< HDP İstanbul: "Tecriti Kıracağız Mutlaka Kazanacağız!"

HDP İstanbul İl Örgütü, Tekirdağ Hapishanesi'nde Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacıyla Zülküf Gezen'in yaşamına son vermesi nedeniyle il binası önünde basın açıklaması yaptı. "20 Yıldır İmralı'da süren tecrit bütün halka yayılmıştır, bu tecriti kıracağız ve mutlaka kazanacağız" denildi.

İSTANBUL - HDP İstanbul İl Örgütü tarafından Tekirdağ Hapishanesi'nde Abdullah Öcalan ve siyasi tutsaklar üzerindeki tecriti protesto etmek amacıyla Zülküf Gezen'in kendini asarak yaşamını son vermesi üzerine, Gezen'i anmak ve tecritin son bulması için HDP İstanbul İl Binası önünde basın açıklaması yapıldı.

Polisin 'Müdahale' Tehdine 'Baskılar Bizi Yıldıramaz' Sloganları...

Beyoğlu'ndaki HDP İl Binası önünde, HDP İlçe temsilcileri ve üyeleri, aralarında Mücadele Birliği Platformu'nun da bulunduğu çok sayıda devrimci kurum ve parti temsilcileri toplandı.

Basın açıklaması öncesi HDP İl Binasının bulunduğu Kalyoncukulluğu Sokağı'nı polis abluka altına aldı. İl binası önünde toplananlar sık sık "Baskılar Bizi Yıldıramaz", "Tecrit İşkencedir Tecrite Son", "Zülküf Gezen Ölümsüzdür", "Biji Serok Apo", "Şehit Na Mırın", "Devrim Şehitleri Ölümsüzdür", "Biji Berxwadana Zindana" sloganları attı. Polis sık sık kitleyi bina önünden uzaklaştırmaya ve karmaşa yaratmaya çalıştı. Polis amirleri basın açıklaması için pankartın açılacağı yeri gösterirken diğer yandan TOMA'dan yapılan polis anansoyla sık sık "Yaptığınız eylem yasadışıdır, bir an önce dağılmazsanız müdahale edeceğiz" tehditlerinde bulunuldu.

Kürt halkının Abdullah Öcalan ve siyasi tutsaklar üzerindeki tecridin kaldırılmasına yönelik eylemleri ve hapishanelerdeki tutsakları açlık grevleri sürüyor. Diğer yandan HDP Milletvekile Leyla Güven de açlık grevinde 4 ayı aşan bir süredir açlık grevini sürdürüyor.

Dün Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Zülküf Gezen'in Öcalan ve siyasi tutsaklar üzerindeki tecriti protesto amacıyla hayatına son vermesi üzerine bugün HDP İstanbul İl örgütünün çağrısıyla HDP il binası önünde "Tecriti Kıracağız Mutlaka Kazanacağız - Zülküf Gezen Ölümsüzdür" yazılı pankart açıldı.

"İmralı'daki Tecrit Tüm Topluma Yayıldı"

Polisin "müdahale" tehditleri ve yarattığı gerginliğe rağmen sloganlar eşliğinde basın açıklaması gerçekleştirildi. HDP İstanbul İl Başkanı Cengiz Çiçek, dün Zülküf Gezen'in Öcalan üzerindeki tecritin kaldırılması amacıyla yaşamına son verdiğini hatırlatarak, 20 yıldır İmralı'da devletin yasaları ve hukukunun uygulanmadığını ve tecrit uygulandığını belirterek "Bizlerin talebi bu hukuksuzluğun ve tecritin ortadan kaldırılmasıdır. Bizler bu ülkede hukuku, adaleti ve özgürlükleri savunuyoruz. Bugün bir ada cezaevinde olan tecrit bütün topluma yayıldı. Bizim temel amacımız bu toplumsal tecritin tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Bu bir hak ve hukuk mücadelesidir, demokrasi mücadelesidir, özgürlük mücadelesidir" dedi.

 

"Halklarımıza Söz Verdiğmiz Demokrasi Mücadelemiz Sürecek"

Yasalara uymadıklarının söylendiğine dikkat çeken Cengiz Çiçek,"Yasanın dışına kimler çıkıyor? İmralı Ada Cezaevi'nde yasayı kimler uygulamıyor? Bu yasa kimin için geçerli kimin için geçersiz? Biz bunu sorguluoyruz. Bu hukuksuzluk nedeniyle insanlar hayatlarını kaybediyor. Bu hukuksuzluk nedeniyle insanların hayatlarını kaybetmemesi için mücadele eden bizler engelleniyoruz. Bizlerin şahsında bu ülkenin demokrasisisi, hak ve özgürlükleri engelleniyor" dedi.

Bugün de bu ülkeye hukuğun, adalet ve özgürlüğün gelmesi talebiyle bir arada olduklarını ifade eden Çiçek "Eğer bir ülkede tek bir talep nedeniyle bir milletvekili 4 ayı aşkın süredir açlık grevindeyse bu tüm ülkenin ayıbıdır, devletin ayıbıdır. Halkların ayıbı değildir. Eğer bir ülkede bir insan hukuksuzluk nedeniyle yaşamına son veriyorsa, bu yönetenlerin ayıbıdır. Bizler halklarımıza söz verdiğimiz gibi her zaman her yerde adalet ve özgürlük mücadelemizi sürdüreceğiz. İyi ki geldiniz, iyi varsınız, iyi ki varız. Yaşasın demokratik mücadelemiz" dedi. Çiçek sözü Halkların Demokratik Kongresi Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu'na verdi.

"Bu Her Şeye Rağmen Kararlılıkla Süren ve Büyüyen Bir Mücadeledir"

“Leyla Güven'ler 130. günlerinde bu açlık grevine neden devam ediyorlar. Türkiye'de, Avrupa'da binlerce insan her gün sokaklarda neyi talep ediyorlar? Dün Zülküf Gezen niye hayatına son verdi? Çok açık, çok net: Hukuk uygulansın deniyor. Abdullah Öcalan'ın İmralı'daki tutsaklığının önü açılsın deniyor. Hukuksuz uygulamaya son verilsin deniyor” diyen Şenoğlu,

“Bu her şeye rağmen kararlılıkla süren ve büyüyen bir mücadeledir” diyen Şenoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Talep edilen nedir? Barışın önünün açılmasıdır. Bundan altı yıl önce sayın Abdullah Öcalan Türkiye'de Ortadoğu'da çok meşru görülen saygı duyulan açıklamalar yaptı. O günün hükümetleri bunu meşru görüyordu, medya bunu meşru görüyordu. İşte biz o günlere dönülmesini istiyoruz. Barışın, demokrasinin ve özgürlüğün kapısının açılmasını istiyoruz. Leyla Güven de bu taleple açlık grevindedir. Biz demokrasi ve özgürlük mücadelemizi kararlılıkla ve sonuna kadar sürdüreceğiz”

 

Tecrit Bir İnsanlık Suçudur, Asimilasyondur, Barışı Tutsak Etmektir”

HDP Milletvekili Zeynel Özen ise "Bu sürecin böyle olacağını 4-5 ay öncesinden biliyorduk. Çünkü mevcut ceberut devlet, faşist blok, bizim taleplerimize, girişimlerimize üç maymunu oynadı” dedi. Leyla Güven ve hapishanelerdeki tutsakların bugün tecritin kalkması talebiyle açlık grevinde olduğunu ifade eden Özen, “Tecrit bir insanlık suçudur, asimilasyondur, barışı tutsak etmektir” diyen Özen, “Çünkü temel insan haklarından olan her insanın yasalardan ve yönetmeliklerden kaynaklanan hakları var. İster hükümlü olsun, ister tutuklu olsun kişiye özgü uygulamalar faşist uygulamalardır. Bedenini açlığa yatıran yoldaşlarımızın talepleri siyasi bile diyemeyiz. Çünkü her tutuklu ve hükümlünün yasalardan ve yönetmeliklerden kaynaklanan ailesiyle görüşme, avukatlarıyla görüşme hakkı var. Bu ceberut devlet kendisinin koyduğu yasaları, kendi koyduğu yönetmelikleri çiğniyor. Biz bunları hukuka uymaya devam ediyoruz” dedi. Ölümler olmanması için çaba harcadıklarını fakat Zülküf Gezen'in hayatına son verdiğni belirten Özen, "Biz tecritin kaldırılması için mücadelemizi sürdüreceğiz Zülküf Gezen yoldaşımız için ilçelerde de eylemlerimizi yapacağız" diyerek sözlerini sonlandırdı.

"Bu Günler Bitecek ve Biz Kazanacağız"

HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise "Dostlarımız, yoldaşlarımız, kardeşlerimiz açlık grevinde direniyor. Bu sessizliği durdurmak adına, ölümleri durdurmak adına kendi bedenlerini, kendi canlarını feda ediyor. Biz diyoruz ki: Direnenler her zaman kazandı. Bu günler bitecek. Biz kazanacağız" dedi. Piroğlu, “Bu direnişi ölümler olmadan bitirmenin tek yolu bizim onların sesine ses vermemizdir. Direnişin zafere uluşmasının tek yolu Leyla Güven'in sesinin, mahpustaki tutsakların sesinin sokaklarda duyulmasıdır” dedi.