< Diyarbakırlılar Amed Zindanına Yürüdü

HDP Diyarbakır İl Örgütü, Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 64 gündür süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemini sürdüren Leyla Güven ile cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine dikkat çekmek için dün Vedat Aydın Konferans Salonu’nda bir halk toplantısı gerçekleştirdi ve Diyarbakır zindanına yürüdü.

HDP milletvekillerinin de katıldığı toplantıda, açlık grevleri eylemlerine nasıl destek olunabileceğine dair tartışmalar yürütüldü ve Leyla Güven’in tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne yürüyüş düzenleme kararı alındı. Toplantının ardından 100'ü aşkın kişi yürüyüşe geçti.

Aylardır HDP il binasını abluka altına alan polisler, yürüyüşe geçen kitleye önce anonslar yaparak yürüyüşü engellemeye çalıştı, başaramayınca cop ve kalkanlarla kitleye saldırdılar. Vekiller ve çok sayıda kadın, polislerce sert bir şekilde darp edildi.

Bunun üzerine Remziye Tosun, Saliha Aydeniz ve Musa Farisoğulları, Karacadağ Caddesi üzerinde yolu trafiğe kapatarak, oturma eylemine başladı. Polisin onları da darp ederek yoldan uzaklaştırmaya çalışmasına tepki gösteren halk da darp edildi.

Bu esnada cezaevine yürümek isteyen 3 kişi de darp edilerek gözaltına alındı. Bunlara rağmen kitle ısrarla Diyarbakır Zindanına ulaştı. Kitle, cezaevi önünde “Leyla Güven Onurumuzdur”, “Direne Direne Kazanacağız” sloganları atarak zılgıtlar çekti. Cezaevi önünde polis ablukasına rağmen açıklama yapan HDP’li vekil Semra Güzel, saldırı ve gözaltıları protesto ederek, Leyla Güven ve açlık grevindeki tutsakların taleplerinin kabul edilmesini istedi.

10 Ocak itibarıyla, cezaevlerinde en az 226 tutsak, tecridin kaldırılması talebi ile süresiz dönüşümsüz açlık grevinde.