< İZBAN’da Grev Sürüyor

10 Aralık günü greve başlayan İZBAN işçileri, Demiryol-İş İzmir Şubesi ile İZBAN arasında süren TİS görüşmesinde anlaşma sağlanamadığı için grev devam ediyor.

Grev ilanının ardından İZBAN, eğitimci olarak işe aldığı emekli makinistleri tren seferlerine çıkartarak grev kırıcılık yapmaya başlamıştı. Mahkemeye başvuran Demiryol İŞ Sendikası da grev kırıcılık yapıldığını tespit ettirerek seferleri tamamen durdurtmuştu. İZBAN, TCDD ve Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla çalışan bir şirket.

Ve şimdi İzmir’de, metro ve tramvay çalışanları da greve hazırlanıyor. Grev tarihi henüz netleşmedi.

Ancak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2 Ocak günü personel ile toplantı yapıp, metro ve tramvay işçilerine yüzde 25 oranında ücret zammı önerdi. Kocaoğlu, bu teklifin kabul edilmesi durumunda İZBAN için de yüzde 30 teklifini ortağı TCDD'ye ileteceğini söyledi. Sendika iki teklife de olumsuz yanıt verdi.

Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi Başkanı, Kocaoğlu'nun İZBAN için kendilerine teklif sunmadığını söyleyerek, "Kocaoğlu'nun metro ve tramvay için önerisi kabul edilmedi. Ben de işçiler için 700 lira seyyanen zam, 112 gün ikramiye istediğimizi söyledim. Başkan Kocaoğlu kabul etmedi. 'Sonuna kadar greve gidebilirsiniz, ölümüne greve gidebilirsiniz' dedi. Tam kapıdan çıkarken 'Eğer siz yüzde 25'i kabul etseydiniz ben de İZBAN için ortağıma yüzde 30 teklif edecektim' dedi. Orta yerde bir şey söyledi yani ortada teklif falan yok. Bize bir teklif yapılmadı. Çalışan arkadaşlara teklif yaptı, onlar da verilen rakamı reddetti. Sendika sadece aracı oldu hatta sendika salondan çıkarıldı" diye konuştu.

İZBAN ile ilgili teklifin ön şartının, metronun önerilen zammının kabul edilmesi olduğunu belirten sendika, "Metro ve tramvay işçileri kabul etmediği için İZBAN'a yeni bir teklif verilmedi" dedi.

Metro ve tramvayda çalışan personel için %30,55 oranında ücret zammı istediklerini söyleyen sendika kendilerine ayaküstü %25 zam teklif edildiği, daha önce de %14 önerildiğini söyledi. Metroda çalışan işçilerin yarısına yakını asgari ücretle çalışıyor.

İZBAN’da ise sendikanın talebi 3 bin 555 lira; patronların teklifi ise ortalama 2 bin 843 ve ikramiyeler bu rakama dahil. Sendika ayrıca makinistlere kilometre başına iş riski tazminatı istiyor.

Görüşmelerin ardından Aziz Kocaoğlu’nun "Grev haktır ama işverenin verebileceği en iyi orandaki zamma karşılık vatandaşları mağdur etmek, onların toplu ulaşım hakkını ellerinden almak ve bunu sadece İzmir'de yapmak, aklımıza farklı senaryolar getiriyor" demesi de protesto edilerek “Bu grevde başka parmakların olduğunu söylemesine sadece gülüp geçiyorum. Kendisine siyasi rakip olarak gördüğü çevrelerin bu işte parmağı olduğunu düşündüğünü düşünüyoruz" denildi.

İZBAN’da işçilerin greve başlamadan önceki zam teklifi %22 idi. İşçiler şu an sözleşmelerinin içeriğinin ücret ve yan hakların tekrar düzenlenip aynı sektördeki işçilerle aynı ücreti almak istediklerini söylüyor ve “Lütfen bizlere teklif verirken ve bizi eleştirirken güncel zam oranlarını değil, güncel Türkiye raylı sistemler çalışan maaşlarını kıyaslayarak düşünün. O zaman doğru noktada buluşup uzlaşma sağlayacağız” diyorlar.