Adana'da Newroz, 21 Mart günü Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu'nda büyük bir coşkuyla kutlandı.

Alana gelen insanlar, yoğun güvenlik önlemleri ve 3 farklı arama noktasıyla üstler, çantalar aranarak alındı. Çantalarda bulunan kalemler, kitaplar, yeşil sarı kırmızı flamalar içeri alınmadı. Ayrıca "DÖB" bayrakları ve dövizleri de alana alınmadı. Deniz tişörtleri giyen DÖB'lüler polisler tarafından engellenmeye çalışıldı. Fakat tüm engellemelere rağmen alana Deniz tişörtleriyle gidildi.

Alan HDP bayraklarıyla donatılırken alana "Newroz Piroz be" pankartları asıldı. Etkinlik saygı duruşuyla başladı. "Biji Serok Apo", "Zindanlar Yıkılsın Tutsaklara Özgürlük" gibi sloganlar sık sık tekrarlandı. Coşkulu müzikler, halaylar, çocukların ellerindeki bayraklar Newroz alanına büyük bir canlılık kattı. HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Mahsun Eriğ tüm halkın Newroz'unu kutlayarak, Hakkâri Milletvekili Leyla Güven ve diğer tutsakları selamladı, Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılmasını istedi. Eriğ'in yaptığı konuşmadan sonra, Barış Anneleri ve Vekil Kemal Peközle alkış ve zılgıtlar eşliğinde Newroz ateşi yakıldı.

HDK il Meclisi Sözcüsü Uğur Bayrak, HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz ve HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da söz aldı. Genel olarak 31 Mart seçimleri, tutsaklar üzerindeki tecrit, savaş politikaları, yapılan baskı ve göz altılara değinildi. Tekirdağ cezaevinde ölümsüzleşen Zülküf Gezen ve iki yıl önce Newroz kutlamalarında polisler tarafından öldürülen Kemal Kurkut da anıldı.

Konuşmaların ardından Koma Gule Xerzan ve Koma Şitlen Azad gruplarının seslendirdiği müzikler ve coşkulu halaylarla etkinlik sona erdi.

Gruplar halinde dağılan gençler alandan çıkarken slogan atmaya devam etti. Abdullah Öcalan'in üzerindeki tecridin kaldırılması istendi. Caddelerde slogan atmaya devam eden gençler polisler tarafından engellenmeye çalışıldı. HDP bayrakları insanları elinden alınarak yere atıldı. Bayrakları vermeyen gençler tehdit edildi, yoğun baskılara maruz kaldı. Gergin bir ortam yaratmaya çalışan faşistler, sokakları insanlar dağılana kadar bırakmadı.