“Tüm KHK’lıları Sokağa Çağırıyorum”

Zeytinburnu Belediyesi’nde işten atılan ve işine geri dönmek için eylemler yapan Kenan Güngördü, İHD İstanbul Şubesi’nde bir basın açıklaması yaptı.

Kenan Güngördü sözlerine, basın açıklaması için seçilen güne vurgu yaparak başladı, “Zor bir süreçte geçiyoruz ve süre geçtikçe KHK ile atılan yüzbinlerce emekçinin de sıkıntısı artıyor. Biliyorsunuz KHK ile atılanlar sigortalı bir işte çalışamıyorlar. İnşaatta ya da hizmet sektöründe garsonluk yaparak güvencesiz çalışıyorlar. Resmi anlamda bize ulaşan intihar sayısı 61. Elbette ismini öğrenemediklerimiz de oluyor. Akademisyen, hekim olup inşaatta çalışırken iş cinayetleriyle ölenlerin oranı da çok yüksek” dedi.

Güvenlik soruşturmasına karşı açtığı mahkemeyi kazandığını, ancak 6 dakika sonra “personel ihtiyacımız yoktur” denilerek tekrar işten atıldığını söyleyen Güngördü, güvenlik soruşturmalarının aslında onlar gibi düşünmeyen onlar gibi oynamayanların, biat etmeyenlerin, muhalif olmaya devam edenlerin tasfiyesi amacıyla yapıldığını söyledi.

338 gündür oturma eyleminde olduğunu söyleyen Güngördü, “Güvenlik soruşturmalarından geçemeyen KHK’lılara, binlerce işçiye çağrım var. Sokağa çıksınlar ve mücadele etsinler. Onun dışında bir mücadele yöntemi göremiyorum şu an” dedi. “Ülkenin genelinde uygulanan anti demokratik uygulamalarıyla, cezaevlerindeki açlık grevlerini tutalım sesini çıkaran herkesi içeri atıyorlar ya da hakkında soruşturmalar başlatılıyor. Bu anti demokratik uygulamaların bir an önce sonlanmasını acilen demokrasiye geçilmesini istiyoruz, biz biliyoruz ki kazanacağız. Zaman geçiyor ve zaman geçtikçe yıpranıyoruz, sizler için KHK’lar ölüm KHK’ları haline geldi. OHAL’in ilan edilmesinden bugüne onay komisyonu hükümetin bir kolu gibi adeta. Lağvedilmesi için binlerce imza toplandı, çünkü hem ayrımcı hem de yavaş işliyor. Kendi içinde işlemeyen bir sistem. Beraat eden arkadaşlar bile işine başlatılmadı. Çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz sokakta olmak gerekiyor. Bakırköy’de iki öğretmen arkadaşımız vardı tutuklandılar. Onlarında bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Haksız yere tutuklandılar çünkü İşini istemek suç olamaz. Bir an önce serbest bırakılsın arkadaşlarımız. Acilen demokrasi diyoruz acilen insan haklarına uyulmasını istiyoruz. Meclise de çağrı yapıyoruz, meclis derhal harekete geçmelidir çünkü zaman geçtikçe KHK’lılar ölüyor. Arşiv araştırmalarından geçemeyen tüm KHK’lıları sokağa çağırıyorum” dedi.

Ardından sözü alan Çalışma Yaşamı Komisyonu üyesi Osman Özkan; işten atmalarının hiçbir somut gerekçesi olmadığından bahsederek, “yaptığı iş veya üretimle ilgili bir suç işlenmişse -ki böyle bir şey de olmadan atılmışlardır-“ dedi. Alınan bir duyum, gizli bir tanık üzerinden bir insanın işine son vermenin kabul edilemez bir durum olduğundan bahsettiği konuşmasının ardından, Kenan Güngördü’nün Beyazıt katliam anmasına katılma çağrısı ile açıklama son buldu.