“Kartal’da çöken ranta dayalı yapılaşmadır” diyen Mimarlıkta Dayanışmacı Taban Hareketi, dün Kartal’da çöken ve 12 kişinin yaralanıp 3 kişinin öldüğü, 2 katı kaçak 8 katlı yapı üzerine bir açıklama yaptılar.

Kartal Belediyesi’nin ve İstanbul Valiliği’nin verdiği bilgilere göre, 1992’de 6 kat için inşaat ruhsatı alındığı, 2 katı kaçak 8 kat inşa edildiği ve yapının giriş katında bulunan ruhsatsız atölyede de kolon kesme işlemi yapılmış; çöken binaya yönelik de riskli yapı tespiti yapılmamış…

Çökenin sadece bina değil, denetimsizlikle “barışan” düzenlemeler olduğu söylenen açıklamada, “Açıkça görülüyor ki bilimsel bilgi yerine rantın itibar gördüğü mevcut inşaat sektörümüzün kanıksanmış uygulamalarının her biri eksiksiz bir biçimde Kartal’da karşımıza çıkmıştır: kaçak katlar, önemsenmeyen yapım standartları, iskânsız (oturmaya elverişsiz) konutlar, tutulmayan zabıtlar, alınmayan yıkım kararları ve son olarak ‘imar barışı’ denen denetimsizlik ve usulsüzlükle barışma garabeti. Sonuç, ‘yasal’ olan ve olmayan yollarla, insan canı bedeli para alışverişidir.

Gerek yapım süreçlerinde gerekse de sonrasında kamu kurumları tarafında gerçekleştirilmesi zorunlu olan denetimlerin sadece doldurulan formlar ve imzalanan kâğıt parçalarından ibaret bir bürokratik yük değil, yaşanabilir ve güvenli konutlar ve kentler üretebilmenin asgari bir koşulu olduğu bu üzücü olayla bir kez daha ortaya çıkmıştır” denildi.

Yapılması gerekenin, kamu kurumlarının mesleki yeterliliği olan uzman kadrolarınca gerçekleştirilecek denetlemeler ve meslek örgütlerinin mesleki denetim yetkilerinin önündeki engellerin ortadan kaldırılması olduğunu söyleyen Mimarlıkta Dayanışmacı Taban Hareketi açıklamalarını şöyle tamamladı:

“Yakın zamanda yıkıcı bir depremin yaşanması beklenen ülkemizde yayın yasakları yerine güvenli çevre oluşturmayı amaçlayan akılcı imar kanunları, hızlı organize olmayı sağlayacak, can kaybını en aza indirebilecek müdahale planlarının hayata geçirilmesi gerektiğine; arama kurtarma çalışmalarının ardından hazırlanacak teknik raporun sadece bu olay için değil benzer felaketlerin yaşanmaması için de önemli olduğuna inanıyoruz.

Göz göre göre gelen bu elim hadisede yaralananlara acil şifa, hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Can kayıplarının artmamasını temenni ediyor, bu trajedinin tekrarlanmamasını için gerekli önlemlerin alınması talep ediyoruz.”