13 Mart 1982'de bir gecede üç genç işçi idam edildi. Onlar, Türkiye'de idam edilen ilk işçiler olarak, 13 Mart Savaşçıları olarak tarihe geçtiler: Seyit Konuk, Necati Vardar, İbrahim Ethem Coşkun…
12 Eylül askeri faşist darbesinin Türkiye ve Kürdistan'da idam ettiği ilk devrimciler, sosyalistler onlar değildi elbette, ama ilk işçileri idiler. Yüz binlerce insanın gözaltına alındığı, binlercesinin katledildiği, kaybedildiği, işkenceler gördüğü bir dönemin adı idi 12 Eylül…
Elbet o süreçte faşizme karşı, devrimcilerin de eylemleri yükseliyordu. İzmir’de MHP ilçe başkanı ve bir diğer faşist, TKEP adına Seyit Konuk ve arkadaşları tarafından cezalandırılmıştı. Bir süre sonra tutsak edilen Seyitler, faşizmin mahkemelerini ve darağaçlarını da mücadele alanına çevirdiler.
Onlara idam cezası veren faşizm, kararı açıklamak için 1 Mayıs’ı, işçi ve emekçilerin kavga gününü seçmişti. Seyit Konuk, Necati Vardar ve İbrahim Ethem Coşkun yoldaşlar ise tüm mahkeme heyetini 1 Mayıs’ta ölümsüzleşen işçiler için saygı duruşuna ayağa kaldıracaktı…
3 devrimci, sosyalist işçi darağacına böyle bir inançla ve adanmışlıkla yürümüşlerdi. Sloganlar ve “Biz bu davaya baş koyduk, başımız devrime, halklarımıza, partimize feda olsun. Kahrolsun faşizm. Yaşasın Kürt Türk halkının mücadele birliği”, “yaşasın sosyalizm”, “Canım devrime, partime feda olsun. Yaşasın TKEP”, “Hoşçakal yoldaş. İdam bize vız gelir. Yaşasın Sosyalizm”, “Kahrolsun faşist diktatörlük. Yaşasın TKEP”, “Kahrolsun faşizm. Yaşasın TKEP” şiarları ile idama gittiler.
“Adları Onur Adları Adımız” diyen yoldaşları onların yürüdüğü yoldan ilerlemeye devam etti. 1989’de kurulan Komsomol, onların adını aldı, 13 Mart Genç Komünistler Birliği oldu, bayraklarını yükseltti.
İdamlar Bizi Yıldıramaz
13 Mart Savaşçıları Onurumuzdur