TSK geçtiğimiz yıl Suriye’nin Efrin kentine başlattığı askeri operasyona ilişki, yaptığı “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” açıklaması nedeniyle yargılanan TTB Merkez Konseyi Üyesi hekimlerin ikinci duruşması Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Duruşma TTB Merkez Konseyi üyeleri adına avukatlarının savunmasıyla başladı. İlk duruşmada savcının daha önceden hazırladığı mütalaayı sunduğunu hatırlatan avukat Ziynet Özçelik, savcılığın mütalaa adına iddianameyi kopyala yapıştır yaptığını söyleyerek savcının değiştirilmesini talep etti. Mahkeme heyeti ise bunu reddetti.

Avukat Özçelik, duruşmanın ertelenmesini talep etse de, Mahkeme heyeti, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sormaya ve beklemeye karar olmadığına karar vererek bu talebi de reddetti.

TTB avukatlarından Mustafa Güler de "Savaş karşıtı açıklamanın HDP'den gelen bir mail ile baz alındığı iddia ediliyor. Yargılananların evlerinde bulunan dergi ve kitapların içeriği sunuluyor. Bunun neden yapıldığına ilişkin bir açıklamada yok. Örgüte destek olunduğu ve halkın kin ve düşmanlığa tahrik edildiği iddia ediliyor. Bu iddianame içerisindeki unsurların araştırılması gerekir. İddianamedeki suç unsurlarını araştırdığımızda suç unsuru olduğu kaydedilen sitelere erişim 2015 yılında yasaklanmış. İddianame ise bu sitelere bakıldığını söylüyor. Girilemeyen sitelerden talimat alınmış” dedi. Ve açıklama metninin HDP’den gelen maille hazırlanmasının mailin saati dikkate alındığında imkansız olduğuna dikkat çekerek, bilirkişi incelemesi istedi.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, TTB avukatlarının taleplerini reddettiğini açıkladı. Hekimlerin mütalaaya karşı savunma yapmaları için süre veren mahkeme heyeti duruşmayı 3 Mayıs 2019 Cuma saat 09.15’e erteledi.