selamlıyorum, Direnişte 354. Gün İşimi Geri İstiyorum!" pankartıyla alandaydı.

Miting programına Karadenizli sanatçı Ayşenur Kolivar ve Doğan Çelik'in söylediği Kürtçe ve Zazaca ezgilerle başlanırken ilk saatlerde alan neredeyse dolmuş olmasına rağmen gruplar halinde gelişler devam etti.

Mitinge HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, HDP il ve ilçe yöneticileri, HDP milletvekilleri Saruhan Oluç, Hüda Kaya, Oya Ersoy, Barış Anneleri, Devrimci Parti, EMEP, ESP,Mücaele Birliği Platformu, SYKP, TİP, TÖP, KESK, DİSK, Dev Yapı Sendikası temsilcileri sahneye çağrılarak selamlanmasıyla başlandı.

Ardından, hapishanelerde süren açlık grevinde yaşamına son veren Ayten Beçet ve Zülküf Gezen başta olmak üzere demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu yapıldı. Kitle, zafer işaretleri ve "Şehit namirin"sloganıyla saygı duruşunda bulundu.

Miting'de Ayten Beçet ve Zülküf Gezen'in adı geçtikçe kitle "Şehit Namirin" ve "Biji Berxwedana Zindana" sloganları atmaya devam etti.

"İlk defa kendimi bu kadar özgür ve onurlu hissediyorum. Heval Zülküf Gezen'in bıraktığı bu mücadeleyi bırakmanın onuruyla gidiyorum" diyen Ayten Beçet'in mesajı okundu ve kazanmak için mücadelenin büyütülmesi çağrısı ifade edildi. 

Newroz ateşinin yakılması sırasında "Newroz Piroz Be!" sloganları atan kitlenin coşkusu daha da arttı. HDP Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir ve Barış Anneleri Newroz ateşini birlikte yaktı. Ardından önce HDP İstanbul milletvekilleri sahneye çağrılarak kitleyi selamladı.

   

Newroz Koordinasyonu adına açıklamayı ESP İl Başkanı Pınar Türk yaptı. "Mutlaka kazanacağız tecridi kıracağız" şiarıyla örgütlenen 2019 Newroz'un da milyonların alana çıktığını belirten Türk, Onbinlerce kişinin faşizmine karşı mücadelenin kararlı birer bayrağı olarak alanda yer aldığını ifade etti. "Tarihe ve geleceğe iz düşen günlerden biridir Newroz. Ortadoğu halklarının yeniden doğuş ve ayağa kalkış günüdür. Tüm ezilen dünya halkların diriliş bayramı haline gelen Newroz'umuz kutlu olsun" diyen Türk 2015 yılından bu yana yoğunlaşarak süren tutuklamaları, belediyelere kayyum atanmasını, işçilerin grev ve eylemlerinin yasaklanmasını, 8 Mart'ta kadınların yürüyüşünün ezana denk gelmesi nedeniyle HDP'nin hedef alınmasını hatılattı. Bunlar aktarılırken kitle yuhalayarka ve ıslıklarla saldırıları protesto etti.

"Hepimizin özgürlüğü ve halkların üzerindeki tecridin kalkması için kendi hayatından vazgeçen Zülküf Gezen yoldaşımız ve daha dün yaşamını feda eden Ayten Beçet yoldaşımızın cenazelerine yapılan zulmü hiçbirimiz unutmayacağız" denildiğinde ise "Biji Berxwadana Zindana" sloganları yükseldi.

Abdullah Öcalan'a uygulanan tecritin kaldırılması talebiyle Leyla Güven'in açlık grevini sürdürdüğünü ve zindanlarda tutsakların açlık grevinin giderek yayılmakta olduğunu hatırlatan Türk, "Bizlere düşen, İmralı tecridi şahında bir bütün topluma uygulanan tecridi kırmak için bedenini açlığa yatıranların kararlılığını kitleselleştirmektir. Bizlere düşen, Demirci Kawa'nın meşalesinin asla sönmeyeceğini, sömürgeciliğin, faşizmin, ırkçılığın birleşik mücadele ile mutlaka, ama mutlaka yenilgiye uğratılacağını daha güçlü haykırmaktır. O zaman bir kez daha hep birlikte haykıralım: An azadî an azadî! Ya özgürlük ya özgürlük! Newroz kutlu olsun! Newroz pîroz be!" dedi.

Barış Annesi adına konuşma yapıldı. Hapishanelerde süren açlık grevlerine dikkat çekilen konuşmada, direnişin taleplerinin kabul edilmesini ve ölümlerin durdurulması istendi.

Süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan tutsakların gönderdiği deklarasyon da Newroz kürsüsünden okunmaya başlandığında yine "Biji Berxwadana Zindana", "Biji Serok Apo", "Leyla Güven Onurumuzdur", "Zindanlar Yıkılsın Tutsaklara Özgürlük" slogonları yükselmeye başladı.

Zindanlara açlık grevinde olan tutsakların talepleri Newroz sahnesinden okunarak, tecritin kaldırılması için mücadelenin büyütülmesini bekledikleri belirtildi.

  

TJA adına Çiçek Arıcan konuşma yaptı. Arıcan, Ayten Behçet, Zülküf Gezen ve Uğur Şakar şahsında halkların Newroz'unu kutladı, açlık grevinde olan direnişçileri selamladı. Açlık grevinde olan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in tüm kadınlar için direndiğini ve simge olduğunu söyleyen Arıcan, "Mutlaka kazanacağız, tecridi kırıcağız" dedi, kadınları Güven'in sesine ses vermeye çağırdı. 

Mesajların ardından HDK Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu ve HDP Eşgenel Başkanı Pervin Buldan konuşmalarını yapmak üzere sahneye davet edildi.