< 2019 Newroz'unda Bakırköy'de Buluşuyoruz...

İstanbul Newroz Koordinasyonu bu yıl Newroz'un 24 Mart Pazar günü Bakırköy Pazar Alanı'nda kutlanacağını belirterek bu yıl "Tecriti Kıracağız Mutlaka Kazanacağız!" şiarıyla herkesi Newroz kutlamasına katılmaya çağırdı.

Yüzyıllar önce Devrimci Kawa'nın zalim kral Dehak'a karşı özgürlük ateşini yaktığı 21 Mart, hem zulme karşı başkaldırı, isyan ve özgürlüğün hem de baharın gelişinin, doğadaki tüm canlıların uyanışının bir simgesi olması nedeniyle bir çok yerde coşkuyla kutlanıyor. İstanbul'da ise Newroz kutlamaları hemen her kesimden insanın katıldığı en kitlesel kutlamadır aynı zamanda.

Newroz olması nedeniyle mücadelenin farklı alanlarında yer alanlardan Newroz mesajlarını ve çağrıları aldık. HDP İstanbul İl Örgütü'nden Süreya Kılınç ve Dev Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut'tan HDP İl Binası'nda Newroz mesajlarını aldık.

Süreya Kılınç tüm halkların 2019 Newroz'unun çoşkulu geçmesi dileğiyle sözlerine başlayarak, bu yıl çalışan işçi ve emekçilerin de Newroz coşkusunu yaşayabilmeleri, kalabalık ve coşkulu geçirebilmek amacıyla Newroz kutlamasının 24 Mart Pazar günü Bakırköy Pazar Alanı'nda yapılacağını aktardı.

Bu yıl Newroz kutlamalarının "Tecriti Kıracağız, Mutlaka Kazanacağız" şiarıyla yapılacağını,  Newroz'un vurgulayıcı bir özelliği olduğunu ifade eden Kılınç, Kürt halkı üzerinde bir bütün olarak uygulanan bir tecriti ve baskıyı çok acı bir şekilde yaşamakta olduklarını belirtti.

"Newroz'da Siyasi Darlıkların Aşılacağını Umut Ediyoruz"

Kürt halkı hem siyasi alanda hem de diğer alanlarda tecrit ediliyor, bu noktada Kürt siyasetçileri haksız ve hukuksuz bir şekilde zindanlarda rehin tutuluyor. Üç yılı aşkın süredir Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın ailesiyle görüşmesi yasaklanıyor. Bu noktada büyük bir direniş var bu yılki Newroz'a da denk gelen, Leyla Güven yoldaşımız önderliğinde yürütülen bir açlık grevi süreci var. Zindanlardaki arkadaşlarımızın da desteklediği ve 3 bini aşkın insanımızın katıldığı ve destek verdiği bir süreç yaşıyoruz. Biz de bu tecritin kırılmasını hem Kürt halkı hem de coğrafyamızdaki diğer haklar açısından çok önemli olduğunu ve siyasetin de önünü açacağını düşünüyoruz" diyen Kılınç, bu yıl Newroz'un hem ekonomik hem de siyasi darlıkların önünü açmasına bir vesile olacağını düşündüklerini ve umut ettiklerini belritti.

 

"Newroz Geleceğe Dair Umutlarımızın Bir İfadesi, İnancımızın Gücü Olacak"

"Tecriti kırdığımız zaman da kazanacağımızı biliyoruz bu konuda inançlıyız ve kararlıyız. Bu yılki Newroz kutlamalarının çok görkemli ve coşkulu geçmesini arzuluyoruz. Ayrıca evlerinden sokağa çıkmakta biraz daha sakin, yavaş davrananların da sokağa çıkmak ve harekete geçmek anlamında da kendilerini ifade etmeleri anlamında da önemli bir gün olduğunu da düşünüyoruz. Bu yılki görkemi bu noktadaki inancımızın da gücü ve geleceğe dair umutlarımızın da bir ifadesi olacaktır diye düşünüyoruz" diyen Süreya Kılınç, Bugün Newroz olması nedeniyle tüm halkların Newroz'unu kutlayarak, 24 Mart Pazar günü çok görkemli, coşkulu bir Newroz kutlamasında Bakırköy Pazar Alanı'nda bir arada olmaya çağırdı.

 

"Ezilen Halkların Mücadelesi İşçi ve Emekçilerin Mücadelesiyle Birleşmeli"

DİSK'e Devrimci Yapı Yol ve İnşaat İşçileri Sendikası (Dev Yapı İş) Genel Başkanı Özgür Karabulut ise "Newroz direniştir, Newroz umuttur, Newroz karanlığa karşı aydınlığın simgesidir. Zalim Dehaklar'dan bu güne Devrimci Kava'ların direnişi mücadelesi sürüyor" diyerek bütün emekçilerin ve ezilen halkların Newroz'unu kutladı.  Ülkemize baktığımızda devrimci dinamiklerin hep ayrı ayrı aktığını ve mücadele verdiğini ifade eden Karabulut, , "Ezilen halkların özgürlük mücadelesi ile işçi ve emekçilerin hak, hukuk, özgürlük mücadelesi ayrı kanallarda gelişmiş ve yürütülmüş. Bu ayrı kanallardan aktığı için, ortak bir paydada bulaşamadığı için de egemenler istedikleri gibi hareket etmiş. İnşaat işçilerinin örgütlü gücü Dev Yapı İş olarak bunun artık bir noktadan sonra kırılması gerektiğini, ezilen halklarla, işçi ve emekçilerin artık ortak bir paydada mücadeleyi yükseltmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

 

"Bu Yıl 'Newroz'dan 1 Mayıs'a Direnişe Özgürleşmeye' Şiarıyla Alanda Olacağız"

Sendika olarak bu yönde bir çaba içinde olduklarını bu yıl Newroz şiarını da "Newroz'dan 1 Mayıs'a Direnişe Özgürleşmeye!" olarak belirlediklerini ve bu yıl inşaat işçileri olarak bu şiarla da Newroz kutlamasında yer alacaklarını belirtti. Dün devrimci Kawa'nın Dehak'a karşı direnişinin, bugün  bir anlamda inşaat işçilerinin patronlara karşı "Köle Değiliz" isyanını olarak devam ettiğini ve Devrimci Kawa'nın mücadelenin oldu her yerde yaşadığnı söyleyen Karabulut, zulme, sömürüye karşı direniş, başkaldırı ve özgürlük mücadelesi, o günden bu güne direnişçilerin, özgürlük mücadelesi verenlerin ruhunun yaşadığını gösteriyor" dedi.

2019 Newroz'unun "Tecriti Kıracağız, Mutlaka Kazanacağız" şiarıyla kutlanacak olmasına değinen Karabulut, toplumun aydınlığını, geleceğini, umudunu yok etmeye yönelik bir tecrit politikası uygulandığını belirterek, "Bu sadece Kürt halkına onun siyasi önderlerine değil, bütün ezilen halkların tümüne karşı uygulanmakta. Bugün Kürt halkına uygulanan tecriti biz işçiler de yaşıyoruz, sonuçlarını da görüyoruz" dedi.

 

"Kürt Halkına Olduğu Kadar İşçi ve Emekçilere Karşı Da Savaş Politikası Yürütülüyor"

Kürt halkına olduğu kadar tüm ezilen halklara ve işçi-emekçilere karşı tam bir savaş politikası yürütüldüğünü ifade eden Karabulut, "Bu acımasız savaş politikasının sonuçları da ortada ekmeğimizden aşımızdan her gün biraz daha kesilerek tekrar bize bir sömürü olarak dönüyor. Biz bunun bir parçası olmak istemiyoruz. İnşaat işçileri açısından da böyle" dedi.

3. Havalimanı'nda kölece çalışma koşullarına karşı eylem yapan inşaat işçilerinin tutuklandığını anımsatan Özgür Karabulut, "Biliyorsunuz 5 ay önce inşaat işçileri 3. Havalimanı'nda bir direniş gerçekleştirdiler. O direniş nedeniyle işçi arkadaşlarımız tutuklandı. Tutuklanan ve tecritte kalanlardan biri de benim. Dolayısıyla tecrit ve saldırı sadece Kürt halkına ve siyasetçilere yönelik değil, emek veren ve hak arayan, emeğin özgürlük mücadelesini veren herkese de uygulanıyor. Buna karşı da toplumun tüm kesimleri, tüm dinamikleri ortak bir ses olmalı" dedi.

 

"Zindanlarda Can Kaybı Olmaması İçin Toplum Tepki Göstermeli"

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in başlattığı açlık grevinin şu an binlerce kişi tarafından sürdürüldüğüne dikkat çeken Karabulut, "Cezaevlerinde can kayıplarının olmaması için de tüm toplumun buna karşı sesini yükseltmesi ve tepki koymalıdır diye düşünüyorum" dedi.

 

"Birlikte Mücadele Edelim Birlikte Kazanalım"

Bu bilinçle ve bu dayanışma duygularıyla Pazar günü Newroz alanında olacaklarını belirten Karabulut, toplumun tüm kesimlerinin, işçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin, ezilen halklardan bireylerin Newroz kutlamasına katılmalarını ve bir arada bu coşkuyu yaşamak istediklerini belirterek "Birlikte mücadele edelim ve birlikte kazanalım, birlikte olununca mutlaka kazanacağız" dedi.